Коментари - Как изглежда квантовият компютър на IBM | IT.dir.bg
назад

Как изглежда квантовият компютър на IBM

IBM разкри как изглежда квантовият компютър на компанията с 50 кубита.

Обратно в новината

Коментари - Как изглежда квантовият компютър на IBM | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Някой виждат тръбички и жички, аз виждам семириджит коаксиални линии и изравнители на фазовите пътища. Предполагам шините му работят на много гигахерци. Само дето квантовете са си баш порции енергия, в случая електрическа, а не светлинна или килокалории на топлоФЪКация нали?

Извинявайте, но някой може ли да ми обясни по-простичко, що е "квантов" компютъра ? Сериозно ли емулирането на "квант" обаче основано на биполярна технология прави компютъра квантов ?!

Квантов компютър, е изчислителна машина, която използва свойството суперпозиция на квантовомеханичната вълнова функция, чрез което цялата информация за възможните решения на дадена задача, се поставя в съответствие с множеството от възможни резултати при колапса(локализацията в една от възможните конфигурации) на резултантната вълнова функция, която е суперпозиция на вълновите функции на отделните кюбитове. Досега никой не е обяснил обаче, по каква причина, въпросната вълнова функция, трябва да колапсира точно в/у търсеният резултат. Предлагани са много теории, свързани с паралелни вселени и контакт с демони, подсказващи търсеният резултат като чрез оракул, но за сега поне на мен не ми е известна стройна научна теория, даваща ясна картина на това което правят. Има също и хипотеза, че технологията им е подхвърлена от някъде, и те самите не знаят точно как да я използват.

Квантовият компютър е нещо като изкуствения интелект - един неясен термин с който група (доста голяма) недобросъвестни колеги си осигуряват слава, пари и охолен живот, лъжейки нищо неразбиращите спонсори, на които пък тия термини им звучат много "яко" и те наливат ли наливат мангизи, я за да подпомогнат някой близък/приятел, я за да се кичат със слава, я за да трупат и те пари. Пследната причина май е основната. Та така, драги ми смехурко.

Такъв комп който да функционира при екстремно ниски температури не ми требе. А ми требе такъв който да вдига голяма температура за да грее и да го ползвам като печка в тая зима. И много съм горд с моя си комп. Купен 2004-дъното умряло в кожата си (7n400 pro2), процесор едноядрен АМД-Атхлон 2800+, реални 2083Ghz, от биоса го вдигам до 2400Гхц. Само за зимата обаче. Може и на 2500 обаче се рества постоянно и не става. На 2400 добре крета, температура от порядъка на 60-65 до 80-90 градуса. Направил съм го да се рества при максимума 120 май беше , че да не изгори при игри. Лятото обаче го връщам на дефаулт 2083 реални, защото на 2400 се рества често заради жегата. Вентилатора е голям и безшумен. Веднъж сменян. Най-добрата термопаста. На 3 месеца я сменям, иначе вдига пак температура ако го държа на 2400 де. Досега не е изгорял. Вече 13 години работи без грешка.... видеото само AGP може....ati radeon 3850 HD с 512МБ. Паметта ми беше 2x256 DDR слот, още към 2008-ма я смених и направих на 2x1GB DDR400 и това е максимума ъпгрейт на компа. Най-добрата AGP карта и максимума рам памет за това дъно. Сега имам 512 във видео картата и 2ГБ РАМ. И 2400 проц. Единствено за това дъно има по добър процесор АMD Athlon 3200+ който работи на 2500 реални (дефакто последния най-добър проц от тая серия на АМД, но не мога да го намеря никъде дори и на старо) А и дефакто говорим за разлика от 100 до 400Ghz и то за едноядрени процесори тъй че не е никаква разлика. Единствено ми е изгаряло захранването на тоя комп. Някъде 2009 го сменях и това е всичко. На XP SP3 си лети.... Не го продавам, просто исках да се изфукам.

Игри които играя на него: Test Drive Unlimited Knight of Honor Return to the caste Wolfenstein и eдна Russian fishing. Това ми са всички. Хубави игри, но нови не мога разбира се. А Test drive unlimited e от 2007ма и иска 2400Ghz едноядрен процесор, но тръгва и при 2083Ghz... съвсем леко бави на някои завои само но не е фатално и се играе. Затова вдигам проца на 2400 и лаг тогава няма. Иначе главно компа го ползвам за сърфиране в нета, музика, онлайн радио, видеоклипове, филми. Всички обикновени домашни неща. Нищо по различно. пп. капака отстрани съм го отворил за по хубаво охлаждане. От над 10 години ми е махнат страничния капак иначе с него грее яко. А така ме и топли, истинска печка е. Дори и при 2083 Гхц, и със сменена паста 60 градуса си ги държи. Само дето по често го почиствам вътре от праха, но аз вече съм свикнал. Не знам има ли други хора които да си пазят компютрите от 2004 година или по стари и най-важното да работят?

Пп. като си го вземах 2004-та видео картата беше някаква само с 64 RAM на нвидия 440MX нещо такова дори не я и помня. А паметта ми беше 2x256 РАМ. Но още като излязоха най-новите видео карти на AGP и последните за AGP си взех, докато имаше, чисто нова към 170 лв дадох. Radeon HD 3850 AGP с 512МВ RAM GDDR3, 256bit, DX 10.1 поддръжка. И година, две по късно взех и паметта две плочки по 1ГБ, общо 2GB на максимума честота 400DDR. На дуал ченъл работят. Максимум производителност. И за тях близо 200 лв. Но не съжалявам защото компа го направих мощен на максимум за това дъно. Повече няма на къде. И вече над 10 години така го ползвам. Мога да карам и на win7 32bit но не искам. С XP SP3 си е най-добре. Лошото че когато изгори дъното (или проца) и край с XP-то... новите компютъри нямат драйвери за XP.

Това как ще копае криптовалути....не е истина ;)

за първи път виждам чушкопек да работи пи -273,15 градуса....

Сега е като шкаф, до 10г. ще е колкото настолен PC, след още 10г колкото телефон :)

Абе кой дебил с двойка по български е писал и редактирал текста на новината?

Ти наистина ли не си чувал за Стоян Гогов? Милиони знаци са изписани в коментарите под статиите му, в прослава на учителката му по Български език.

Както добре се вижда китайският опит се ползва и в найголямата поднебесна колония сашт...

пуснете си Ютуб и потърсете това - The Sounds of IBM: IBM Q Имах усещането че съм в дъскорезница от 19 век. Колкото и мощен да е - при този шум никакъв шанс. А тези които се прехласват пред възможностите му, колко часа биха изтърпяли покрай него? И скафандър дали ще помогне, за да не се чува скапаният шум?

Странно, колко от коментиращите тук изобщо са наясно ще е то квантов компютър. Какъв е принципа му на работа. Кой е значимия параметър явяващ се носителя на информация и изобщо какво е кюбит. Иначе, както се казва коментари да има....

Кюбит /Cubit/ е човечето от една игра, която играехме още на Правец 8Ц. ТРябва да се изкачиш по една пирамида и да оцветиш всяка от съставляващите я фигурки. Та, ето това е кюбит.

А Джон Атанасов не е ли изобретил това чудо преди няколко десетилетия? Доколкото си спомням и неговото беше толкова голямо, само че много по-съвършено, защото не му трябваха абсолютни нули и тем подобни градуси.

няма много по-тъжни неща от тъп трол..

цитирам "няма по-тъжнИ НЕЩА от тъп трол"... Ти умен трол ли си или?!... Според мен ти си трол без чувство за хумор.

Руският ще е най-голям!

Руският ще е лошо копие на този дето откраднат и след година ще е стар и никога няма да могат да откраднат по-новия модел ;)

Ами, какво се чудиш?! Тъпи журналя! Те още правят правописни грешки, за работата, за която се предполага, че трябва да вземат заплати, ти искат да имат обща култура, някаква. Който за нищо не става учи за журналя или става политик! Така е у татковината.

Голям майтап, колко съм неграмотен... Цитат: "а може би и по-малко от 273,15C." - край на цитата! Това физиката е тъпа нАука за журналистите...

Прочети пак и помисли преди да врещиш.

За целта учените използват течен хелий, който поддържа температури, различаващи се само с няколко стотни от 273,15C., а може би и по-малко.

Програмата изяде минуса и градуса.

Дори и не така! Просто писалият статията е изтървал да сложи на правилното място запетайката...Един малък пропуск, но променя смисъла на изречението и, естествено, води до абсурдното съждение, че има и по-ниска температура от абсолютната нула (0 градуса по Келвин...)

Неандерталец, прав си, но не физиката е виновна! Начи, въпросът опира до познаването на българския правопис, което би трябвало да бъде основно знание за един журналист! Та, виждаш ли как една пропусната, хм...,"квантова" запетайка, може да опропасти иначе сравнително добре съставено изречение...

... прилича на руска радиолокационна станция от 60-те. :-)

един кю-бит може едновременно да има няколко стойности, не значи, че после ще "изплюе" магически правилната

Баси якия стиймпънк... Бронз, мед, сребро, злато... класика! Сякаш е направен от инжинерите Трурл и Клапауций... :)

А бе нали още не са сглобили универсалния всемогъщник пак е нещо :).

НА СНИМКИТЕ , АНГЛОСАКСОНКАТА Е БАЧКАТОРКАТА А КИТАЙКАТА ШЕФКАТА :))

Добре е и че двете са жени, всеки знае, че ИТ сектора се доминира от жени. Но друго щеше да е да са черни и да демонстрират, че са си "близ ки". Щеше да е съвършено политкоректно.

А руснакът е тоалетната

А, ти си в дупката на тоалетната и руснакът се облекчава отгоре ти.

Това, че някой нарича нещото "квантов компютър" изобщо не е гаранция, че е това. Самата теоретична квантова физика е твърде спорна все още.

Продава "имиджа", не онова, което е в реалност. Ти му кажи "квантов", пък нека не ти е ясно какво означава това.

Пфффф... Това нещо не само, че няма да има приложение, ами сигурно е по-слабо по приложима и практична производителност от 11-ката на Айфона ми.

Нормално. Новината е за профани като тебе.

След няколко години това нещо ще сложи край на криптографията! Ако случайно разбираш нещо :)

Тези няколко години, ще са поне 10.

Те и сега щатите не позволяват да се изпозват криптирания на тяхна територия които немогат разбият и не позволяват също подобни разработки да се изнасят извън страната им. Така е от поне 20-сет години.

Ще сложи край на криптографията такава, каквато я познаваме до момента. Ще даде начало на нов вид "квантова" криптография. (Потърси в гугъл) Вече има теоретични модели за такъв вид крипто.

Хахаха не мога да повярвам, колко народ са се вързали :Д

Това с приложението (а и жцелио ти коментар) те праща директно на село в сламната.

Браво ! Добро начало.