Коментари - Windows стана на 27 години | IT.dir.bg
назад

Windows стана на 27 години

Преди 27 години, на 20 ноември 1985, компанията Microsoft пусна първата версия на Windows, която се превърна в най-популярната в света програмна платформа за персонални компютри.

Обратно в новината

Коментари - Windows стана на 27 години | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

След 27г. със Windows8 се върна даже по-назад от където беше Windows1 - един джам, забиващ доста редовно,промоции на кило да се купи боклука им и милиарди погнусени потребители.

Morfius

Къде си виждал 8 ца бре... на картинки? Имам си тук 1 тестова та да те светна... 1 джам друг път, има си всичко което има 7 та (има някои приложения които имат по 2 версии - таблетна и десктопна, ако ги викаш от таблетната - излизат само на цял екран, но пак можеш да превключваш). Отдолу е оптимизирана 7 ца, работи доста по-добре на същото желязо, ако не я умажеш при инсталиране. Излизаш в десктопа и имаш среда по нищо различаваща се от тази в 7 :)

"умажеш" всъщност на български се пише "oмажеш". Иначе този отгоре най-вероятно е писал за WinRT приложенията които MS иска да се развиват че били и за Windows RT, които наистина са с 1 прозорец, а така нареченият Multitasking е доста скопен със "suspending"-a. Това което си коментирал е за старото Win32 API, ама ако ще го ползвам него няма никакъв смисъл да си купувам Win8 - Win7 e същото. Нямам идея откъде ти хрумна че е оптимизирана 7ца, освен ако имаш предвид че са й махнали старт бутона за ужас на обикновения потребител и навсякъде по ъглите като минеш с мишката те наплюват разни безсмислени за не-таблет екранчета ;)

сиреч по 2 пъти на седмица :)

По веднъж на седмица - две. Хубавото е, че не забива докато се ъпдейтва, за разлика от Убунту например.

на 27 години и си остана същия боклук какъвто си беше от начало

Ами и Windows 95/98/ME не са самостоятелни операционни системи, а обшивки на MS-DOS. Само че там е по-скрита, особено в ME - даже в началото от Microsoft се опитваха да лъжат, че вече си е самостоятелна ОС. Първата реална самостоятелна Windows операционна система е NT. Имаше една Windows 386, но тя нещо мина и замина.

Morfius

NT3.1 е създадена преди 95 :) NТ3.51 сървър излиза със 95. NT4 излиза преди 98 и си има уъркстейшън версия. Не се налага сред домашния потребител поради липсата на 3д и медия (добавяха са си някои ама драйверите почваха да правят проблеми) Докато производителите на хардуер решат да пишат читави НТ базирани драйвери, вече имаше НТ5 - Уиндоус 2000 :) Та така с Уиндоус НТ и гейм конзолите (95/98/Ме).

"По данни на аналитичната компания Gartner, в края на 2012 броят на устройствата, работещи с Windows по света, ще достигне около 1,5 милиарда." И това само легалните ОС, нелегалните сигурно са още толкова.

Може. А може и да видиш защо ли след този супер launch акциите на MS се срутиха с 20% за няма месец. A може и да питаш защо Стивън Синовски (гуруто на Windows-a от Vista насам) го изритаха половин месец няма след мега-милиардната PR плюсница около Win8 launch-a. Не забравяй обаче и около 5-те милиарда Android & iOS. A PCта вече ползват само powerusers които не са много - дори корпорациите взеха да минават на таблети и мобилни, защото са си идеални за тях. MS можеше и да хванат последния влак, ама с идеята им да се конкурират с хардуерните производители пускайки собствени таблети и телефончета виждаме какво става - мноооого ограничен брой нови прелоуднати с Win8 компютри и 2-3 модела (от ВСИЧКИ производители заедно) таблети. След 2-3 години бас хващам че ако MS нещо не направи по въпроса, дори и текущите им евтинджийски 15$ промоции за ъпгрейд до Win8 няма им помогнат до постигнат и тези 1.5милиарда.

Morfius

Haters gonna hate... Таблети реално има от преди 20 години ... но света се подмокри като превъзбуден помияр по шарениите на гризаните ябълки, а преди това всички обясняваха как тия устройства нямали приложения. Бизнеса на таблети като цяло ще мине когато таблетите станат интегрирана част от лаптопите. До тогава ще се ползват за поръчки в кафета, четене на поща и презентации. Истинската работа все още иска клавиатура и/или мишка. Уиндоус 8 е опита на Майкрософт да излязат от ситуацията в която се набутаха Гугъл с Андроид фрагментацията. Плочките са шантав интерфейс за десктопи и лаптопи, но опита (включая тоя на Ейпъл и Гугъл) показва, че без малко принуда хардуеристите и програмистите не си мърдат пръста да се нагодят към новото.

Убедена съм че ще до края на годината ще стигнат 1.5милиарда!... след като в момента са около 2 милиарда ;) А до края на 2013 само от M$ ще си ползват боклуците,... и разбира се нашата Държавна Администрация, платила 60,000,000 предварително преди няколко месеца, избирайки най-скъпата оферта не без помощта на корумпетата от Майкрософт България :)

Morfius

Да бе да, корумпетата са в ДА, не в частната фирма. Майкрософт ни виновни, че не знаем да си пазим интересите. Майкрософт в други държави продаваха в пъти по-евтино. Ама ония знаят как да преговарят, нашите знаят как да се гушат. Какъвто народа, такива и управниците.

Не знам на колко години е, но такава бъгня друга няма. Който рестартира-той не умира!!!

Morfius

Поредния "специалист" ли надушвам? Имал съм натоварени Уиндоус сървъри дето не са виждали рестарт по 6 месеца (някои фирми тестват пачовете преди да инсталират по работещите машини) без да направят проблем. Ама ако ти го е инсталирало лапето на комшията за 1 шоколад и кликаш ОК където видиш без да четеш, не ти е ОС а виновен :)

Ако не зареждаш всеки упдейт може и с години да не го рестартираш. ОС за сърварите е доста по-така от home версията.

Айде да не си говорим за сървърни ОС, които искат рестарт след инсталация на текстов редактор или терм. клиент примерно