Коментари - Потвърдиха гравитационните вълни | IT.dir.bg
назад

Потвърдиха гравитационните вълни

Учените наблюдаваха повторно и потвърдиха съществуването на гравитационни вълни.

Обратно в новината

Коментари - Потвърдиха гравитационните вълни | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това с вълните е класическо обяснение. Разсъждението следва такъв път. Закачено е тяло на пружина или на връв, малко отклонение, дава малки осцилации. Обяснението намесва действието на сили или с други думи енергията осцилира от кинетична в потенциална и обратно. В квантовото обяснение вече се говори за обмяна на частици, няма сили, енергията не се дели на двата вида. Откриването на гравитационни вълни е косвено потвърждение за наличието на гравитони, т.е. трябва да съществува квантова теория на гравитацията, което пък противоречи на Айнщайн, т.к. неговата теория не се квантува, т.е. гравитацията не е сила. Всички вълни изискват среда, в която да се разпостраняват, освен електромагнитните и гравитационните, те се разпространяват във вакуум, празно пространство. Дори да няма маси и заряди, може да има вълни, няма да може да се детектират, разбира се. Който даде свойствата на вакуума, ще реши и как се разпостраняват тези вълни.

Firi

"Та това изменение на гравитацията във времето е гравитационна вълна." Мерси пич! Малко ми просветна! Аз така 10-15 години не можах да опсъзная СТО докат един ден наскоро гледах япшонско филмче (преведено на руски) в тубата. И там го казаха в СТО скоростта на светлината е абсолютна! И тогава сичко ми се изясни!

Ваньо, Бог е казал: Важно е да вярваш, няма значение дали е истина! Защото истината означава знание, което изисква труд и време да го придобиеш. А вярата е дадена от Бог(за по-лесно от неговите попове) и не изисква никакво умствено и физическо усилие, за да е имаш.

най-вероятно с гравитационните вълни се обясняват влиянията на планетите луната и слънцето в астрологията

Това изобщо не е вероятно. Да не се впускаме в темата, има една много добра статия научно обясняваща астрологията - "Наука ли е астрологията? Oтговаря астрофизикът Итън Сийгъл", потърси я в гугъл, че тука линковете не излизат.

добре е да кажеш нещо по същество а не само да даваш линкове!

Firi

"Гравитационните вълни носят информация за произхода си и естеството за гравитацията" Убуу де ква информация носят? То тва е важното,а тука липсва.

Така, значи като е вълна каква информация носи - амплитуда, период, а от тук и групова скорост на вълната (скорост на разпространение на обвивката на вълната), която носи информация в случая за източника на тези вълни. А аджеба каква всъщност е тази информация и аз не знам, предполагам е за характеристиките на източника - размери, скорост, ускорение, маса, състав... и разни други строго научни неща, които ние простосмъртните (Иван да не се разпалва) не сме и чували дори.

Последно некой знае ли какво е важното на тия вълни и може ли да го обясни с прости думи като хокинг? :)

Какво е обяснил философа Хокинг с прости думи?

JsT

Съществуването на гравитационните вълни означава, че пространствено-времеви континуум е възможно да се свива и разтяга. Казано простичко, Айнщайн се оказа прав, че въпреки ограничението на скоростта на светлината (което за космическите пространства е нищожно малка) е възможно да се придвижваш в пространството по-бързо, като пространството се смачка. Например, ако можеш да компресираш пространството да бъде 1000 пъти по-малко и в същото време се движиш със скоростта на светлината, то практически си постигнал скорост 1000 пъти по-висока от тази на светлината.

Не позна. Опитай пак.

Firi

Тва, че времето и пространството се свиват и разтвягат в зависимост от скоростта го знаем още от СТО. а това, че гравитацията криви пространството го знаем от ОТО. Кво тука е новото продължавам да не знам.

Може би има вероятност да живеем по 400-500 години като предците.

Като чий предци?

Според Укипедия гравитационна вълна е "термин във физиката, който представлява периодично смущение в кривината на пространство-време, разпространяващо се като вълна, пораждащо се от силите на привличане между гравитационни тела с променливо ускорение и водещо до промени в гравитационното поле" За да го разбереш по-лесно представи си свръх масивно тяло (неутронна звезда, черна дупка) на което естествено усещаме гравитацията като константна величина, ако имаме второ такова тяло и двете се движат едно спрямо друго (с променливо ускорение спрямо нас, като ние се намираме далеч от тях и не се движим) то гравитацията, която достига до нас ще бъде променлива в зависимост от това дали само едното тяло е обърнато към нас или и двете (промяната в гравитацията ще я усещаме като придърпване и отпускане). Та това изменение на гравитацията във времето е гравитационна вълна. Естествено може да се обясни и доста по-научно, но с две думи е това.

Тази "новина" е стандартния приложен шаманизъм на вавилонските шамани, които търсят начин на оправдават моралният релативизъм, който е беззконие, като се опитват да представят релативизма като нещо което се среща естествено в природата. Те търсят отчаяно потвърждение на чисто математическата теория на относителността в която има доста логически грешки (умишлени или не), авторът на чиято не се интересува от физическите свойства и ограничения на космическият вакуум, изпълващ геометричното пространство на вселената. След като им трябва поддръжка на модерната митология във века на измамата, непременно ще намерят такова "доказателство". Като фалшивите "доказателствата" на Хекел и цялата плеяда религиозни еволюционисти откривали переодично преходните видове между човекът и маймуната, които винаги се оказват лъжа и измама. Просто защото мразят своят Създател и законът Му, който ги осъжда за беззконието им. Понеже в тях няма любов и истина. Как може да бъдат дефинирани и установени физическите закони, константи, и фундаменталните силови взаимодействия между градивните частици на материята и тяхното взаимодейстие с физическата структура на космичексият вакуум, които поддържат първоначално усттановеният порядък във вселената в интерес на живота, в свят в който няма абсолюти? Спрямо какво ще бъдат дефинирани тези закони? Къде ще бъдат заложени? Във физическата структура на комическият вакуум или в геометричното пространство на вселената, с което се занимава обща теория на относителноста на Айнщай и компания? Както открига бозона на Хигс чието същестуване е напълно безсмсилено, така и гравитационите вълни от сливащи се въображаеми черни дупки, които не същестуват в физическият свят, никой не ги е видал и никога няма да ги види.

Спокойно, Ванка, спокойно. Остави ги другите, тях Бог ще ги накаже, ти си пий хапчетата и всичко ще е наред.

Защото се издаваш. Коментарът е много добър, а ако на теб не ти харесва, проблемът си е само твой. Интересно, защо когато нещо не ви изнася, трябва да го отричате. Дайте ваш коментар-версия и всичко ще си бъде на място. Така постъпват почтените хора!

Цанко

Ей, къде се губят Боби и Гого бе, почвам да се притеснявам.

Кой всъщност лансира (чрез лицето Аинщайн) Теорията за относителността и с каква цел, за да бъде коментарът ти пълен.

Строителите на вавилон - богохулната система кланяща се на бащата на лъжатаи на златниоят телец. Добре е да знаеш ключови събития в човешката история разкрити в Божието слово. Тези събития са анонс и прототип на идващите субития които ще връхлетят света в последните времена на света в които живеем. историятъ има интересното свойство да се повтаря и умните хора умеят да се поучават от нея. Горделивите и суетните никога.

На Айнщайн лъжите и милионите балъци..

хората няма кво да ядът, те н'амси кви вълни трошипара ми праят...

Гравитачки вални, другио пат, ова е кога дедо ми яде боб после и големиот фздриф и вални са получават...

Firi

Абе некой по-навътре в нещата не мож ли с прости думи да ни обясни кво е важното в това откритие?

Показва водещата роля на теоретичната физика. Те за това.

Като имаш толкова много свободно време защо не го използваш да потърсиш информация за това и други неща, които те интересуват вместо да се скъсваш да пишеш коментари.

Аинщайн отрича (мрази) квантовата механика?! Да не би защото го опровергава?

Firi

Тва е яко. Са на кой да вярвам, нали според Общата теория на относителността гравитацията е изкртивяване на пространството около дадена маса. Са излиза, че е вълна. Тва е яко щот може да се направи генератор на гравитационни вълни с малки размери който да се сложи под космическия кораб и хората там да не атрофират мускули и кости.

Може да е и двете. Дуалност, някаква. Не е като да е сефте за физиката.

Firi

Да бе още не мога да осмисля това, че светлинмата е частица от една страна, вълна от друга как и кефне.....

Гравитационните вълни са предвидени преди 100 години от Алберт Айнщайн (1879 1955); те са ключов извод от неговата Обща теория на относителността. Така че прегледай кво си учил

Това е интересна новина. Повишава се вероятността наистина да са наблюдавани гравитационни вълни. Все пак, настроена съм да очаквам и други, изцяло независими екипи да потвърдят или отхвърлят резултата. Запазвам си еуфорията за по-късно и стискам палци за нови открития в тази насока.

време е за пробив в този клон на познанието. овладяването на гравитацията и преодоляването и или създаването на изкуствена такава, ще е новия технологичен скок на човечеството. предвижването ще се доближи до телепортация

Селфи на вълната. Щрак.

Бе ОТО и СТО вече не са свещени крави

Бе и аз силно се надявам вече да отминава ерата на чифутското познание, върнало развитието на човечеството десетилетия назад...

А кое е по-доброто познание? И спрямо какво се е върнало назад развитието на човечеството?

Вълната е вид пренос на енергия създадена от групово движение на частици по някакъв начин. Щом има гравитационни вълни като начин на пренос на гравитационна енергия, следва да има и гравитационни частици които извършват някакво движение. А гравитационни частици т.е. гравитони до сега няма открити, макар че опити са правени за това. Всъщност, според ОТО гравитацията дори не е сила а пространствен ефект на изкривяване на пространство-времето. Следователно, това не може да са вълни в общоприетия смисъл на това понятие.

В науката твърдения от типа "досега това не е открито" нямат доказателствена тежест. Да, накланят везните в една или друга посока, но само толкова.

Така е . "досега това не е открито" просто означава от научна гледна точка "няма го". Принципа е доказваш че нещо го има, а не че нещо го няма. И след като не е доказано че го има, от научна гледна точка значи че го няма.

Те току що са открили вълните, ти вече искаш на порции да са ги нарязали.

Понеже съм учил физика последно в процеса на средното си образование, в представата ми тези гравитационни вълни си приличат с магнитните, които също май не са обяснени много добре. Не знаем много за тях, но съществуват! и то точно като "вълни". следователно общоприетия смисъл за вълни трябва да се преразгледа. защото за в бъдеще ще се откриват още много неща и вълни, различни от общоприетите. със скромните си познания, но с голямо желание си представям за времеви вълни, в които времето "тече" с различна скорост/щом гравитацията влияе на времето.../