Японският телекомуникационен гигант NTT разкри технология, която предотвратява изтичането на звук от личните аудио системи от типа отворени слушалки. Това се постига чрез специален дизайн на високоговорителите, съчетан с технология за активно потискане на шума.

Персоналните аудио системи с отворен дизайн, оборудвани със специални високоговорители и слушалки с костна проводимост, са подходящи за тези, които не искат или не могат да използват оборудване, запушващо слуховите им канали. Понякога обаче тези устройства имат недостатък, че пропускат звук, което означава, че хората в непосредствена близост до тях чуват музика и телефонни разговори на други хора, което не е много удобно. От друга страна, вътрешноканалните слушалки също невинаги са удобни - те не само блокират изтичането на звук към околните, но и изолират човека от външните звуци, създавайки потенциална заплаха за него.

NTT предложи комбинация от две решения: личните аудио системи могат да бъдат направени непропускливи чрез локализиране на звука през дупки в корпуса на ухото, а технологията PSZ (Personalized Sound Zone) може да се използва за генериране на звук извън фазата, което е начинът, по който работят системите за активно шумопотискане. В резултат на това разработчикът твърди, че човек може да слуша музика със сила на звука 80 dB, но никой не може да я чуе на разстояние 15 cm.

Подразделението за аудиотехнологии на Sonority, NTT Sonority, вече представи MWE001, който тежи 9 гр. и се прикрепя към горната част на ухото, използвайки технологията. NTT Sonority също така стартира съвместен проект с производителя на интериор за самолети Jamco, който ще включва изолирани персонални аудио системи в подглавниците на седалките.