Коментари - Клетките могат да се програмират като компютър | IT.dir.bg
назад

Клетките могат да се програмират като компютър

Ново откритие в областта на синтетичната биология дава възможност за програмиране на клетките, заставяйки ги да изпълняват команди за борба с рака.

Обратно в новината

Коментари - Клетките могат да се програмират като компютър | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всички говорят за борба с рака и безсмъртие и как да го постигнат по изкуствен начин. А по света си има определени народи, които ИЗОБЩО не боледуват от рак и живеят активно до много дълбока старост. Идно време, ако не помните България също се числеше кам държавите с повече столетници на глава от населението. Сега това го няма. Природата и еволюцията са ни създали достатъчно съвършенни, но просто трябва да живеем по определен начин. нека първо да достигнем границата на ресурсите си, пък тогава да мислим как да ги удължаваме. само, че затова се иска определен режим на живот и доста да се труди човек. А не да го мързи и да чака да лапне розовото хапче или да му закачат отзад един кабел зада го препрограмират.

Преди време си спомням че средната продължителност на живот беше под 70 години, а сега е 75. При това положение нещо не схващам как сме имали повече столетници на глава от населението, ама какво разбирам аз, пък и математиката е измислица на соросоидите.

Статията е много интересна, като изключим последния пасаж за "дизайнерските бебета". Стигайки до там, човек няма как да не се отрезви. И да си помисли - абе, кои са тези, които са си въобразили, че могат да се правят на Бог и това да няма последствия?!? Я се задоволете с лекуване на болести - едно богоугодно дело, а не с програмиране на нов живот!

Недейте да вярвате на всичко което ви поднасят медиите. Те не могат да програмират нов живот и никога няма да могат, защото взаимдействията между гените и техните контролни механизми е толкова комплексно, че нямаме умсвеният потенциял и изследате;скат авъзможност да го установим и разберем. Но докато експериментаторите разберат тази истина (движени от егото и гордостта си) ще има много скръб.

според мен това, че клетките се програмират е ясно отдавна. въпроса е да знаеш какво точно да програмираш и как.

Новината е в това, че са успели да ги препрограмират повтаряемо. Не знаем още къде и какво да препрограмираме за да стане това или онова но възможността да правим повтаряеми промени е безценен инструмент в това търсене.

Как е възможно да има хора, които са готови да създадат синтетична биология, но не и да изучат природата и да използват възможностите й? Ние не сме изкуствени същества и това не е нашия път!!!!! Вие не сте хора и аз нямам нищо общо с вас. Спрете да пречите и да отклонявате човечеството от истинския му и нормален път!

Добре щом можеш да различиш изкуственост и естественост в тия неща, науката много много не го може. Начинът да научиш как работи сложен механизъм е като го разглобиш, построиш подобен, препрограмираш и т.н., това зелените очакввате всичко да ви падне свише без нищо да се пипа, хубаво би било ама не дават.

Разрешихме на Ридли Скот да ви открехне малко за Истината. А сега отивам да изпия една черна гнус и да се метна в реката, за да се разпадна на съставните си части и да посея живот на друга планета.

Аз Озимандий съм и цар съм над царете! Делата мои всички със завист погледнете! все още на пиедестала тез слова личат. Но друго нищо няма. Покрай тая развалина огромна голи пясъци мълчат, самотни и безжизнени, се губят във безкрая.

И аз....е на друга планета.

Съвсем скоро го гледах последното и не вдявам това за черната гнус, не е за вярване колко избирателно работи паметта ми (помня като слон каквото ми трябва и забравям тотално филм гледан преди 2-3 дни....).

Притеснителното е, че всички лечения заобикалят естествения подбор като остава финансовия подбор, но парите не са и не бива са стават еволюционно средство.

Естественият подбор има много малко значение в живият свят, а още по-малко при хората. Прекалено се пеекспонира тази идея.

Финансовият подбор е естествен подбор, това е положението. Парите са практично средство за сумиране и пренасочване на човешки ресурс. Ако направим ролята им по-голяма отколкото е добре за нас (вече сме почти там ако не и оттатък) еволюционнно сме станали негодни и ще изчезнем като вид, толкова просто е.

подбора си е подбор без значение какви междинни думички добавяш и на база на какво се оценява по-добрия. дали един вълк ще пребори друг за да стане алфа в глутницата и да заслужи право да се размножава с женската алфа, дали паун ще разпери най-пъстрата опашка ... няма разлика. най-печелившия днес човек е тойзи който най-добре се пласира в обществото, парите са най-простото изражение на това. Реално те демонстрират възможността да оцелява в съвременната ситуация, по същия начин като мускулите и захапката на вълка или перата на пауна. и преди да продължиш с "лечения заобикалят естествения подбор", преди 200 г 50% от децата не са доживявали 6 годишна възраст. Днес в страните от първия свят шанса е под 1%. Без прогреса на медицината последните 2 века шанса днес да си жив щеше да е 50/50. Оплачи се от това ако те притеснява!

Притесняваме че в класическия случай наследниците на по-богатият са по-тъпи по-болнави и по-непригодни за външния свят от родителя си.

не че нещо, ама... преди около 100 години се е умирало от пулпит, сега е достатъчно да ходиш на зъболекар на всеки 5-6 месеца и нямаш проблем. искаш ли хората да умират от развалени зъби на 35-40 години ? преди има-няма 25-30 години се умираше от инфаркт на 50-55 години, сега ако те докарат в първите 5-6 часа в интензивно отделение, безкръвна операция за 30мин поставяне на стенд и после 6 месеца лекарства и все едно нищо не е било. искаш ли да върнем естествения подбор? интересни хора сте...

Наскоро попаднах на изследване, че раковите клетки "опитомяват" бактерии, които метаболизират лекарството против рак.

Еййй пак го измислиха бре! Всеки месец - НОВА ПОБЕДА НАД РАКА! Да е жив и здрав С. Жобс, мулти-милиардера :) Да не забравяме СПИНА, напоследък няма реклами за него! И технологиите - това лазери, нанотръбички с графитче, квантови щуротийки... Половин век вече мина, що не още два пъти по толкова, реклами, хвалби... Тълпата лапа, на нея й дай реклама на екранче - кибритена кутийка, с цена 5 минимални работни заплати, и вече е в екстаз.

колега, ядосвате ме, щото ме и притеснявате. науката, както би следвало да Ви е известно, се развива на адвокатски принцип - спечелването на дело си е чиста загуба.

Може да не ти се вярва но много хора работят и правят по нещичко значимо всеки месец, в това число и срещу рака. Не сме го победили но не е и да нямаме напредък, тия хора ако са докарали предсказуемо препрограмиране на клетки са направили сериозна стъпкка.