Човешкият мозък непрестанно се обновява

Невробиолози от Колумбийския университет в Ню Йорк стигнаха до извода, че през целия си живот човешкият организъм може да произвежда нови мозъчни клетки.

Обратно в новината

Коментари - Човешкият мозък непрестанно се обновява | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чела съм, че от самото раждане в мозъка на човека имало специални резервоари-депа, откъдето мозъкът възпроизвеждал собствени стволови клетки...И след увреждане и загиване на невроните / например след прекаран исхемичен или хеморагичен инсулт /, депата се активирали, отделяли "зелени" клетки, които последствие се специализирали и изземвали функциите на увредените клетки. Затова казват, че човешкият мозък се обновява и възстановява. Има резон - имам колега с 2 хеморагични масивни инсулта, който се възстанови напълно.

Едно е сигурно - мозъка е уникална "машина" за която не знаем почти нищо!

производството на нови клетки намалява незначително с напредването на възрастта... но напълно достатъчно за да се стигне до деменция

Настрана от деменцията предизвикана от болести причината за старческата деменция изглежда е това, че хората масово спират да учат след 20-25 години. Мозъкът има работа докато човек се опитва да прави непознати неща и съответно атрофира - като много други органи, опитай примерно да живееш на легло от 30 до 60 години после стани и се напъни да тичаш.

"...в хипокампуса на възрастните хора се формират нови неврони и производството на нови клетки намалява незначително с напредването на възрастта." Наистина организмът призвежда нови клетки през целия си живот, но за нови неврони - това е твърде странно твърдение. Нека да видим да ли това ще бъде потвърдено от други независими учени, експетименти и наблюдения. След това ще има много въпроси.

мозъка си седи в зародиш и не се обновява

И на селските дебили с народните коли - също....

вече е ясно защо възрастните разсъждават и действат като деца? - заради новите мозъчни клетки. може да се направи и извод , че възрастните ще трябва отново да посещават училище от първи клас за да могат да "захранят" новите клетки с материал.

Изобщо не е вярно това за старите - не са никакви деца, а най-обикновени изкуфели дъртофели. Натам сме тръгнали всички, soon or later.