Коментари - Microsoft прикани да оставим Windows XP | IT.dir.bg
назад

Microsoft прикани да оставим Windows XP

Microsoft призова потребителите да престанат да използват операционната система Windows XP. В своя официален блог компанията припомня, че остават 1000 дни до прекратяване на поддръжката на остарялата ОС.

Обратно в новината

Коментари - Microsoft прикани да оставим Windows XP | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Когато системните изисквания станат такива, че да работи на 486 CPU и 0,5 ГБ диск, тогава ще помислим по въпроса. А М$ да кажат, как на 800 байта свободна памет на Вояджър е инсталирана програма за разпознаване на изображения, която откри няколко спътника на Сатурн, ако не се лъжа. Знаете ли, че в стотината гигабайта на диск C: каква част е полезния код и колко деветки след десетичната точка е булшита? Защо двуядрен 3 гигахерцов процесор с ВинХР се влачи като 386 с Вин3.1? За това говорим! За целия този булшит много програмисти трябва да бъдат буквално разстреляни, сори за прямостта. Това са трилиони терабайти в световен мащаб изгубена памет, изгубен РАМ, изгубен сторидж и пропиляно време! Това са трилиони долари/евро/амеро/юани/йени загуби!! Кой е мизерника сега!? Linux, BSD, или MicroShit?

CCProxy

уин 7 е страхотна операционна система, от която нямам НИКАКВИ оплаквания. хр е добра, но наистина до един момент, функционалността която предлага уин 7 за мен е незаменима. Освен това, не съм виждал нито веднъж BSOD на 7. Освен това, 7 е достатъчно лека да не затруднява щайгите на които върви и ХР - пояти идентични изисквания за рам. накратко, който не се отказва от ХР е просто инат

коку

Споко, и на XP не се вижда син екран, ако System failure:Automatically restart е включено (което е default-а на 7-цата)... Лично аз не бих нарекъл никое творение на M$ "страхотно", страховито - да, ама страхотно...

Пффф цел свят мина на 7, и като графики, и като юзър френдлинес, и като сигурност е над хр, добре че некви туземоиди от най-бедната държавица в ЕС, които нямат пари да си купят нови чорапи, се появиха да се обесняват колко по-супер била една остаряла 10-годишна операциона система, че а заредят 7 на умрелите щайги им ще краш, краш, и две спатии метър! Вечните критици, майна, ама да създадат нещо - забрави. Тва сигурно е щото сте най-красивите и най-умните у бг, затва живеете у кочина и цяла Европа ви казва че чеп за зеле не стаа от вас..

Приятелю, не знам на каква възраст си, но от мое време има една приказка: Ако нещо ти върши работа не го сменяй.

хора, разбрахте ли защо живеем в кочина и 'чеп за зеле не става от нас' - щото не сме минали на Уиндоус 7 :))))))

На мен прехвалената Win7 ми забива повече от XPто! А Win8 ми изглежда като абсолютно ненужна вещ направена само за големите хардуерни производители (да си ги тургат по таблети и телефончета)

много си е добър ХР -вече изгладен и функционален след 3 ServicePack .Разбира се че трябва да се минава на по-нови неща ,но на фона на тънките ни портфейли хардуера едва сега ни е готов за Win XP / и то "закупен" :P от Замунда .../ Така че ,да се снишим другари...:D {le t'shaque} :P

Има страхотно прокси за Windows. Не пиши глупости във форума. Чети!

Оставам си с XP вовеки. Аз лично не виждам разлика между Виста и 7 - абсолютно еднакви и скапани са. Направени за малоумни инфантилни американци. Не ми трябват никакви ъпдейти и никаква поддръжка на XP-то.

И на мен не ми трябват ъпдейти за XP-то - отдавна ползвам tinyXP, който е с изтръгнат IE - и върви като пушка - нито сини екрани, нито вируси, стрелка се като за световно !

ХР е страхотна система, но 7 е несравнимо по - добра и стабилна. Досадното забиване на explorer.exe и парализирането на компютъра след излизане от стендбай най - често е проблем, който с години ме дразнеше на ХР. На 7 го няма. Това е една практически незабиваща ОС. Супер стабилна. За Виста не мога да говоря, защото не можах да прежаля ХР навремето. Освен това ХР не разпознава ядрата на процесорите като ядра , а като 2 различни процесора и не може да работи така ефективно с тях , както 7 или даже Виста...

коку

Практически незабиващата OS я забих два пъти за по-малко от час докато се опитвах да подкарам TrueCrypt и VNC... VNC-то така и не тръгна в режима в който ми трябва. И двете приложения се водят за Win 7 съвместими.

Който работи професионално работи с Уиндоус,а който само сърфира из интернет и гледа отвреме на време новини и някое филмче,може и на Линукс.А Уин7 е много,много по-добър от ХР и вече са продадени няколко стотин милиона копия,друг въпрос е ,че цената му в Б-я е висока за нас и затова 85% от инсталациите са с нелегални копия,а за офис пакета, корел дроу и т.н. да не говорим.

Да погледнем и от малко по-друг ъгъл. Ако някой е чел лицензният договор на Microsoft (аз загубих един час и го прочетох внимателно) може да констатира следното: 1. Компютъра на който се инсталира Win7 (т.е. Вашият) всъщност не е ваш. Той е на операционната система и на Microsoft и на американските служби за сигурност. Вие като ползвател сте само странично явление и операционната система ще ви допусне само до тази част на диска и въобще от компютъра до която тя реши. 2. Вие се съгласни да да бъдете подслушвани наблюдавани следени анализирани и подлагани на всякакви експерименти (до скоро се наричаше промишлен и/или класически шпионаж) по всяко време. Всякакви технически индикации за това са ПРЕМАХНАТИ. 3. Операционната система, фирмата Microsoft и американската държава могат по всяко време да ви блокират компюютъра и да го направят неизползваем напълно по тяхна преценка! КАК МОГА ДА СИ ПОВЕРА БИЗНЕСА, ЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО И ДОРИ ЖИВОТА НА ТАКАВА ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА ?!

За жалост никой не чете.Дори и твоя коментар е прочен сигурно най-много от десет човека :)

коку

Чели сме го... И затова не инсталирам от закупения диск, а от някои специални release-и, в които remote достъпа е добре отрязан, а автоматичните updates са спрени и service-a на M$, който ги прави е ликвидиран на файлово ниво.

Какъв по-точно е провалът на Виста? Ползвал съм лаптоп с Виста и не съм забелязал проблеми. А иначе по отношение на хардуерните устройства съм съгласен, че по-новите операционни системи не поддържат по-стари хардуерни устройства (т.е. производителите на старите устройства не предлагат драйвери за новите ОС). Но за моите лични нужди - тонколони, ХП принтер, Камера нямам проблеми. Линукс има страхотен проблем с драйвери за много устройства, пример са WiFi драйверите. Написването и компилирането на драйвери в стил "направи си сам" е възможно, но това според мен е да вършиш работата на някой друг. Предпочитам да платя 100-200 евро (или при закупуването на лаптоп ОС е инсталиран и е в цената) и да си използвам свободното време за нещо друго, а не да компилирам драйвери. На един и същ хардуер, стар 4 години, съм ползвал ХП и 7, 7 е по-бърз. Линукс е толкова популярен, понеже е безплатен. Истинските предимства на Линукс (възможност за модификация, отворен код) се използват на много малко места, пример Гугъл.

Най големия проблем пред хората които ползват XP е как да минат към 7ца и да запазят това което са градили вече с деситилетия. Има машини които са перфектно инсталирани и работещи с десетки важни приложения. МС не дава никаква помощ за миграция, няма тулове за ъпгрейт, никой нормален човек няма да вземе един примерно счетоводен компютър, да го инсталира на ръка от нулата и после да се мъчи да прехръвли всичко на новата машина на ръка. Докато не автоматизират процеса така че да става без започване от нулата, няма да умре XP. Фирми на направиха милиони от проекти за миграция от XP към новите ОС, защото стандартно не се предлага.

Това е точно така, но според мен Майкрософт адресират потребители, които си купуват нов хардуер и изтриват работещата ОС (Виста или 7) , за да инсталират ХП. Един компютър има период на амортизация, след 3-4-5 години трябва да се замени с нов. Именно тогава трябва да се избере и по-нова операционна система.

Искай съпорт от авторите на програмите, а не от Майкрософт... Какаво са ти виновни MS че ползваш счетоводна програма за която авторите не са ти предоставили поддръжка?!

Я накарай, примерно НАП, да пренапишат програмката за ДДС от клипер на нещо, което да върви на Виста и 7-ца, а не да се слага дос емулатор... Пожелавам ти успех. :))))))

едно нещо когато работи добре не трябва да се сменя , аз съм много доволна от хp, ама някои мислят само за пари...като гледам напоследък всяка нова версия на всичко е голямо дърво в сравнение със старата-опера също скайп също , затова си карам със старите имат много повече удобства и функции

По тази логика колата ти би трябвало да е например VW костенурка

И със старото гадже ли си спиш?...

фенове, глупости говорите. просто едното няма нищо общо със сравненията, които давате.

В къщи имам един компютър с XP и един с Виста - и двата работят перфектно, и не съм ги преинсталирал никога. А ползвам доста тежки специализирани приложения на тях. Проблеми има, макар и рядко, но малки, решават се, и работата продължава. Проблемите най-често са в задклавиатурното устройство (познато още като 8-мо ниво на OSI модела)

Колкото и истина да има в думите ти, на пишман феновете ще им е трудно да разберат какво си написал...

8-мия слой е най-проблематичен.

Още се налага да ползвам DOS, макар да е архаичен.

Аз си ползвам 386-ката и си свиркам. Не става момчета, без новости света ще е спрял, я не спорете за щуротии, а вижте гаджетата навън! НАВЪН!!!

А спомнете си Win ME... Бррр, ужас :)

коку

Бледнее пред провала на Виста, а истинските проблеми със 7-цата ще излязат на бял свят когато някой започне реално да го ползва. За момента се продават компюти със 7-ца, но те се ползват от частни лица и реално само за мейл, чат и браузване. Бизнеса за момента отлага миграцията, защото очаква поредния сървис пак с който M$ да си оправят проблемите. Ние примерно на корпоративните компютри имаме XP и това няма да се промени поне до 2013 година. Има няколко тестови 7-ци, но те са под 0.5% от общия брой на всички компютри. За справка, 98% от сървърите са на Линукс, не на Windows, защото не покрива изискванията за надеждност и производителност.

Е при нас (само в България 3000, навън в стотици хиляди) има вече официален корпоративен имидж 64 битова 7 ца. Та не говорете на изуст моля...

98% от сървърите са на Линукс :-)

Windows 7 е отлична система. Не е в това проблемът. Ползвам вече половин година. Проблемът е в това, че има по-старички лаптопи (моят е над 3 годишен), за които производителите не предлагат драйвери за новата система. Да го хвърлям ли? Естествено, че ще си работя с XP...

E, хайде, посмали малко... Даже и още малко! То бива плюене, ама поне да фаща дикиш! По-горе писаха за задклавиатурното устройство - важно е ТО да е правилно конфигурирано, другото идва автоматично след това. Личен опит, както и анализи на чужди секюрити одити...

От повече от година ползвам 7ца на работен и на личен компютър (още от както излезна официален RC) Нямам никакви значими проблеми освен с драйвер на едно USB устройствo чийто производител се забави да изкара читаяв драйвер. Tова обаче не е проблем на операционната система а на производителя на устройствата и естественно на мен.

Това за Линукс сървърите нещо си се пообъркал. Аз не зная фирма (работя с над 50 на 3 континента) или система подлежаща на ОДИТ, която да ползва Free Линукс. Хубавите Линукси като РедХат, Сусе лиценза и съпорта са доста над тези на W2008 Сервър например ... Ако в графа Лункси слагаш HP-UX, Reliant тогава съм съгласен с теб за сигурноста ... но съм 99% сигурен, че ти не си наясно за какви кинти иде реч.

Microsoft според мен,не е коректен с потребителите си.Версията Vista беше пълен провал.Аз лично имах много проблеми от различен характер и се наложи преинсталация и използване на ХР.Нямаше и помен от извинение и съвети от Microsoft какво да се прави.По начало операционните системи трябва да се надграждат и естестествено да се търси начин за заплащане на новите приложения,но Microsoft мисли единствено как да спечели повече пари чрез агресивно налагане на нови системи на пазара и как да си запази монопола,но всяко действие си има и противодействие...

Време за преинсталация не ми се губи, пък ако трябваше да го плащам уиндоуса просто е 100% ясно, че си оставам на ХР.

коку

Аз съм го измислил... Линукс с виртуална машина с инсталиран XP :-) Така имаш поддръжка за всякакъв хардуер (вкл. 64 битов), но винаги имаш точка за връщане ако нещо се омаже, отделно банкирането и други неща за които ти трябва сигурност ги търкаляш директно в линукс-а. За гъдели и съвместимост ползваш виртуалната машина и всичко е наред. 7-ца не ти трябва за нищо...

Аве вие от дир.бг сте големи дървари понякога спрямо коментарите.Написах нормален коментар(без цинизъм и спам) преди 1 час и още го няма и това не е за първи път,оправете си системата.

прав си брато, тя от дир просто ги марзи. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

XP, 7 или линукс все повече хора използват само браузъра. Гугъл го разбират най-добре и лично аз ще си сложа тяхната операционна система щом излезе.

Я ми кажи как да си пусна Фотошоп на браузъра, че не се сещам. Никога не съм ползвал повече браузър, отколкото специализирани приложения, защото компа ми се ползва само за това, от което си изкарвам хляба. Така, че не говори наизуст. Като браузър комповете се ползват само от тези, които нямат друга работа и се ровят из нета...

И кво чакаш? Тя си излезе отдавна.

в очакване на Mac OS X Lion...

Windows XP е много добър избор. Мисля че уиндоус 7 също е добър, но има издънки като това че като си работил с мишка на лаптоп 3 месеца с интернет и отидеш на вилата където няма интернет да не разпознава същата мишка. Това е малко глупаво но все пак не е достатъчно да се откажеш от уиндоус 7.

Каква поддръжка, бе кретени! Ще си работи добре още 20 години. Вярно, няма да има драйвери за новите модели, но и старите са достигнали ниво, достатъчно за повечето потребители.

Дори Vista е по-добра от XP. 7 има много подобрения, оптимизации, поддръжка на нови стандарти. Освен това не е по-бавна от XP. Linux е добра за играчка и евтини сервери, но не и за провесионална употреба. За професионална работа се ползва UNIX, примерно AIX или HP-UX. Повечето хора ползват Линукс, за да са по-интересни. Последни проучвания показват, че Линукс не е по-малко уязвим към вируси и хакерски атаки. Все пак да не забравяме, че и той е правен от хора. Аз предпочитам Windows, зашото има не по-лоши качества от Линукс, а същевременно е удобен за работа и елегантен.

Какъв програмер си ти бе :) Пълно ламе.... Линукс е почти неуязвим за вируси и тем подобни защото... хайде като си "програмер" задомашно да питаш google. И да не говориш глупости другият път .. Windows също не е лоша операционна система , само , че е ПЛАТЕНА !

Платена... да не струва 10 хиляди $ я? Колата ти безплатна ли я взе или ходиш пеша.

коку

Извинявай, но начина по който Виста и 7 могат да утрепят хардуера е непостижим за XP... Отделно тъпата им виртуализация, на която залагат за да направят системата си по-сигурна внася само шум в канала, защото разпилява инсталациите на програмите из Program Files, Program Files (x86) и потребителския профил. Реално без административни права ще ти работят само най-новите M$ продукти, за останалите ще ти прилошее от въвеждане на пароли за административен достъп. Съвсем естествено, сред потока от искани пароли със сигурност ще оторизираш някой вирус или троянски кон. Т.е. сигурността му не е по-висока от тази на XP. Като сложим в сметката и това, че не поддържа по-стари и по-нови хардуери от предефинираните в инсталацията, играта много загрубява. Когато upgrade-нах от Win2000 към WinXP трябваше да изхвърля един принтер за A3 формат, защото не се и нямаше да се поддържа. Както се сещаш такъв принтер не е много евтин. Сега като се пробвах да мина на 7-ца нещата, които не трябваше да сменя са мишката, клавиатурата, монитора и кутията (без захранването). Всичко останало трябва да се смени, за да може великата майкрософтска "OS" да работи. С Линукс нямам такъв проблем. Работи от i386 до най-новите хардуери без проблеми и никога не ми се е налагало да изхвърля нещо поради несъвместимост с по-новата версия... Отделно за всяко нещо имам сорс, и ако не ми пасва или е бъгаво си го оправям на момента, без да чакам някой дебел американец да си мръдне седалищните части...

Тежка, оглушителна плестница за хем микро хем софт. Браво.

Я си преговори урока за Vista-та и пак давай умозаключения. Vista беше провал за MS и самите те си го казаха. Беше пусната на пазара единствено защото Apple извадиха X-ката и MS не трябваше да остава назад. 7-цата наистина може да бъде добър продължителна XP-то, ако не броим прекалено голямата шарения.

Какъв програмер си? Ако поне се беше направил труда да провериш с google какво е Linux, window$ и UNIX, нямаше да се изкаваш непотготвен. Между другото може би и в този момент използваш устроийство с Linux ядро, без дори и да го знаеш.

За справка Linux e UNIX базирана операциона система

Дори Vista е по-добра от XP ???? Ти добре ли си ? Домашната машина ми е на ХР, в офиса е Виста, 90% еднакъв хардуер (офиса е с вградено видео) и от много личен опит мога да ти кажа - няма ТОЛКОВА умряла OS като MS Vista, тройно повече ресурси като памет и процесор харчи за 5-10 прозореца в браузера и един Photoshop, три пъти повече място заема, три пъти по бавно се случват нещата... Проблемът по скоро идва оттам, че всяка нова операционна система има малко или много по-големи изисквания към хардуера, а с тези заплати и в тази държава точно не можем да си позволим на 2-3 години мащабно обновяване на машините. Тъжно но факт, и докато най-добре се държи ХР на конфигурация с 2Ghz двуядрен процесор с 2 Gb RAM - ще си ползваме нея, с или без поддръжка

Виста е такава БОЗА, че по-голяма едва ли има налична в момента. За скоростта - хайде пич - покажи в един случай "по-високата" скорост при същите хардуерни параметри

коку

Дааа... Казано с истинските думи: "Спрете да ползвате нашата стара бъгава система за която повече няма да пускаме пачове и преминете към нашата нова по-бъгава система, за да получавате пачове в следващите 10 години." Ако имам избор - Не, благодаря! Не искам да плащам, за да съм им бета тестер... Win7 е несъвместима с 90% от приложенията, които не са на M$! Включително има Java приложения, които не са съвместими със 7-цата...

1000 дни са си ТРИ години още. То ако си купиш чисто нов ПК, и му сложиш XP, то за три години- я камилата, т.е. я диск, я кондензатор, я камиларя.

Чичо Бил Гей явно иска да сложи в джоба оше кинти. Само че аз ще го попитам защо WIN- Vista е такова дърво а WIN-7 има проблеми с поддръжката на 120 херцовите монитори? Така че чичо Били съвсем естествено е хората да предпочитат XP.

На Вистата не си си сложил сървис пак, а на 7-мицата си сложил бъгави драйвери...

Чичо ти Бил Гейтс отдавна е зарязал разработването и доенето на Windows. Този когото трябва да виниш е Балмър. Той е новия нумеро уно

И това трябва да ни покаже колко си голям ли? :) Сега трябва и нещо за Мак ОС да кажеш и цена няма да имаш.

Големи са ти ушите. :D

коку

Всяко нещо си има плюсове и минуси. Ако ти трябва скорост/производителност и сигурност - Линукс, ако ти трябва нещо за кухи лейки и не ти пука за сигурността - windows, ако ти трябва нещо fancy и не ти пука за свободата - Mac OS.

Сугурността на Linux е мит - просто никой не го е подхванал по-сериозно да го разчепка. Спасява го това че не е много разпростанен и хакерите не се вълнуват от него.

Ами... да кажа за MacOS... к'вo да кажа? Например: добре, че е Apple с техните MacOS и iOS, та има откъде да предписват Microsoft и Google.

предлагам да се застреляш в тоя аппле *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

и какво предписват? лекарства?

Кода на линукс базираните дистрибуции е отворен, така че и Apple и Microsoft ако имаха някакъви проблеми с Linux бая шум щяха да вдигнат. Но обратното не важи за за тях

Казвам че имаш "избор" и "свобода". Хората ти дават абсолютно безплатна операционна система, с поддръжка, сигурни хранилища с всевъзможен безплатен софтуер и не иска чак толкова як хардуер. Всичко се инсталира бързо и лесно без никакви кракове и пачове. В началото ми беше трудно ама тогава Линукс още не беше толкова "юзър френдли" както сега. Иначе всеки си решава сам какво и как да ползва. Аз просто не искам повече Майкрософт.

никога няма да сменя хп *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Напълно съм съгласен с господина от Майкрософт и преминах на Линукс.

Време е да минаваш към фрии би ес ди, още по-яка е.

Разбира се. А който не е пробвал си няма представа колко добре може да се живее и без Windows.

Точно така, само Линукс!

ХР е прекрасна и работеща система. Има един принцип, че докато нещо работи - не го сменяй. А Майкрософт мислят за пари, а не за интересите на потребителя.

XP е голям боклук в сравнение с 7, а това, че нямате пари да си го купите си е ваш проблем

коку

Ако не бях работил с чарчаве 7 можеше и да ти повярвам...

Явно не си в час с проблематиката така че по добре си трай и не ни занимавай с тъпизмите си.

Абе ..аз едно време това го слушах и за Виста-та, а се оказа,че тя е боклука - и наистина се озова там, а XP продължава да се ползва :) XP е супер, стига да не ползваш Интернет Експлорер-а, а примерно Хром ..

Хаха, големия баровец , който е станал VIP защото си е сложил на щайгата Windows 7 :D :D

Много се изхвърли.....

Брей пък ти WTF си голям разбирач бре!?! Хайде изброи поне 2 неща с които 7 е повече от XP ! Аз се сещам само за едно - Task Scheduler-a на седмицата е по-честен за многонишкови процеси, независимо от приоритета... Там за DX11 - е ясно, все пак си то си е майкрософт-ски нали, естествено че ще забавят/отрежат съпорта на някои неща за старата по-ефтина ОС ;-) Иначе фактите са: 1) XP-то e в пъти по-лесно за подръжка - драйвери за всичко (с изкл. на най-новите дъна - ясно е че има договорка м/у производителите на дъна и MicroSoft относно този въпрос) 2) под XP програми които ползват яко ресурсите на системата са по-бързи отколкото на 7-цата 3) ниските системни изисквания - за 30$ пускаш маркова система 2-ра ръка с XP с изравнена функционалност на система за 300$.... но няма проблем за тебе ти си паралия и ще вземеш на баба ти ПС с Win7 за да си реди пасианси на него.... евала :-D

Вече дори не ти трябват и пари за операционна система. Има и тракери ;)

Пич, за целта има Арена и Пират Бей. Ако исках 7, да съм го свалил сто пъти.

Че на 2000 какво й е? Аз си бях доволен и от 98, но спряха да пишат софт за него. Гадни капиталисти.

По тая логика хората щяха да си карат колите по 40 години - ама не го правят.

Ми когато 7ата достигне феноменалния успех на ХР тогава може и да се откажем от нея.

До тогава ще има уин9 и ти ще пишеш, че ще си смениш прекрасната 7-ца, само когато 9 стане толкова велика като нея :)