В реч на икономическия форум в Давос руският президент Владимир Путин разкритикува интернет гигантите, които според него "са вече фактически в конкуренция с държавите", предаде Франс прес.

"Къде е границата между успеха на световна компания с популярни услуги и опитите за груб контрол на обществото по собствено усмотрение?", попита риторично Путин, намеквайки, че тази граница е вече премината и че са засегнати "основните човешки права".

"Наскоро видяхме това в САЩ", добави руският президент, който визираше блокирането на акаунта в Twitter на бившия американски президент Доналд Тръмп след събитията в Капитолия на 6 януари.

В Русия интернет остава относително свободен за разлика от традиционните медии и мнозина млади руснаци все повече се информират от платформи като YouTube, където видеоматериали на журналиста Юрий Дуд или опозиционера Алексей Навални събират десетки милиони гледания, отбелязва АФП.

Въпреки това, в Русия съществуват множество закони против екстремизма и против накърняване на чувствата на вярващите, които са написани така, че да обхващат изключително широк спектър от мнения и дейности. Именно заради тях нерядко критиците на властта се оказват зад решетките - понякога дори заради пост в социалните мрежи.

В Русия Twitter и Facebook не са толкова популярни. Най-използвана е мрежата ВКонтакте, създадена още през 2006 година от Павел Дуров. Програмистът е създател и на Telegram и е известен с възгледите си в подкрепа на свободата на словото. През декември 2013 г. Дуров е притиснат да продаде акциите си от ВКонтакте и да напусне изцяло управленските постове на компанията. Днес руската социална мрежа принадлежи на групата на Mail.ru.

Путин заяви още, че пандемията от Ковид-19 може да се проточи, освен ако милиони хора не получат защита от вируса, предаде Ройтерс.

В речта си Путин също така призова за повече диалог между Русия и ЕС и по-положителен дневен ред за подобряване на обтегнатите отношения, които според него са довели до спад в търговския обмен.

Русия и ЕС са естествени партньори в икономиката и културата, подчерта той и призова за преодоляване на фобиите, предаде ДПА.

Връзките на Русия със Запада в момента отново се обтягат заради хвърлянето в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални, отбелязва Ройтерс.

Руското външно министерство, цитирано от Интерфакс, заяви в тази връзка, че ситуацията с Навални може да подкопае възможността за развиване на сътрудничеството между Русия и ЕС.