YouTube е премахнала рекорден брой клипове от платформата си през второто тримесечие на настоящата година. През споменатия период са премахнати над 11.4 милиона клипа, а това е сериозен скок спрямо свалените за същия период на предходната година 9 милиона клипа, предава Mobile Bulgaria.

Най-много премахнати продукции са от САЩ (2.061 милиона), следват Индия (1.446 милиона) и Бразилия (980 хиляди). Премахнати са и близо два милиона канала, като болшинството от тях са свалени заради спам, подвеждащо съдържание и измами.

За целта се разчита все повече на автоматизирани проверки, като разбира се това води и до повече оплаквания от страна на потребителите за неправомерно сваляне на съдържание. От компанията са наели допълнителни служители, които да проверяват жалбите във възможно най-кратки срокове.

През първото тримесечие са отчетени 166 000 жалби, а през второто този брой достига над 325 000. Над 160 000 клипа са възстановени след обжалване през второто тримесечие, но тук влизат и жалби подадени през първото тримесечие.

От YouTube заявяват, че броят свалени клипове свързани с чувствителни теми като защита на децата и такива с насилие се е утроил през второто тримесечие. В случая е намалено нивото на точност при премахване, за да бъде обхванат възможно най-голям обем съдържание.

Още една интересна статистика е за премахнатите коментари, а те са малко над два милиарда през второто тримесечие спрямо малко под 700 милиона през първото.