Коментари - Пластмаса срещу радиацията в дълбокия космос | IT.dir.bg
назад

Пластмаса срещу радиацията в дълбокия космос

Пластмасови щитове могат да предпазят астронавтите от вредната радиация в дълбокия космос, показаха данни от космическия апарат "Лунар рикънисънс орбитър".

Обратно в новината

Коментари - Пластмаса срещу радиацията в дълбокия космос | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Статията е тъпня, кое колко намалява интензитета на даден вид лъчение не е толко' от значение. Кат' се сметнат ефективните дози на 'екипажа' веднага 'ше светне, к'ва биологична защита е необходима. Колкот' по-дълго миткат у спейса, толко' по-яка защита им требва. Ето к'ви са допустимите годишни ефективни дози в BG (вероятно нищо не ви говорат, ама така, да знаете): - за 16-17 годишни е по-ниска 6mSv - 15 mSv за населението за годишна ефективна доза - 50 mSv за очната леща - 150 mSv за кожата - 150 mSv за дланите За топките да не говорим, там е нежна работа, никак не държат.

Не,Те още не знаят че "полетите"до Луната са--------------> FAKE !!!

С таз новина като най-много да скочи цената на петрола. А може би точно това искат.

Тия журналюги да не са имали предвид неутрони, а? 2.7см полимер с плътност около 0.9 г/кв.см. намалява наполовина неутронен поток. Обаче за гама поток трябва олово (2 см). Изобщо, ако погледнем таблиците на военните, ще видим че няма идеален материал, еднакво добре намаляващ и гама, и неутронен поток. За да преполови гама поток на полимера му трябва 22 см дебелина, а за да преполови неутронен поток на оловото - 12. Но пък 12см оловна броня е много тежка. От подръчните материали най-добър е вариантът с пръст: 12.5см за неутронен и 12 см за гама. Значи решено, ще засипват с пръст космическите кораби, трамбоват и летят. Хем от вътрешната страна може да садят лавандула за аромат, репички и краставици за мезе. Остава да приспособят и спирт за гориво и не ги мислете космонавтите.

А пък зад с пластмасата ще има дебел оловен щит предпазващ от гама лъчи

пластмаса като част от косм. кораб, изложена на вредни влияния от различен тип по пътя до марс би трябвало да промени и загуби част от своиствата си за толкоз време. трябва да си носят и резервен материал за подмяна в някои участъци.

Още днес ще си сменя входната врата с пластмасова, че лошите лъчи да не цъкат у дома като сега...

Глупости , тия вредни космически галактически лъчи се спират от домакинско алуминиево фолио с дебелина 0,25мм. Справка : Въжените приземявания на Стенли Кубрик.

не бях чувал че радиация се спира с домакинско фолио!?!:)

Алфа лъчи - да - спира ги.

Глупостите ги пишеш ти, гама радиацията, която е много вредна за човека, и я има в открития космос, се спира само от материали с голяма плътност. Оловото е добър пример, но общо взето всеки материал в достатъчно големи количества върши работа. Проблемът е, как това да става ефективно - голяма плътност, малка маса и т.н., особено за космоса, където всеки килограм да се изнесе е много скъпо, това е изключително важно. Бетон и олово (които са евтини на земята и ефективни при спиране на гама радиация), да изнасяш в космоса не върви някак си, при нашите технологии.

Що да не върви?! Представям си една стоманобетонна Бойна звезда Галактика :P

Та това, което си го писал за алуминиево фолио 0.25 мм е пълна глупост. Абсолютно никаква защита от гама и дори бета радиация не може да предостави. Евентуално Алфа радиация може да спре, но тя, така или иначе се спира и от тънка блузка.

Ти уби коча с лопата.Как от НАСА не са се сетили за домакинското фолио, ама че са тъпи.

биеш рибата пич, :-)

Мисълта не ви е силна страна на повечето:) Хе ха еха