Коментари - България е лидер по софтуерно пиратство в ЕС | IT.dir.bg
назад

България е лидер по софтуерно пиратство в ЕС

Компаниите, които разработват софтуер, включително Microsoft и Adobe, са изгубили през миналата година 13,5 милиарда долара заради пиратството в Европа, предаде Блумбърг.

Обратно в новината

Коментари - България е лидер по софтуерно пиратство в ЕС | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кокото по-богата е една държава, толкова по-малко се краде в нея. имам пред вид народа и, а не политиците и... и обратно!!

Аз пиратски софтуер нямам ...само го вземам временно на заем до следващия ъпдейт :)

Има разлика между "изгубили", "не спечелили", 'пропуснати ползи" и куп подобни близки думички...Някои от тях се използват умишлено вместо други, за да всяват смут в хората. Аз например, ако трябва да платя Windows и пакетите към него - НИКОГА няма да го купя, а ще сложа линукс... Някой ще каже,че няма много безплатни за линукс! ЩЕ ИМА, КОГАТО ВСИЧКИ ЗАТРИЯТ БОЗАТА! Та ... Значи Бате Бил е "загубил" от мене сумата от $1000+??? Егати манипулацията!

Тия цифри идват от т.нар. търговски директори, някой заложил ръст 20 млрд., когато той е само 15 казват "имаме щети от пиратство за 5 млрд.". А дето цените изобщо не са съобразени с възможностите на населението е отделен въпрос. Преди време в Китай пуснаха супер евтин M$ за да можели потребителите да си купят ... а тук??

Лакомии, ееей, какво ще ги правите тези пари (хартийки, даже не са и хартийки, а някакви си числа във виртуални сметки) след края си - 3 ди и ви забравят! Толкоз! Раздавайте прижеве, да си спомнят за вас след края ви!

То това са скалъпени цифри. Тия трябва да ги разследват, че това поръчковво памфлетче на (основно)Майкрософт към BSA се превръща във форма на държавен рекет. Това няма как да е истина, понеже много малко част от продуктите на Майкрософт са поименни, а и няма как да знаят колко компютъра има по къщите и по фирмите. ЕС няма ли да се заеме с този рекет??? Както и от къде и как BSA се финансира - разпитайте местните им клонове и дистрибутори като за начало - има какво да кажат ;)

Началото на годината исках да си купя легален Windows за три компютъра, но поради ценовата им политика продължих да си ползвам нелегален на единия, а на другите качих линукс. Ако го купя с компютър цената е към 100 лв., но аз компютър си имам и искам само Windows - в този случай вече цената отива над 300 лв. А мерси, дръжте си го и мрънкайте че се ползва нелегално.

"Сиромах човек - жив дявол".

Той щото Бил Гейтс и компанията му не се занимават с пиратство. Я да си спомним бързичко!

Може ли тези тарикати, да ми обяснят кое е повече 30% от 310млн. население на САЩ или 65% от 7,5 млн. население на България? Та кой е лидър по пиратство? Писна ми от такива изказвания! Затова настоявам за всяка акция на НСБОП, свързана с пиратството, фирмите, които са изискали акциите да си ги заплатят! От моите данъци забранявам да се защитават икономическите интереси на фирми с капитали, които често са десетки милиарди!

дайте по една пиратска превръзка без пари :)

Kрадецът вика - Дръжте крадеца Който знае чрез колко кражби на интелектуална собственост са реализирани повечето от тия продукти само той може пълноценно да изпита удоволствието да ползва пиратски софтуер .

България се демонизира за пореден път! Лидери сме в софтуерното пиратство, точно толкова, колкото сме лидери в корупцията! Медиите на запад непрекъснато бълват информация, че България е най-корумпираната страна в ЕС. Това е ужасяваща лъжа! Вредата, която нанася България сумарно на ЕС е няколко десетки милиона лева, от влизането ни в ЕС до сега! А, само Неаполитанската Мафия нанася щети на ЕС средно годишно по 200 милярда евро!!! Гърция смотава в корупция понякога до 6 милярда евро годишно! Така е и с софтуера! Ние сме с хиляди пъти по-назад в пиратството от всички останали държави! Просто нямаме толкова компютри в народа! Развитите европейци хем са по-големи, хем имат по няколко компютра вече в домовете си! Само, който е чист юзер при тях и не може да се справи със сваляне и инсталация на пиратски софтуер, той купува! Но, такива има много, там! Българите сме по-оправни в IT позананията(тези, които имат компютри)! Но, имаме малко лични компютри.

и как стана това изчисление? ходиха по домевете и смятаха колко програми има пиратски инсталирани? тва са пълни глупости.

Пълни глупости - лъжите на самодоволните и потънали в охолство софтуерни монополисти !Загуба е, когато дадеш на някой продукт и той не ти го плати, а не когато си мислиш, че можеш да му го продадеш, а той не го купи ! Що за малоумие е властите да им вярват ! И да накарат всичко да е лицензирано, пак няма да се купува - да си намалят цените на продуктите, особено тези на Адобе, които са абсолютно неадекватни като цена и ще им се увеличат продажбите. Но те не искат това - искат да хванат за гушите богатите компании да им купуват прескъпите боклуци, вместо да ги пуснат на реална цена и да се купуват масово от хората и малките фирми ! Щом има бюрократи, които да мачкат обикновените хора и малки фирми, за да защитят интереса на крадливите и презадоволени монополисти - така ще е !

Ал

Така нареченото пиратство всъщност е политика на фирмите производителки на софтуер и се толерира в определени граници. Могат да се сложат далеч по-добри защити и на практика никой няма да "открадне" въпросният софтуер - Windows например. Но в този случай потенциалният потребител няма да има избор и ще мигрира към друга операционна система и ще бъде безвъзвратно загубен като бъдещ клиент на Майкрософт. Те затова пиратството всъщност се създава от големите софтуерни производители - за да си отгледат бъдещи клиенти, защото рано или късно, ако не самите потребители, то техните работодатели ще платят.

Един интелигентен коментар! Съгласен съм и с Владо. Аз също не смятам да плащам за софтуер, който има специални цени за България, неколкократно надвишаващи цените на същия продукт "на запад". И до колкото мога, използвам безплатни софтуерни продукти, напр. Bullzip PDF вместо да краквам Adobe Acrobat и The GIMP вместо Photoshop.

Като не си съгласен с цената на продукта...: - не го ползвай - ползвай конкурентен - създай своя версия Извинения за кражба няма.

Да не забравяме, че при игрите където проблема е много осезаем, една от най-големите фирми, Ubisoft, направо прецакаха тия които в действителност са си купили някоя от последните им игри. Всичко се състои в малоумието, игрите да могат да е играят само при наличие на интерент връзка, като много от закупилите играта всъщност ги кракват както правят "пиратите" за да могат да я играят. Това наред с останалите глупости със защитите де, не е само наличието на интернет връзка. Ся и при новото Диабло ги мислят тия работи, ще видим кво ще стане.

и как ги преброиха, гледайки в тавана с притворено ляво око ли?

Закономерност! В най-бедната държава с най-нисък БВП на глава от населението - най-голям брой използвани пиратски програми. В най-богатата с най-високк БВП на глава от населението- най-нисък.

Айде стига сте слагали нереализираната печалба в графа "пиратство". Кражба е когато отидеш до изложената на рафта стока и я вземеш без да платиш. Как ще откраднеш нещо което не е било изложено? Нали затова хубавите програми си имат серийни номера, за да получаваш пълна поддръжка и всички есктри които няма как да ги получиш ако свалиш "пиратско копие" Примерно онлайн игрите - за да играеш в нормални и големи сървъри ти трябва оригинална игра. Иначе играеш в сървъри със съмнително качество, които просто нямат нищо общо с оригиналните. Не, че и на Запад не "крадат", ама тука просто си е нормално явление. И аз имам и платени оригинални програми и пиратски. Като ми се играе Батълфийд, просто съм се прежалил и съм кихнал за оригинално копие. За Windows-a обаче няма да платя.

Владо, говориш глупости. При всяка инсталация има екран на който се съгласяваш, че копието на софтуера е законно притежавано. Ако не е така и избереш "Yes" тогава си или крадец или лъжец