Неуспешното изстрелване на японската тежка ракета-носител H3 ("Ейч3") се дължи на проблеми със системата за електрическо захранване, които са попречили на двигателя на втората й степен да се включи, предават ТАСС и БТА, като цитира Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА).

След отделянето на първа степен на ракетата-носител е потвърдено, че е подаден сигнал за стартиране на двигателя на втора степен. В същото време обаче е възникнал проблем в електрическата инсталация, за което свидетелства спад на напрежението в електросистемата. Това е причината двигателят да не заработи, което наложи прекратяване на мисията.

На 7 март, вторник, ДЖАКСА извърши първото изстрелване на H3 от космодрума Танегашима в югозападната префектура Кагошима. След неуспеха обаче японските специалисти наредиха самоунищожението на ракетата.

Очакваше се тя ще изведе в орбита японски спътник, предназначен за наблюдение на природни бедствия.

H3 е най-голямата японска ракета-носител с течно гориво. Разработката й започна през 2013 г. от компанията "Мицубиши хеви индъстрис", като са похарчени около 200 милиарда йени (1,4 милиарда щатски долара). За създаването на някои части са използвани триизмерни принтери, което направи възможно намаляването на разходите за производството й.

H3 трябваше да замени бустера H-2A ("Ейч-2А"), който е в експлоатация повече от две десетилетия. Това е една от най-надеждните ракети в света: от общо 46 изстрелвания 45 са успешни, отбелязва ТАСС.