Коментари - Apple представи освежен iOS 7 | IT.dir.bg
назад

Apple представи освежен iOS 7

Apple представи на конференцията за разработчици World Wide Developers Conference (WWDC) редица дългоочаквани новости, сред които най-важната е платформата iOS 7, която е с изцяло нов интерфейс.

Обратно в новината

Коментари - Apple представи освежен iOS 7 | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

От друга страна за някои неща цените на Епъл са ми странни. ОК, ретина дисплей, красива кутия и ала-бала. Най-добрия МакБук Про се продава в БГ (от официалните представители) за 7 бона. В същото време си купих Lenovo със същата конфигурация - 16 GB RAM на 1600мхз, i7 процесор същия като на МакБук Про високия клас, даже видеото ми е по-добро - nVidia GTX срещу GT при ябълките. 1 терабайт хард диск и отделно mSATA модул 128GB. Да, единствено губя от OS - не мога да ползвам на Ябълките лъва. Обаче си поддържам хигиената на инсталирания Уин 7 - boot-ва ми за 10 секунди, имам фотошопа лети (меко казано), Premier-а на Adobe също; смята ми видеата за отрицателно време. Конфигурация за 2 бона, може би малко отгоре. Игрите - никакви драми. Е, не изглежда като Епъл, но върши същата работа и аз съм доволен.

Изчетох повечето коментари под статията. По принцип съм фен на Епъл, имат добри хрумвания. От три години ползвам iPhone, сменил съм вече три модела и едва ли скоро ще мина на Самсунг или HTC - железни машнки. От друга страна - няма сила на света, която да ме накара да си купя дъска за рязане с дисплей (имам предвид таблетите като цяло), това за мен са просто едни по-големи iPhone-и. Или казно по-друг начин - нещо, което няма хард диск и на което не можеш да му инсталираш пълноценен фотошоп или ФТП клиент, не ми го хвали! И после обясняват за "края на лаптопите, ултрабуците"; "новия форм фактор" и т.н. Да, за Кака Минка или редовата фолкаджийка; за обикновения проджект мениждър, бранд мениджър или друг хуманоиден мейл сървър, чиято работа е да ползва мейл, браузър, чат-пат да произвежда документ на някакъв офис пакет, да преглежда картинки и някое и руго видео - да, става. Удобно си го носиш в чантата и си вършиш работа в движение. Но я ми кажете, вие виждали ли сте програмист да си пише кода на таблет? За дизайн, фото и видео обработка - да не говорим. А това са си навици. Още преживявам прехода ми от стационарна коруба към лаптоп, вече трета-четвърта година се замислям дали да не си взема отново десктоп машина вкъщи.

всеки ссд е бърз, ама на село много ябълки по дърветата. p320h харчи 25W и е на пцие, с 3.2 гб/с четене и 1.9 гб/с писане, един мощен процессор е поне 100W. наистина сравнимо само четири пъти повече.

Драги мои мразачи на какво ли не дето бълнувате краха на тази и онази компания... Като излезе статия и след седмица няма никакви коментари е тогава ще е зле работата но засега фактите са съвсем други

Прави ми впечатление, че най много коментари винаги има под статиите за apple. Най ожесточено плюене и най големи разбирачи. Това достатъчно говори за самата компания, явно има защо да предизвиква такива реакции. :)

Майкрософтски номера.

Е защо говориш глупости. Какви токове от по "НЯКОЛКО АМПЕРА" те гонят, като големината на тока в интегралните схеми е от порядъка на милиампери. Ти знаеш ли какво трябва да е сечението на проводника за да издържи на такъв ток? При 4.5 ампера сечението трябва да е 1 кв. мм. Я ми кажи къде си виждал микрочип да издържа на такъв ток? Въобще знаеш ли принципа на работа на този тип дискове. Съветвам те да прочетеш малко преди да пишеш щуротии. Имам два SSD диска на Intel и един на OCZ и нито един не грее. Ако са ти пробутали дефектен си го върни от където си го купил.

Интегралните схеми отделят доста топлина, иначе нямаше да имаш радиатори и вентилатори в кутията. SSDработещи със скорости от 1-2GB/sec отделят значително повече топлина от твоите, работещи на до 500MB/sec. В този ред на мисли, G.SKILLи HYPER-X памети също имат радиатори за по-добро охлаждане. Явно вътре имат движещи се части.

Температурата зависи от съпротивлението на материалите. При подаване на еднакъв по големина ток и използване на еднакви материали SSD дисковете развиват еднакви температури, независимо от скоростта на предаване на данни.

Само не разбрах какво й е новото на новата iOS7? Освен по плоските икони де и добавеното iRadio. Не знам, но ако това им е максимално смелата промяна в дизайна нищо хубаво не ги чака нахапаните ябълки.

ей де било заровено кучето - "освежен" значи айосът..)))изпълнен в по-спокойни цветове, иконите в менюто са променени, като им е придаден по-плосък вид.)))х=хи их ама дали има "иновативен" алуминиев изящен капак така и не се разбира....абе пращи от иновации неам думи...на бай ви Стиви джаджата увренео се движи към дъното

Супер - предвижда се възможност за истински мултитаскинг. То от дост време и Windows-ите имат подобие на истински мултитаскинг, та тези сега се сетиха. Нищо че в персоналните компютри на DEC го имаше съвсем истински още в началото на 80-те години на миналия век.

15 г. работя на макове. И служебни десктопи и няколко лични лаптопа смених. Машините са перфектни, не се крашват и работят стабилно. А аз доста ги натоварвам да ми смятат. Най-добрата комбинация са между перформанс и user-friendly interface. Вярно е че са по-скъпи, но определено има защо. Да си призная, въобще не разбрах защо преди 5-6 г. започнаха да се занимават с такива глупости като телефони и таблети. А и тука форума гледам коментира най-вече тия бъзикни. Какви били иконките, къстомайза и т.н. Глупости! Какво толкова има в тия бъцала? Сърфиране, фейсбучене, елементарна навигация, снимки някакви и най-много 64 гига памет!?? Това са детски играчки - какво значение има дали са самсунг или епъл? Сравнявайте сериозните неща - не видях някой да напише нещо за новия Maс Pro, който лично аз чакам с нетърпение. Да ми го сравните с нещо? Май няма такова....

"Сравнявайте сериозните неща - не видях някой да напише нещо за новия Maс Pro, който лично аз чакам с нетърпение. Да ми го сравните с нещо? Май няма такова...." Ще ти дам само един от многото примери за сравнение - Maingear's Shift Super Stock.

Ето какво сравни току-що: 1. 6-ядрен XEON (с поддържа за 2 такива процесора) срещу 4-ядрен от потребителския клас (все са Intel процесори, не знам как ще ги изкараш еднакви). 2. 4-канален ECC DDR31866 с 3-канален 1600/2000 (и не е ECC) 3. Serverclass SSD 2GB/sec read, 1GB/sec write (най-бързите в момента са 2GB/sec read/write, но струват около $3K/за 1TB, само диска и не от Apple). Shift Super Stock няма обявен HDD/SDD на сайта. 4. 2 х AMD FirePro (с по 6 GB RAM всяка), пак продукт, който се продава само за сървъри, срещу карти от потребителския клас (макар и прилично мощни). В същото време, новият Mac Pro е в кутия, която е 6.6" в диаметър и 9.9" на височина, т.е. общо 339 куб.инча. Corsair Obsidian 800D (примерно) е 24"х24"х9", т.е. 5,184 куб.инча. С други думи, кутията на Mac Pro е скромните 15 пъти по-малка.

Ами не. Твоя "Шифт" всъщност е сравним с понастоящия модел на десктопа на мак от 2012 г. Само дето работи на малко по висока честота 3.6, но мака пък е 6 ядрен. Другите неща са горе-долу същите. Но машинката ти е далеч от новия, неизлязъл още модел (2013). Само ще вметна - ще поддържа до 12 Ксеона.... И - сега няма да сравняваме сървърни станции, нали?

Рони

Ми аз го сравнявам примерно с бидонче за зеле, ама с много удобен интерфейс :)

А,. много моля, но бидончето със зеле има много по-удобен интерфейс - всичко е на един клик с вилицата

james

Представям си оплакване в сервиза: MacPro-то ми се търкулна.

Това е най-глупавата статия, която съм чел. Конференцията на Apple беше 119 минути. Първо беше представен икуствения интелект в реално време чрез демонстрация на рали. После беше представена новата серия Mac Book Air заедно с нова система за по-нисък разход на енергия, която увеличава капацитета на батерията до 9 часа при 11" и 12 часа при 13" модел. После беше представена новата Mac OS X - Maverics (която включва iBooks) работеща с много по-добро разпределение на паметта. След това беше представен новият MAC PRO - нов дизайн, 3 пъти по-малък, с 2 два графични процесора работещи едновременно, поддържащ три монитора с над 7 терафлопа. После дойде реда на новия софтуер MAC OS X. Представени бяха нови Pages, Keynote и Numbers за iCloud, възможност за редактиране на файлове директно през Safari, Chrome и IE. На последно място беше представена новата iOS 7, с нов дизайн и нови функции... На представянето присъстваше Ал Гор - кандидата за президент на САЩ преди почти десетилетие. И така нататък. Що за опърпана и жалка статия!? Като пишете статии поне давайте цялата информация, а не само онова, което вас лично ви интересува.

Толкова много хранех айфоните и имах lg optimus 2x, но ми стана бавен и реших да се огледам у Айфоните. От два месеца имам 5ца на супер цена я взех 64ка е, супер супер, ама още постя поради този факт, че се сдобих с този телефон, но не съжалявам :) страхотен е и си промених мнението за айфоните. Не ми е засекъл нито веднъж, а му пускам 100 неща, страхотен звук вади през слушалки и аух в колата, визуално е отличен, само където доста програми от андроида ги няма но си заслужаваааа

Никой не ти е виновен, че си си избрал дървен телефон преди това... iPhone 5 е много назад след доста други нови телефони. И в софтуерно и в хардуерно отношение. Макар, че не му трябва толкова хардуерна мощ, защото ОS-a е дефакто за него и за iPod Тouch.

в пъти повече ми харесва от всеки друг .. хардуерно може Самсунгите да ги надуват яко, но изглеждат напълно обикновенни, а и сравнението между двойката и тройката на Галакси и Айфон 5-ца е такова, че 5-тицата не отстъпва по нищо освен по хартия на Самсунгите, че дори работи и по-добре, в ръцете ми С2-ка е засичала на няколко пъти с моето ръчкане, този нито веднъж.

Много ми хареса идеята, като въртиш телефона и иконите на началния екран се кривят спрямо очите ти. Не е иновация, не е и ново, но определено е интересно. Новите икони са ми познати от друго място, иначе като цяло дизайна си е номер 1, свеж, бял. Браво на Apple. Сега на ход е Google.

Какво за гугъл... те епъл сега догониха гугъл. Да не говорим за ужасно изглеждащият control center. Навсякъде (techcrunch, engadget...) пишат как от епъл са взели неща от Microsoft, Android, BB.. дори WebOS.

Наско

Да отвърне на удара, то се подразбира...

Правиш ли разлика между интерактивна и динамична?

Те и да искат да правят иновации трябва много да внимават да не се получи ефекта на Windows 8 -може и да е по добро но когато американците не го разбират е провал.

И кое му е по-доброто на Windows 8, че не разбрах?

Имаше една много показателна сцена от филма "Силиконовата долина" (изторията на Джобс/Гейтс). Та в тази сцена при последният скандал и разрив между тях Стив Джобс казва на Гейтс: "И все пак ние правим по-добри продукти от вас", на което Бил Гейтс отвръща "Това няма значение. Ние продаваме повече". Това обобщава ситуацията. Начетох се тук на всякакви малоумници, които нямат пари ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ЕПЪЛ и затова той е много льош. Гроздето е кисело, нали. Купувайте си пластмасовите корейски боклуци и си мечтайте за Apple, Sony и т.н.

Само това ли ти роди мозъчето - 25 лв. на месец за теб явно са недостижимо много пари ? Ако се развиеш малко повече ще осъзнаеш, че има много хора които могат да си позволят епъл - но не го искат, защото няма функциите на другите смартфони, забива по-често и като цяло не е толкова добър ! Сложно ли ти е ? Ти си типично i-зомби - не знаеш защо го имаш този айфон и по неизвестни и за теб и за нас причини се чудиш защо не всички са жалки като теб !

Cyce

Има една причина заради която бих си купил iPhone и това е че с правилните слушалки просто звукът му няма конкуренция. Това е ако човек предпочита компромис от вида all-in-one...

Рони

Щом така се чувстваш по-добре, така да е :). Който не си е купил Ябълка, значи няма пари :). Те Бил Гейтс и Лари Пейдж и те нямат пари да си купят айфончета:)

А за Бил не си прав. Той за айфонче пари няма, но за Apple като цяло има. MS са си най-големия акционер в Apple.

спокойни цветове, плоски икони... това що ми напомня на win8 ? доживях Епъл да копират от microsoft.... това навярно е знак за края на света ;)

Понеже цветовете и минималистичния дизайн са запазена марка или измислени от Майкрософт.

За сметка на това правоъгълната форма с заоблени ръбчета е патентована официално от Ейпъл.

Aми по една случайност не само съм работил на такива машини ами съм ги и поддържал 3 години. По него време в БГ имаше 3 мрежи базирани на Макове и аз поддържах едната. Около 120 машини... Също така собственоръчно планирах и мигрирах всичко към уинбоз и АД. Също така се занимавах и с поддръжката на хардуера и мъкнех скапаните iMac ремонти. Още имам мазоли от тях а минаха 10 години. Но за тези 3 години бракувах поради технически проблеми една куадра 700 и 4-5 перформa 630. Останалите стари ги бракувахме поради морално остаряване, но си работеха перфектно. За майтап имам свалени вентилатори от почти десет годишна куадра който и до ден днешен работят ( това са 20 години поен по 8-10 часа на ден без да дрънчат и бръмчат.) А да ама тогава Епъл позоваха качествени компоненти, а сега не. Така че дали съм много зле или не може и да се спори, но със сигурност съм имал доста вземане даване с тегни продукти... Най- вероятно доста повече от Вас. И все пак не чух на какво е базирана великата ОС Х ? И как точно епъл разработиха това чудо на чудесата ? Един графичен интерфейс и хоп. направихме чудо. Е някой друг го е направил преди нас, ама това са подробности.

Mac OS X e базирана на проекта на NeXTSTEP. Той е разработка възоснова на FreeBSD и Mach като от Mach не е останало много. В момента основата на OS X е Darwin (часта от OS X която е с отворен код). Върху нея Епъл добавят необходимите библиотеки и интерфейси със затворен код за да докарат операционната система до реалната OS X. Mac OS X е много по-добра система от предишните Mac OS, но това ти няма да може да го осъзнаеш - за теб са интересни вентилаторите... Епъл не са софтуерна компания. Те са хардуерна компания която за да се различава освен по интериорния дизайн който предлага (кръгли кутии за професионални компютри?!), се налага и да разработва собствена операционна система и софтуер та да може картинките на екрана да отговарят на дизайна на кутията.

Не знам дали обърнахте винмание, но някои от чарковете ще се произвеждат само в САЩ, а самото асемблиране също ще става там. Това означава, че цените ще са високи поради гоелмите разходи за труд, но си има и предимства. Първо американеца е много по-съвестен в работата си и продукта ще е по-качествен, второ ако въпреки по-високите цени проджбите се запазят това може да отключи патриотична нагласа тип "избери родното производство" и компаниите лека-полека да започнат да връщат производствата си към родните места т.е. ако еропейските компании последват примера на Епъл ще има много нови работни места и в Европа. Ужасяващата комбинация китайски хардуер с индийски софтуер ще бъде заменена от продукти с гарантирано европейско и американско качество. Когато производството се премести в Америка и Европа на жълтурковците ще им е много по-трудно да копират технологиите.

смешко, ако си мислиш че американци ще им правят боклуците, в голяма заблуда си. пак ще бачкат жълти, черни, мексиканци, и пр. имигранти на минимална заплата.

Прав си по-принцип, но изпуснаха питомото сега гонят дивото. Азиатците са вече много напред и да ти кажа трудно ще бъде те вече няма да отстъпят позици лесно. Някой беше казал, че жълтата раса ще завладее света когато китаиците разберат, че ориза е бил само гарнитура към яденето. Вече процесите са по-скоро всички срещу Китай.

Предимства не видях, само недостатъци :( Едно време Епъл имаха добра продукция, а сега само на маркетинг карат :(

Напиши един недостатък. Само един, моля :)

Пак няма да имате widgets.

не мога да си записвам снимките и музиката на memory карта, а за целта се ползва вградената памет на телефона, която би следвало да е за приложения и системният софтуер.

"Иконите остават статични без възможност за показване на информация в реално време" - ето един много голям недостатък! Иначе тези иновации със смяната на цветовете и релефа на иконите са върха.....недостижимо направо

Нови картинки за стари устройства с не особено добри параметри. Луд на шарено се радва и от Ябълката са наясно с това. Видиш ли като си нашаря дрехите с боя вече съм с нови дрехи. Е това ни предлагат "технологичните"гиганти.

От българския завод на "Елпром" ще заведат иск срещу Епъл, защото новият Mac Pro копира дизайна на техните бойлери.

Му-у-ха-ха-ха-ха!

Нов скин - чудесно! Ей на това му викам иновация аз. Очаквам акциите на Епъл да скочат до небето след тази ободряваща и даваща смисъл на деня ми новина.

Я малко да помислим - НР не нямат ОС хайде де... Майкрософт и те бутат някакви таблити- защо да не правят компютри. А епъл какви конпютри правят ако може някой да сподели, че не мога да се сетя ? Кога отмина времето на чудесните им работни станции - Quadda , Performa, Power Mac? Страхотни машини с уникално лека и интуитивна ОС. За дурако устойчивостта изоббщо няма да отварям дума. Е те и нея зарязаха защото нямаше много възмьности. Появи се първият ОС Х.. няма да казвам на какво е базиран. Вземаш нещо наготово, тръскаш отгоре малко шарения и виола- нова реолюзинонна система. После какво стана с хардуера - появиха се така наречените iMac i G4 машините и нещата отидоха у киреча. iMac машините киснеха през половината време в сервиза. Та цялаа гига иноватовност на епъл се видя - нов ОС....... """" платформата iOS 7, която е с изцяло нов интерфейс. Интерфейсът запазва досегашната си структура, като не се добавят възможности за персонализиране на началния екран. Иконите остават статични без възможност за показване на информация в реално време.""" Уаууууу невероятнооооо. По тънък лаптоп... Е това е супер технологично, но върха на технологията явно е това --- Настолният компютър Mac Pro ще се сглобява само в САЩ Пази Боже от такива новости.

Много си зле, ама много. Поработи малко на който и да е Mac Pro, та дори и iMac и ще говориш друго. Много ги обичам такива тъпанари дето прочели някакви хардуерни спецификации и почват да философстват това колко зле било, онова колко зле било. Добре, че са Епъл та и другите да видят как се правят качествени продукти, и от време на време да поокрадат някоя друга дизайнерска идея - MacBook Air, например. Сега почти няма лаптоп, който да не е с дизайна на клавиатурата на Air и unibody корпусът му.

Ти някога работил ли си с професионална техника?

Поработих преди две години на един МакБук Про- не разбрах какво толкова му се радвате. Интерфейсът не е нищо особено (ако си бачкал под Линукс имаш по-голям избор), лаптопът грееше като за световно точно като старото ми Фуджицу-Сименс и предимствата му се появяваха само когато го ползваш за аудио/видео обработка, за каквато беше купен. Така че не разбирам какво толкова му се радвате - хич не е толкова уникален продукт.

Явно гроздето е кисело! Не мога по друг начин да си обясня такъв хейтърски коментар...

Аз мога да ти го обясня - има хора, които от 15 години ползват продукти на Епъл и разочарованието им от последните пет години "иновации" вече започва да ги кара да се замислят дали не е време за смяна

Тиква си и тиква ще си останеш. OS X вече е много далече от онова FreeBSD, което fork-на. Да не говорим за Machkernel-а, който няма аналог в света на десктопите (единствено Symbian има nano kernel, ама тя е друг вид операционна система). Да не говорим, че преходът от powerpc към intel процесорите се случи невидим за потребителите. Стария софутер, писан за powerpc почна мистериозно да работи за intel процесори. Когато Майкрософт го направят това intel-ски програми да работят на arm процесор - ела и ме ритни.

Свали си очилата.. замъглени са.

Родителски контрол от ЦРУ

Единственият проблем, който имам с продуктите на епъл, е цената. Продуктите са им overpriced до бзеумие - нещо като феноменът Sony сред телевизорите преди години, когато конкуренция за качествени телевизори почти нямаше. Харесвам продуктите на епъл, харесвам софтуера им, но цената е просто неоправдана за мен лично.

Честно казано.

Те не правят продукти за всеки, а само за тези които имат пари, иначе да бяха пуснали досега бюджетни пръчки.

Твърде силно казано, при положение, че в Америка iPhone струва 199 долара с договор. Всеки втори американец на welfare притежава iPhone. Само в България тези телефони достигат цени от 1500-1700 лева на отключена бройка, за да може тарикати с 2 пръста чело и липса на вратове да могат да си ги вадят по заведенията. За нашия стандарт iPhone е скъп. Назапад - поредната евтина играчка.

Едно от нещата, които не мога да разбера - защо хората, ползващи епъл се считат за специални?

всеки gastarbeiter в европа има i-fon.

Apple не са за всеки! Да ги обвияваш, че правят скъпи продукти е все едно да обвиняваш, че Ferrari правят скъпи коли!

Само да попитам хейтърите с кого ги сравнявате Епъл като ги мразите???? Майкрософт и Гугъл не правят компютри, а пък IBM, DELL, HP, Samsung не пишат ОС. Все едно да сравняваш човек с две ръце с човек с една ръка. Единия просто може и едното и другото.

С това, което ми върши работа. Показателят цена/производителност/функции не е в тяхна полза. А за да не ми философстваш за марки - сам си сглобявам и поддържам компютрите вече 20 години, демек марка "Гошо" ;-)

Спокойно бе Гошо няма да ти философствам за марки. Само ще те питам и Операционната Система сам ли си я пишеш и поддържаш. ;)

За производителност ли написа нещо ? И ти твърдиш ,че от 20 години имаш компютър така ли ? Значи още караш на някой я 286 я 386.......пък може и да си стигнал вече до 486 dx хахаха . За съжаление си човече. Искрено ти пожелавам някога поне за минутка да се докоснеш до MAC Pro.

pilcho

А HP-UX какво е? :)

Кой потребител ползва това бре, то ако е въпрос имаше и еда ОС2 ;)

IBM според теб не правят и супер компютри вероятно... да си чувал за AIX? а за HP-UX? Я отиди в детската градина да си доучиш...

ЧЕ ТО СЪЩОТО КАТО ПРЕДИШНОТО!

"Операционната система OS X Mavericks ще поддържа работа с повече от един дисплей" ... Не поддържа ли??? От 6 (шест) години ползвам двумониторни конфигурации, настолни и мобилни, а от тази - тримониторна.

Нищо не разбираш. Тези дву и три мониторни конфигурации не са иновативни.... щото нямат i

И аз си падам по 2 монитора ednowremenno, от Боза XP през Вистата и Седми номер. По едно време служебно цъках на 2 монитора и на ubuntu.

reotan

Всъщност маковете можеха да работят с много монитори още в началото на деветдесетте години. Просто за всеки монитор трябваше отделна графична карта. Виждал съм такъв с три монитора - с две допълнителни NuBus карти.

Само не разбрах! Така ще се подобри ли подслушването и следенето и дали ще ми забива докото ме подслушват?

С две думи - нищо ново.

Има нещо ново iOS6 --> iOS7.От 6 се е превърнала в 7

MAC PRO е убиец!!!

Що? Заради кръглата кутия като кошче за боклук ли?!

Не, заради това вътре в нея. А ти можеш да се гръмнеш, вземи и Андроидестата си пластмаса със себе си ;)

Толкова си прост, че чак тъпеееш от простоия :)

Незнам защо хората очакват всеки месец новости или както презрително по посокат Apple се говори "иновации"? По-добре е когато един производител има собствена визия и я следва подобрявайки постоянно продукта и услугата. Да, и Apple правят грешки но поне се учат от тях. В крайна сметка никой не може да отрече приноса им към днешното състояние на мобилната индустрия. Няма нужда те да са измисляли нещата, те и не са всичките, но промениха тази индустрия към по-добро и това е факт.

Е как защо ? Можеха да пуснат 6 инчов iPhone да му цапнат едно iPhone 6 и жълтите фенове да си изядат ушите от мъка , ате горките само обновили iOS :-) )

Е, айде сега - всеки месец. Поне веднъж годишно искам да изкарат нещо наистина ново :-)

dirddd@

Общо взето същото ако, но пребоядисано :)))