Коментари - Баумгартнер достигнал 1357 км/ч при скока си | IT.dir.bg
назад

Баумгартнер достигнал 1357 км/ч при скока си

Австрийският екстремен парашутист Феликс Баумгартнер е достигнал по-голяма скорост при рекордния си скок през октомври миналата година от височина над 38 км, отколкото се смяташе досега, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Обратно в новината

Коментари - Баумгартнер достигнал 1357 км/ч при скока си | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Австриецът "забрави" за нашия Иван Трифонов - човекът, който му даде идеята и първоначалните изчисления. Както винаги - не ни зачитат в Европата. Ако фамилията на Иван не беше българска, той щеше да е в екипа на Феликс. Българите да запомнят името на Иван Трифонов!

"На базата на всички данни от сензорите в костюма на Баумгартнер Ътли определи, че парашутистът е достигнал Мах 1 34 секунди след скока. Скоростта за преминаване през звуковата бариера зависи от температурата на дадена височина. " Даже и да допуснем, че има някакви сензори, по данните от които може да се определи вертикалната скорост, то второто изречение не е истина. Скоростта на звука зависи повече от плътността на въздуха, а не толкова от температурата. Плътността е функция на височината и по-малко на температурата. При вертикално падане с такава скорост как са изчислили каква точно е скоростта на звука и на коя конкретно височина? Май рекламата е повече от науката... Ама сефте...

не си напрягай много мозъка. Има кой да ги изчислява тези работи, и то доста точно се смятат не от днес или от вчера.

Май ти не си чувал за закона за идеалния газ. Че даже и разсъждавал на глас из форума. Прочети си урока дето си пропуснал от химията за 6 клас и може да получиш просветление.

Гледай сега пич да ти отворя очите на една елементарна сметка. Ускорението (a) на такава височина е по-малко от нормалното 9,81, около 9,72 м/сек2. Плътността на въздуха е 1,5% от тази на морското равнище, тоест падащото тяло ще изпитва нищожно съпротивление. Приемаме, че свободното падане ще е около 5 км (h), през тези 5 км скороста на падане (v) се изчислява по следната формула: v= (2.a.h)^0,5, което прави v=(29.725000)^0,5=311 m/s, което е горе долу скороста на звука на 35/40 км височина. Ясно? Проста физика, не реклама.

Скоростта на звука зависи само от температурата, а зависимостта от плътността и налягането е почти нищожна - много често бъркан факт.

от тоя скок е да спориш кой тилифон е по-убав хахахааа, другия път да скочи от луната, а ние оттук ще викаме кууууууууууууул, а доколкото знам дори не е подобрил и някакъв си друг тъп рекорд от преди хиляда години за свободно падане или нз си какво. Важно е, че въпросната компания направи мн капитал и това е, обикновена реклама е всичко. Само като им погледне човек как са си нашарили болида във Ф1 и ти става ясно що за хора са (пълен кич), тааа пича е задал изключително интересен въпрос дали се е накендзал при въртенето???

Той се върти 13 секунди със скорост 60 пъти в минута, като е направил 14 до 16 завъртания преди да си върне контрола върху положението на тялото си. Значи се е завъртял 13 пъти в рамките на 13 секунди ?

60 пъти в минута е = 1 вътене за 1 секунда. 13 пъти за 13 секунди. Всичко е точно. Къде е проблема?

Че е тъпо написано по този начин.

Хвала сине македонски !

"Сърдечният ритъм на 43-годишния парашутист е останал под 185 удара в минута, а дишането му е било доста стабилно." А *асрал ли се е?

Ти само като си помислиш за височината и си готов с пълни гащи

Ти само като си помислиш за височината и си готов с пълни гащи

за фелих не знам, обаче ти със сигурност си осран.

Ама защо така с лошо? Аз се интересувам от чисто научни подбуди. В момента пиша докторантура на тема "Поведение на човешкия сфинктер при високи скорости в стратосферата". Надявам се трудът ми да помогне при овладяването на космическото пространство.

евала за високоинтелигентня въпрос!

Все пак някой трябва да мисли и за не толкова лицеприятните работи.