Meta ще позволят на потребителите на Facebook и Instagram в някои страни да призовават за насилие срещу руски войници и руснаци в контекста на инвазията, съобщава Ройтерс.

Компанията на Марк Зукърбърг уточнява, че речта на омразата срещу руснаци е разрешена в постове, в които е ясно, че контекстът е руската инвазия в Украйна (например, съдържанието споменава инвазията, самозащитата и т.н.)".

Meta временно разрешава и публикации, призоваващи за смърт на руския президент Владимир Путин или белоруския президент Александър Лукашенко.

"В резултат на руската инвазия в Украйна ние временно разрешихме форми на политическо изразяване, които обикновено нарушават нашите правила като насилствена реч и призиви за убийство, като "смърт на руските нашественици". Все още няма да допуснем достоверни призиви за насилие срещу руски цивилни", каза говорител на Meta в изявление.

Временните промени в политиката относно призивите за насилие към "нахлуващите руснаци" се отнасят за Армения, Азербайджан, Естония, Грузия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Украйна, според един имейл.

Вътрешни мейли на Meta показват, че социалните мрежи на Зукърбърг ще позволят постове с възхвали към крайно-десния "Батальон Азов". Досега това обикновено бе забранено, припомнят от The Intercept.

Преди повече от седмица Meta изтри редица руски страници от своите социални мрежи. В резултат на това Русия забрани достъпа до Facebook и Instagram.