Коментари - Кой взе Нобеловата награда за химия? | IT.dir.bg
назад

Кой взе Нобеловата награда за химия?

Революционна микроскопска технология донесе Нобеловата награда за химия на Жак Дюбоше, Йоахим Франк и Ричард Хендерсън.

Обратно в новината

Коментари - Кой взе Нобеловата награда за химия? | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

от рентгеноструктурен анализ (на протеини), които са доста повече като брой депозирани (хиляди пъти) от такива с криоел. микроскопия и са с много по-добра резолюция, проблема на "Екс-рей" е, че не могат да се създадат лесно кристали на протеина и затова и създадоха криоел. микроскопия, за да избягат от кристалобразуването, но сега им трябват още едни 10-20 години да докарат резолюцията до 2Ангстрьома в рутинно криоел. PDB (Protein Data Bank), сега е около 4. За сравнение рентг. молекули на протеин са до 1А, а масово са около 2, но с включени водни молекули и т.н. Друг е въпроса доколко са точни Х-рау, щото са базирани на ел. плътност и последващо комп. обработване. Нищо не съм чувал за тримата лауреати, нз дали има евреи м/у тях или не. Факт е, че всички от Рош, Новартис, Астра-Зенека, Глаксо, Пфайзер и т.н. гиганти ползват Х-Ray структури на протеини с молекули лекарство и едва в последните 3-4 години започнаха с Криоелектронната микросопия, но засега е рано все още, прилича това да е бъдещето има накъде да се подобрява.

Ебаси тишината ...

относно тишината, и да кажа още че цялата фармацевтична индустрия изследователската и част се базира на такива молекули протеин, просто виждаш аспирина как се вмъкнал в молекула СОХ протеин и можеш да го подобриш или морфина в МОР рецептор и как да му премахнеш наркотичния ефект и да оставиш само премахването на болката, по подобни проблеми се работи в момента с десетки милиарди пара.

Признавам си, че разбрах само няколко думи от написаното от Вас, но в същото време се радвам, че има хора които знаят за какво става дума. Желая Ви успех!