Коментари - Учени: Компютърът не причинява късогледство | IT.dir.bg
назад

Учени: Компютърът не причинява късогледство

Учени от университета на Охайо не установиха връзка между късогледството и стоенето с часове пред телевизионния или компютърния екран.

Обратно в новината

Коментари - Учени: Компютърът не причинява късогледство | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Комплексар, явно някоя с очила ти е била дузпата, затова си толкова озлобен към "очилатите". А ти, съвършения, нямаш с какво друго да се похвалиш, освен с това, че не си късоглед, хахаха. Много от хората около мен са късогледи, но не са нито хилави, нито болни. Провери колко топ спортисти са (или са били) късогледи, после разправяй простотии. А за учени и интелектуалци да не говорим. "Теорията" ти издша освсякъде.

Окото расте и се развива в училищна възраст. Точно когато се налага най-много зубрене... Резултатът е, че окото "свиква" да гледа на близко. Това е като при капрачикосите. Или като китайските "малки" крачета... Най-добре е когато се събуждаш да виждаш небето.

Точно свикването на гледане наблизо, е причината окото така да се настройва. Не случайно има понятия като мързеливо око. Късогледството може да е от отпуснат мускул на окото и пресичане по-рано на на получената светлина. Друг лош ефект е съхненето на окото, тъй като взирайки се в монитор се мига по-малко. Не знам какъв ще е ефекта и от неестествена светлина. Тя е по-силна от това да гледаш например бюро. ;)

Е, и учените най-накрая поумняха и разбраха как се правят пари.

Аз работя вече 8 години по цял ден на компютъра - понякога дори над 10 часа на ден. Не съм забелязал да имам късогледство, да ме боли главата или очите. Според мен всичко е въпрос на внушение. То по тази логика бяха твърденията за телевизора преди 20 години, че вредат на зрението на децата и затова не трябвало да гледат телевизия. А какво ще кажете за смартфоните, та те също са дисплей, светлина и облъчване? Те по същия начин ли "вредят"?

Проблемът с телевизията е много по- друг. Тя не поврежда очите, а промива мозъка. Деца, които не могат да се хванат да научат една суроваканица ( при положение че си правят сметка баб, дядо, леля какво ще им дадат на сурваки), дето не могат и в училище да ги накарат едно стихотворение да научат или урок по география да разкажат, ами ги изпитват на тестове, тия деца знаят всички текстове на рекламите наизуст и мърдат устни заедно с изговарянето на текста от телевизора. Карло Колоди беше писал в Пинокио за "Островът на глупците" и май стигнахме до там...

Това е изследвано при кучета. Кучетата които живеят в стая са късогледи. Тези които живеят на открито не са. Ако живеят в стая, но имат и двор нямат късогледство. Компютъра или книгите не предизвикват късогледство. Това което предизвиква късогледство е невъзможността да се фокусира погледа на безкрайност. Който например чете на открито няма късогледство. Така че цялата философия на изследването е кой е платил и в какви условия са правели наблюденията.

Има разлика между придобити състояния и генетична предразположеност. Например, ти може да не си генетично предразположен към късогледство, но аз ти гарантирам, че има много начини чрез които да придобиеш късогледство. Още един пример ще ти дам, защото съм сигурен, че нищо не си разбрал. Може да не си генетично предразположен към лесно чупене на костите, докато ги използваш по нормално, но пробвай да скочиш от 20 метра височина и ще видиш как ще се счупят. А пък ако не успееш от 20, пробвай от повече...

Там има няколко ефекта. Това че не мигаш и ти изсъхват очите. Пригаждането към далечината на която гледаш. Де-факто късогледа вижда много по-добре на много близко разтояние. Фокуса му се приближава. Ако взима очила или лещи, не трябва да ги взима с точния диоптър, а да кажем с половин диоптър по-малко. За да не почне да привиква отново. И всеки следващ път да е повече. Вредното на монитори е и светлината. При голяма яркост може да те заболи и глава. Само където светлината е успокояваща дори от психическа гледна точка и даже правят шапки с козирки с лампи, срещу депресии. Другия ефект който съм забелязал е, че диоптъра се увеличава с растежа. Не ми е ясно как, но като спре, сприа и увеличението на диоптъра. Може би това е частен случай.

Според мен проблемът е друг: По принцип много хора носят очила, като не е нужно да ги носят непрекъснато. Само че избирайки подходящият диоптър за работа на компютър и оставайки дълго пред всеки ден него е възможно полека-лека окото да привикне към диоптъра и това изкуствено да го промени. Поне при мен се получи така. А на късогледството ( дори и да се проявява под някаква форма заради близкото разстояние при работа с компютър), противодейства естественото далекогрледство, което дори и да го е нямало при мъжете започва на около 40г и се увеличава с възрастта.

Ал

Анджък! Всъщност точно очилата най-много увреждат зрението, но можеш ли да го обясниш на късогледи маймуни?

Имено. Работата на комп-а само те кара да стоиш дълго с тях.

Разбира се, че не причинява късогледство, ако го причиняваше за над 30 години живот главно пред екрана да съм окъсогледял 100 пъти.

Не си окъсогледял защото каквото си видял на екрана мозъка ти не го е обработил. Демек, дали си бил на компа 0 минути или 30 години, няма значение.

Браво айнщайне мноого духовито. Какво ли бих правил без посрани умници като тебе да ми отварят очите.

"Макар и сега да е широко разпространено схващането, че продължителното взиране в екран, може да причини късогледство, учените не са установили такава връзка." Ами това схващане е разпространено отново от учени. И съвсем не е от сто години. И всичко си има много добро обяснение. Всеки офталомолог ще ви каже причините. При придължително взиране на близко разтояние, ама дългогодишно и с много часове, окото губи способността да се фокусира. Това е и една от причините, че при работа с компютри трябва да се почива по 15 минути на всеки 45 минути, като освен това трябва да се фокусирате в далечни обекти. Освен това има огромно значение каква е техниката, с която се работи. Телевизорите и мониторите с електроннолъчеви тръби (ЕЛТ) са още по-вредни и много овреждат очите! Ежедневното вторачване с часове във смартфона също не е безвредно, макар че производителите биха искали друго да мислите!

С ЕЛТ ( CRT мониторите) дяволът далеч не е толкова черен. Още 1997г се въведоха строги (американски) стандарти за нормата на излъчване по ISO 9001, а 1998 се въведоха още по- строгите швeйцарски стандарти, които приравниха нормите за CRT мониторите практически почти до тогавашните LCD. Факторите които вредят на окото не са излъчване, или поне не ултравиолетово като на старите ( ама много стари) монитори и телевизори. Проблемът е в големият интензитет на светлината, особено от големите монитори, които станаха ежедневие. Другият проблем е че повечето продукти, особено тия на Майкрософт са с бял фон на работното поле и тъмни знаци. Ако имаше възможност за настройка по желание на потребителя ( във WIN 98 имаше) всеки можеше да опита как му е добре. За мен "вълшебната" формула до едно време беше белите букви на чер фон и черният фон на CAD системата.

Ти разбираш ли изобщо какво значи термина "IT"? Изглежда си поредния специалист по всичкология.

Лъжат! На близко виждам най-ситните буквички. Ама на далече... случая е напълно различен.

И отново преиначават научната истина, за да печелят пари. Проф. Карла Задник да си прибере лъжливите твърдения за своите деца ;)