Коментари - Лаборатория Касперски обеща ”неуязвима” ОС | IT.dir.bg
назад

Лаборатория Касперски обеща ”неуязвима” ОС

Антивирусната компания „Лаборатория Касперски” потвърди слуховете, че разработва собствена операционна система. Екипът на един от водещите в света доставчици на решения за сигурност работи по създаване на защитена операционна система за критично важни информационни системи (Industrial Control Systems, ISC), съобщи основателят на компанията Евгений Касперски в своя блог.

Обратно в новината

Коментари - Лаборатория Касперски обеща ”неуязвима” ОС | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това което е казано между редовете е, че трябва да се направи ОС защитена от exploid поплъзновенията на американските производители. На който не е известно Microsoft (т.е. ЦРУ) закупиха и разтрошиха Sun, а от там сложиха ръка и на много от Unix (Linux) системите. Няма държава, която да има амбиции в Света, която да е съгласна да предостави шалтер за изключване и съботаж на армията, енергетиката, здравеопазването, публичните финанси и т.н. в ръцете на ЦРУ. Германия и Франция са стъпили на техен секретен затворен линукс, знаете за Убунту-то. Дойде време и Русия да се откъсне от пипалата на хем микро хем софт. При това май процеса ще е доста болезнен за последният, защот ще дадат на Света нова ОС без шпионските ъпгрейдвания на ФЕД.

Oracle закупи Sun, не Microsoft. И цитатът "Unix (Linux) системите" е безмислен, защото между изходния код на UNIX (Пише се с главни букви) и Linux няма нищо общо. А Ubuntu е всичко друго, но не затворена система.

хе хе няма викаш нищо общо. финландеца ли ти го каза

Недей бърка някаква частна фирма Касперски с Русия като държава. Да ползват ОС на Касперски е толкова надеждно колкото да сложат Windows. А иначе по темата - от 10-20 г. все се чуват закани и изхвърляния от руска страна как ей сега ще направят ОС и досега все нищо. Не съм русофоб, но ме дразнят празните приказки.

Изостанал е човека. Такава ОС отдавна съществува. Нарича се Linux.

Se taia

Явно ти си изостанал :) Или не си чувал за rootkit. Корпоративната сигурност не се заключва само до ползването на една ОС, защото има и човешки фактор. Явно тези са решили да предпазят потребителите от самите тях. Колкото до Линукс и неговата сигурност ще ти кажа само една дума konbot. Ако си чувал за това нямаше да ми говориш колко е защитен линукса.

Не знам защо всички си мислят, че linux е сигурна операционна система. Да, от гледна точка на вирусите - по-малко вируси има за linux, вярно е. Но поразиите, които могат да ти ги направят през Windows - същите могат да ти ги направят и през linux. Да не забравяме, че от поне 15 години вече цел номер едно на вирусите не е да унищожават системата, а само да крадат информация. В този случай rootkit-овете са незаменими. А rootkit-овете тръгват именно от unix и се чувстват идеално в linux.

Е тука вече сгреши - никоя Linux дистрибуция не пуска браузъра или приложния софтуеър със супер-потребителски права, както това правят Window$ или Mac OSX. Така че да, можеш да прихванеш каквото и да е, но то няма да получи достъп до системните файлове или настройки, а даже и чувствителната информация на потребителя вече е защитена от неправомерен достъп от другите процеси на потребителя в Keystore. Иначе rootkit си е реална опасност, но винаги той се хваща заради бъгав софтуер в user space, или администраторска грешка. Срещу бъгавия софтуеър от отдавна съществува chroot, който позволява на приложение да има root достъп, но само до файловете от които наистина има нужда, но срещу администраторските грешки - уви, няма.

Gentoo Hardened?

Мани ги, те руснаците по Сибир още влакове взривяват :)

коку

Ама построиха Мир, докато на американците им се взривяваха совалките, нали? В компютърните науки мисля, че не отстъпват на американците и дори може да са малко по-напред...