Преди повече от 25 години двама студенти от Станфордския университет в общежитието си стигат до една идея - да създадат интернет търсачка, която да организира уебстраниците и да ги класира, припомня Ройтерс и БТА.

Първоначално наречен BackRub, стартъпът се разраства до една от най-скъпите и влиятелни компании в света - Google.

Продуктите й, сред които електронната поща Gmail и интернет търсачката, вече се използват от милиарди хора, а съоснователите й Лари Пейдж и Сергей Брин са сред най-богатите хора на планетата.

Историята на създателите на Google е интересна сама по себе си. Сергей Брин е родом от Москва, но родителите му напускат СССР, защото се страхуват от нарастващия антисемитизъм в страната. Идвайки като емигранти в САЩ талантът им е бързо оценен - бащата на Брин става професор по математика в Университета на Мериленд, а майка му - изследовател в НАСА. Сергей Брин учи в университета, където баща му е преподавател, но по-късно отива да следва магистратурата си в Станфорд.

Лари Пейдж се ражда в семейство на компютърни изследователи. Те често нямат време за отглеждането му, а дядо му заминава да живее в Израел. Пейдж от малък отраства сред разглобени компютри и интегрални схеми. Още от 12 годишна възраст знае, че ще има компания, занимаваща се с компютри. Първоначално учи в Мичиганския университет, но след това записва магистратура в Станфорд.

Съдбата среща Лари Пейдж и Сергей Брин. Двамата имат голяма страст към компютрите и математиката, която им е предадена още от родителите им. Двамата започват да работят по проект към университета, целящ създаването на търсачка. Заедно с тях работи програмиста Скот Хасан, който пише голяма част от първоначалния код.

Името на компанията е заигравка с числото гугол, което има 100 нули след единицата. Символизма в това е, огромното количество информация, която ще дава търсачката.

Първоначалното име трябвало да е googol или гугол. Състудент на Пейдж и Брин проверява дали домейн с това име е зает, но вместо googol пише google. Домейнът се оказва свободен, а Пейдж и Брин харесват още повече това име.

Скоро Лари Пейдж и Сергей Брин успяват да привлекат още млади талантливи програмисти, но Скот Хасан да не намира място в екипа.

Пейдж и Брин използват свободното си време, за да проучват научните разработки по създаването на точна интернет търсачка. Влияние им оказва и труда на Ричард Ли, който по-късно създава китайската търсачка Baidu.

В деня на своя старт Google има набрани 1 милион долара, година по-късно те са достигнали до 25 милиона, а днес създателите на компанията и приближените до тях са милиардери. Всичко това става благодарение на разработения енджин за търсене.

Още от 2000 година става ясно, че бъдещето принадлежи на Google и търсачката скоро ще детронира Yahoo. Компанията, тръгнала от гараж се разраства, а скоро й се налага да води разговори с влиятелни политици.

Лари Пейдж и Сергей Брин решават да изберат главен мениджър, който да се превърне в дясната им ръка. Задачата му е да помогне там, където компютърните специалисти и математиците не могат. След задълбочен подбор те избират Ерик Шмид, който да контактува с политици и да задава посоката за стратегическото разрастване на компанията.

Ако Пейдж и Брин са мозъка зад Google, то Шмид е биещото сърце на проекта. От наемането му през 2001 година компанията търпи голямо развитие. Тя се превръща в най-голямата и успешна търсачка в световен мащаб и скоро започва да прави първите си придобивки и странични инвестиции.

През 2004 година се появява Google Earth, която позволява на всеки да разглежда своя град или квартал. Днес приложението е една от най-популярните навигации, а освен сателитните снимки, са заснети и почти всички пътища и улици в страните от развития свят.

През 2005 година Google купува Android, като превръща операционната система в доминиращата ОС на пазара. Днес около 70% от смартфоните са именно с Android.

Само година след старта на YouTube през 2005 г., Шмид оценя потенциала на проекта и ръководи поглъщането му от Google. Главен директор и маркетингов ръководител на новопридобития сайт за видео става Сюзън Уоджиски, в чийто гараж през 1998 година стартира Google.

През 2008 година е погълната ценната маркетингова и интернет агенция DoubleClick. Това допълнително помага за ръста на компанията. Същата година е пуснат и браузъра Chrome, който днес е най-използваният в света.

Търсачката развива своя енджин и добавя нови функции, като търсене на изображения.

През 2014 година Google купува водещия разработчик на изкуствен интелект DeepMind.

 След 19 години прекарани в Google и Alphabet Ерик Шмид напуска компанията през 2020 година. Днес най-важният човек в Google е Сундар Пичай, който е главен изпълнителен директор на Google и Alphabet. Той е член на екипа на компанията от 2004 година и стои зад голяма част от разработките й.

Макар Google да продължава да следва определена неутралност, то компанията продължава да играе важна роля в оформянето на политическия пейзаж на планетата. Позицията й на ИТ гигант с годишни приходи от над 180 милиарда долара им гарантира, че Google ще е незаобиколим фактор и за в бъдеще.