Министерството на отбраната на Украйна в събота започна да използва технологията за разпознаване на лица на Clearview AI. Това заяви главният изпълнителен директор на компанията пред "Ройтерс", след като американският стартъп предложи инструмента си на Киев.

Алгоритъмът ще се ползва, за разпознаване на руски диверсанти и войници. Като второстепенна задача е борбата с разпространителите на дезинформация и разпознаването на мъртвите.

Украйна получава безплатен достъп до мощната търсачка на Clearview AI за лица, което позволява на властите потенциално да проверяват интересни хора на контролно-пропускателни пунктове.

Основателят на Clearview каза, че стартъпът му разполага с повече от 2 милиарда изображения от руската социална медийна услуга VKontakte, от база данни от общо над 10 милиарда снимки.

Камерите в градовете също могат да се използват, а властите да разпознават хора на улиците.

Разпознаването на лица може да идентифицира погрешно хората на контролно-пропускателни пунктове. Несъответствието може да доведе до смърт на цивилни, точно както несправедливите арести са възникнали от полицейската употреба на алгоритъма, заявява експертът Алберт Кан.

"Ще видим, че добронамерената технология има обратен ефект и ще навреди на самите хора, на които би трябвало да помогне", допълва той.

Според експерта е има риск технологията да се използва в нарушение на Женевските конвенции, които създават правни стандарти за хуманитарно третиране по време на война.

Clearview и досега се е сблъсквала с редица обвинения, като противниците на технологията разкриват данни за неправомерна употреба, несправедливи арести и усилен риск от "дигитален авторитаризъм".