Ново разследване на TIME разкрива, че Facebook има "армия" от ниско платени работници в Кения, чиято заплата е само $1,50 на час. Служителите са модератори и отговарят за премахването на радикални и насилствени клипове и постове от социалната мрежа.

Като подизпълнител на модерацията, Facebook са наели компанията за "етичен AI" Sama. Офисите й в Найроби осигуряват модериране на съдържанието за цяла Африка на юг от Сахара.

Sama е американска компания, а сред клиентите й са Microsoft, Google и дори Walmart.

"Работата, която вършим, е вид психическо мъчение", каза за TIME един настоящ служител на Sama, който работи като модератор на съдържание във Facebook.

"Живеем ден за ден, а парите стигат само за храна и сметки", допълва друг от модераторите.

Най-малко двама работници на Sama, за които TIME знае, в крайна сметка са напуснали, след като са били диагностицирани с посттравматично стресово разстройство, а други, с които списанието говори, казаха, че не могат да получат официални диагнози, защото не могат да си позволят адекватна помощ за психично здраве или просто работят въпреки травмата, защото имат нужда от работата.

Психическият тормоз и заплашванията са част от стратегията на Sama, разкрива списанието. Компанията прави всичко, за да не допусне обединяване на работниците в синдикат.

Междувременно модераторите ежедневно трябва да гледат видеа на убийства, изнасилвания, детска порнография и всякакво друго неподходящо съдържание, което няма място в социалната мрежа.