По време на Световния мобилен конгрес Xiaomi демонстрира прототип на очила за добавена реалност Wireless AR Glass Discovery Edition. Спецификациите на устройството все още не са обявени официално, но основателят и ръководител на Xiaomi Лей Джун сподели някои подробности за джаджата.

Според него слушалките имат корпус от въглеродни влакна и магнезиево-волтаична сплав, който е лек. Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition ще разполага с електрохромни лещи, които позволяват да превключвате между виртуалния и реалния свят. Съобщава се също, че в момента става въпрос за прототип, а датата на пускане на пазара и цената на новия продукт ще бъдат обявени по-късно.

Очилата са доста леки - 126 гр. Те са изградени върху платформата Snapdragon XR2 Gen 1. Собствената безжична технология на Xiaomi осигурява ниска латентност на сигнала (3 ms) между очилата и смартфона. Съобщава се, че разделителната способност на дисплея на модела е 58 PPD. Това е много близко до възможностите на ретината на човешкото око, което спира да забелязва зърнистост при PPD от около 60. Слушалките използват оптичен модул, състоящ се от двойка MicroOLED екрани и световодни призми. Специално оформените призми пречупват и отразяват светлината в ограничен обем с ниска загуба на яркост до 1200 cd/m2, което води до ясно и ярко изображение.

Електрохромните лещи могат да се адаптират към различни условия на осветление. Устройството разполага с режим на затъмнение, който е от съществено значение за гледане на филми например, и с режим на прозрачност, който осигурява изживяване с добавена реалност чрез комбиниране на реална и виртуална среда. Съобщава се също така, че е обърнато специално внимание на комфорта на слушалките и са оптимизирани центърът на тежестта им, разстоянието между слепоочията, ъгълът на наклона, формата на опората за носа и др.

За управление на устройството можете да използвате разчитащи се от камерата микрожестове или да използвате по-традиционни възможности за взаимодействие чрез телефона или дистанционното управление. Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition поддържа рамки Qualcomm Snapdragon Spaces, OpenXR и Microsoft MRTK, които позволяват на разработчиците да създават различни приложения за очила, включително игри, както и софтуер за развлекателни и образователни цели.