Коментари - ”Кюриосити” изпробва лазера си на Марс | IT.dir.bg
назад

”Кюриосити” изпробва лазера си на Марс

Марсоходът на НАСА "Кюриосити" бомбардира с лазер в името на науката първата си марсианска скала, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Обратно в новината

Коментари - ”Кюриосити” изпробва лазера си на Марс | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бре! Дир-а, светкавични сте! Не ми публикувахте коментара, че преводът на "порода" в статията е неграмотно копиран от руски и "порода" трябва да се преведе, като "скала" на български но веднага направихте поправката! Този коментар ще го публикувате ли? И къде да си получа хонорара за научната консултация?

Малко се туткат ми се струва. Днес цял ден ще пробват лазера. След седмица ще гледат дали му работи н'ам к'вото му. Тия за мултитаскинг не са ли чували. От друга страна, ако му изтестват цялата апаратура за няколко дена и за още няколко седмици до няколко месеца насъбере де що може информация и си свърши програмата, ще бъде малко разочароващо и демотивиращо. Та е разбираемо защо се помайват.

Пич, според теб за колко време се събира енергията необходима за да пуснат лазера със слънчеви панели на робот с размера на маса?? Или си някъв агент дето е наясно с някакъв нов източник на енергия, която бачка в космоса?

нали има атомно захранване.пък и бяха казали,че е робот с относителна автономия на решенията.

Не му е чак толкова "нещастно" захранването. Става въпрос за нещо като ядрена батерия. Прочети за Multi-Mission Radioisotope Thermoelectric Generator.

Ти явно не си чувал за ограничението на скоростта на светлината. След като изпратят сигнал от Земята има няколко минути докато стигне до Марс, което предполагам създава известни затруднения...

По-точно 20 мин

Цанко

Къде да съм чувал аз за такива сложнотии като СТО или ОТО. Пък и някак си мислех, че тоя робот има малко от малко и изкуствен интелект. Един вид пращаме му команда "разгърни дефлекторния щит" (мда, много фантастика май съм гледал като малък) и после само стой и му гледай сеира. Какво толкова ни бърка закъснението на сигнала в този случай?

Според мен не се туткат, нито е особено желателно да "мултитаскват" точно докато проверяват, че всичко работи нормално след кацането. Или ако се установи, че нещо не работи - какво е то и как би могло да се справят без него. Апаратът е изключително скъп, намира се на няколко стотин милиона километра от Земята и ако прибързано бъде подадена грешна команда, която изгори някой електродвигател или влоши/унищожи връзката с него, напълно ще се обезмислят спестените няколко седмици.

Цанко

Не, бе, съгласен съм напълно. Поствам си ей така, дискусия да става. Гледай колко народ се запали. Ясно ми е, че ако някой натисне и едно копче без писменото съгласие на още десетина началника и особено ако, недай си боже, нещо в резултат на този необмислен ход се скапе, тоя човечец няма да има време даже "упс" да каже, камо ли да помисли да се метне от някъде от по-високо.

Този лазер или подобен на него да не скоро да се изпробва и срещу Иран ?

Бедна ти е фантазията колко видове лазери има. И колко невъзможно е да се използва лазер за разрушителни цели (т.е. с по-голяма мощност) в бойна обстановка (т.е. в условия на силни вибрации и високо ниво на запрашеност). Най-много да успеят да епилират при това от не особено голямо разстояние някой персиец.

вече има разни прототипи. скоро пуснаха даже видео ако искаш мога да го намеря как запалиха двигател на малка лодка с лазерно оръдие монтирано на военен катер.

най вероятно ще пробият още една дупка в твоят задник, пък и ще го подпалят отгоре на това.