Руските войници съсипват и разграбват родния ѝ град, избиват и много хора, а това тласка 18-годишната Катя към решението да се включи активно в отбраната на страната си. Тя всъщност се казва другояче, но по-важното е, че заедно с няколко свои приятелки Катя започва да събира информация за руски войници - това четем в кореспонденция на Сузане Петерсон за германската обществено-правна медия АРД.

В помощ на Украйна с всякакви средства

Момичетата влизат в контакт с над 100 руски войници чрез различни платформи за запознанства, пише кореспондентката в Киев. Катя се представя за рускиня, която харесва войници. Месеци наред ги оплита в лични разговори и изкопчва от тях различни информации, които после предава на украинските тайни служби. А те ги използват с благодарност.

Андрий Юзов от разузнавателната служба към Министерството на отбраната в Киев обяснява пред АРД, че тези информации винаги биват проверявани много внимателно, а често пъти се оказват "наистина полезни". Юзов разказва още, че и самите украински тайни служби следят чатове, приложения и мобилни данни, за да съберат повече информация за хода на войната.

"Войната на Русия срещу Украйна се оказва и първата онлайн-война. А това включва и платформите за запознанства", обяснява Юзов, според когото би било нелепо, ако Украйна не използва всички възможни инструменти, за да се предпази от убийствените посегателства на руснаците. Той добавя, че хиляди украинки и украинци изпращат фото- и видеоматериали на властите, а количеството на тези данни нараснало така главоломно, че Министерството на дигиталната трансформация решило да разработи специален софтуер за обработване на постъпващите информации.

Дигитална помощ за украинската отбрана

Този софтуер е интегриран към официалното приложение Diia за административно обслужване, в което вече са регистрирани около 19 милиона украинци. То позволява на гражданите да обменят документи с държавните институции по дигитален път, като целта е всички административни взаимодействията да се пренесат в бъдеще именно в това приложение.

Сега в него вече могат да се изпращат и информации за придвижването на противниковите войски и самолети, за дислокацията и въоръжението, обяснява пред АРД Мстислав Баник от Министерството на дигиталната трансформация. Въз основа на постъпващите информации от гражданите вече сa били изготвени близо половин милион сводки за потенциални военни цели.

Виктория е сред онези, които помагат в събирането на тези информации. По времето, когато родният ѝ Николаев е фронтови град, заедно с други хора Виктория събира и обработва такава информация. "В условията на окупация ние бяхме единствените, които можеха да информират тайните служби за положението в града", разказва тя пред АРД.

Информирането на украинските служби крие и опасности

А в окупираните украински територии това съвсем не е безопасна дейност за цивилни граждани. Защото руските войници и наемници се смятат за особено брутални. Междувременно бяха открити редица подземия, където те са изтезавали цивилни граждани, уточнява АРД. Освен това, никой не знае със сигурност на кого може да се има доверие. "В Николаев имаше много колаборационисти и руски шпиони. Беше ни страх", разказва Виктория.

Катя от Херсон се надява нейният край скоро да бъде свободен - защото част от Херсонския регион все още е под руска окупация или под обстрел. Катя не знае колко от информациите, които е подала на тайните служби, са довели до директни удари. За нея най-важното, че помага, че прави каквото може, за да бъдат прогонени агресорите от нейния дом.

Материалът е пуликуван ТУК>>