Коментари - Aстероидът ”Апофис” минава днес край Земята | IT.dir.bg
назад

Aстероидът ”Апофис” минава днес край Земята

Потенциално застрашаващият Земята астероид "Апофис" ще прелети днес в 13 ч. и 43 мин. на около 14,46 млн. километра от планетата ни, съобщи американската космическа агенция (НАСА), цитирана от БГНЕС.

Обратно в новината

Коментари - Aстероидът ”Апофис” минава днес край Земята | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това е първото смислено нещо, което чувам да се прави по въпроса. Руснаците имат добра идея. Ако сложиш проследяващо устройство на астероида, то когато той наближи отново през 2036 ще се знае с много голяма точност траекторията му, а не с плюс-минус една земя :) Това, което повече ме изнервя е дали траекторията на въпросният астероид няма да се промени още преди преминаването през 2029. А това за петък-13-ти е много интересна дата :)

До 2036 физиците трябва да измислят как да му видят сметката.

ако минава "на около 14,46 млн. километра от планетата ни" как е възможно да е по-близо до земята "от обикновените метеорологични и комуникационни сателите", до колкото знам комуникациионите са на около 36 000 километра. *Геостационарна орбита е кръгова орбита непосредствено над Земния екватор (0 географска ширина), на 35786 км

ако не те мързи като мен , прочети отново статията и коментарите.

Времето е американско не е по българско време

99942 Апофис (известен и с временното си означение 2004 MN4) е астероид, чиято орбита преминава близо до Земята. Откриването му през 2004 година предизвиква кратки тревоги, тъй като според първоначалните наблюдения съществува сравнително голяма вероятност астероидът да порази Земята през 2029 година. Допълнителни наблюдения подобряват прогнозите, изключвайки сблъсък със Земята или Луната през тази година. Остава обаче възможност за сблъсък при близкото преминаване на 13 април 2036 година. Шансовете за това се изчисляват на 1 към 233 000.[1] В случай, че се стигне до сблъсък, относително малкият размер на Апофис (между 250 и 350 метра) би довел до локална, а не глобална катастрофа.

...на неандерталски череп.

някой не беше ли писал,че 13април2029 не е петък,щото ме мързи да проверявам. щото иначе навлизането на такъв астероид вътре в системата земя-луна никак не звучи приятно. направо си е гнус отвсякъде.

Ми петък си е. Аз проверих. Ти пък - голям мързел брей!!! Като си на компютъра долу вдясно имаш час и дата. Като чукнеш два пъти с плъха и ти се отвори - превърташ календара до 2029 г. и готово. Гледаш 13 април и се вижда отвсякъде че е петък. Ей, то и аз съм мързел, ама имало по-големи от мене!!!

ма то било за 2036, видях по горе.що ни мътят главите-има още време да стане виното. оле.

Ал

Има грешка в изчисленията на масата на астероида. Вероятно масата му е около 10 милиона тона

Май грешката е значително по-голяма, тъй като излиза, че 1 литър от веществото, ако се приеме, че тялото е сфера, тежи над 2000 кг :)

Няма ли как Винету да бъде изпратен на този астероид и повече да не се връща? Така от ГЕРБ ще могат да го обявят за космически успех = Валя Балканска :))

..., има си къде да коментираш политика. Тука става дума за много по сериозни неща ...