Турските власти са наложили глоба от 282 000 долара на Facebook заради нарушаване на законите за защита на личните данни, което е засегнало близо 300 000 души, съобщи днес Съветът за защита на личните данни, предаде Ройтерс.

Facebook е съдена в САЩ от потребители, които искат да привлекат към отговорност компанията за това, че е позволила на трети страни, включително на "Кеймбридж аналитика", да имат достъп до техните данни.

Днес Съветът за защита на личните данни в Турция съобщи, че е взел решение за налагане на глоба на Facebook, след като 280 959 турски потребители са били засегнати от нарушаване на защитата на лични данни, включващи имена, рождени дати, местоживеене и други.

Съветът не уточнява какво се е случило с техните лични данни.

Съветът е започнал проверка за нарушенията, след като Facebook е пропуснала да информира съвета за грешки в някои от нейните приложения.

Съветът е установил, че не са били взети необходимите административни и технически мерки, предвидени от закона, за предотвратяване на този пробив в данните и е глобил Facebook заради това, че не е осъзнала отговорностите си по отношение на защитата на данните, се посочва в съобщение на съвета.

В него се казва, че на Facebook е наложена допълнително глоба заради това, че не е съобщила за незаконното използване на лични данни на властите и на съвета, с което общата глоба е достигнала 282 000 долара. По-рано Съветът за защита на личните данни бе глобил Facebook с 300 000 долара заради друг инцидент, свързан с нарушаване на защитата на личните данни.