Марк Зукърбърг забрани на служителите си в Meta да говорят по теми, предизвикващи разногласия по време на работа, пише Fortune. В Meta няма да може да се говори за правото на оръжие, за ваксините или за абортите.

На своя уебсайт Meta гордо заявява, че мисията й се корени в идеята "хората да бъдат чути и да имат глас, дори когато това означава да защитаваме правата на хората, с които не сме съгласни". Това не отговаря на истината, защото цензурата в социалната мрежа расте и вече излиза "офлайн".

"Както Марк Зукърбърг спомена наскоро, ние трябва да направим редица културни промени. Те ще ни помогнат да постигнем резултати спрямо нашите приоритети. Правим това, за да гарантираме, че вътрешните дискусии остават уважителни, продуктивни и ни позволяват да се съсредоточим.", обяснява новите правила в компанията Лори Голер, който е шеф на HR отдела на Meta.

Някои признават, че работната среда в Meta наистина би се подобрила, ако политическите спорове заглъхнат. Директните забрани обаче противоречат на една от най-важните граждански свободи - свободата на изразяване. 

Компанията, искаща нейните потребители "да имат глас", ефективно запушва устата на десетки хиляди от собствените си служители. Това е тревожно, предвид факта, че Facebook играе централна роля в гражданското общество и функционирането на демокрацията.