Коментари - Ядрените сили на САЩ разчитат на флопи дискове | IT.dir.bg
назад

Ядрените сили на САЩ разчитат на флопи дискове

Пентагонът и армията на САЩ все още използва стари 8-иночви флопи дискове за важни операции, свързани предимно с ядрените сили на Америка.

Обратно в новината

Коментари - Ядрените сили на САЩ разчитат на флопи дискове | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ИБМ Series 1 има репутацията на най-надежден миникомпютър. Така, че е яасно защо още ена въоръжение в САЩ. Допреди 10-15 години цялата информационна мрежа и автоматизация на железниците в Германия (ГФР преди промените) беше реализирана на базата на Series 1. Същото важи и за немските пощи. Знаем, че германците не са вчерашни.

Браво на Пентагона- мъдри и справедливи.

А рашките командват ядрения си арсенал с последен модел Apple. Милите напредничави рашки...

Леле, колко си малоумен само. Представа си нямаш с какво си управляват руснаците ядреният арсенал, но нали трябва да се покажеш колко си тъп.

Ако изпълняват надеждно предназначението си какъв е проблемът да е с флопи? Голям праз като имате 4G в джоба си. Съвременните комуникационни технологии се изродиха в идеално средство са губене на ценно време. Много повече информация и по-малко смислена.

Добре,че руските ракети се управляват със съвременни програми и компютри и навярно са по надеждни от американските!Които имат огромен дълг и нямат пари да си сменят компютрите със съвременни или да платят за нови програми!Ама те само гледат да завладеят света и да заробят Европа!Добре,че е Путин и Русия!

Само че "съвременните" руски компютри са по-слаби от "архаичните" американски.

вервай си..То дори Правец 8/16 са по добри от американските щайги:) А руснаците използват технологий каквито лудите ркави само могат да си мечтаят..Затова и лудите крави купуват само руски ракетни двигатели РД-180.>Че свои не могат да си пройзведат въпреки, че имат чертежите на руските двигатели още от 90 години на миналия век....А подобни на руските двигатели Пентагона няма да може да създаде поне още 5-10 години!

Ти н'видя ли, че са майтапя ве товарищ Калашников с най новите съвецки технологиЙ! Има ли наистина нормален човек който ще повярва на тази руска партенка,че американците не са си модернизирали армията,системите и комуникациите?!

До евроКОНЧИТАТА...Има, има! То и най-простия еврогалфон го разбра! Защото краварските ядрени сили са в упадък! Почети докладите на самите крави за състоянието на ядрените им сили...И тогава плямпай Кочни:)

Не съм им Фил на американците, но не ги и подценявам! Щом ги държат флопитата, значи има защо. Не че имам представа!!!

По три основни причини: 1.Софтуера и хардуера са силно свързани и смяната на едното ще е много трудна. 2. Хакването на такава система е изключително трудно. 3. През времето на замяна на компютрите страната ще е уязвима.

Щом няма интернет, значи няма никаква опасност от хакери. Дори и вируси да има на компютрите, то като няма интернет връзка, нищо не може да стане? Нали така? Аз все още си пазя стария компютър, буксата за клав и мишка се поразвали и няма как са я сменя. Все я побутвам че прекъсва връзката. Иначе си работи. Първия ми компютър. И той беше втора ръка. Ползван дълги години преди мен. Дъното е неизвестно. Няма драйвери няма нищо. Процесора е 333Мхц с охлаждане не вентилатор а радиатор. Видео картата куча марка с 16 МБ рам, и мах. 24 бита цвят. Паметта е 64 МБ СДРАМ. Старата. И няма от къде да добавя нова. Поне още една 64. Защото то друг ъпгрейт не може да му се направи. Нито видео карта, нито процесор. Няма такива вече. С външна звукова карта. Дъното няма. Лан картата обаче е нова. Твърдия дикс също е нов и е 30ГБ. Това е максимума който дъното може да разпознае. ДВД и флопи :D Работещо. :) Това е. И тонколонки де :) С win XP SP1. SP2 или SP3 товарят доста. Затова не ги слагам. Няма и антивирусна, защото хептен ще върви бавно. Без антивирусна си върви доста добре. Без антивирусна без ъпдейти. Но с ъпдейтнати браузъри. Става за сърфиране в нета, сайтове, музика, онлайн радио. Че даже и една игричка Wolfenstein тръгва. Която иска минимум 128 РАМ а тръгна и на 64 РАМ. За сега го ползват родителите ми, за филми, интернет - сърфиране, проверяване на имейли, фейсбук.

ПП. единствените драйвери които имам са за видео картата. В един зип файл. Слагам ги и си работи на макс. В един зип файл. Компа ми е от 2001г. а преди това ползван сигурно едно 10 години. Други драйвери не са нужни. За дъното не са нужни. Звук си има. Също и за лан картата слагам драйверите тъй като е нова. След преинсталация драйвери само за видеото и за лан картата. За други не е нужно. Пробвах и с win98se обаче на него не тръгват доста неща, и една онлайн руска рибалка която играех и която си иска минимум XP SP1. Затова съм с XP, със спрени ненужни сервизи, без никакви активни програми. Долу в дясно са ми само иконките за клавиатура и звук. И тая за нета. Чудно как му няма нищо. Сигурно е на 20-30 години някъде. Само батерията на дъното му смених веднъж, че се беше изтощила. Тя пазела настройките за биоса.

ПП. за памет може да му се добавят 2 плочки по 128 МБ СДРАМ или по 256 МБ СДРАМ. Ако може с 256, по 2, ще стане с 512 МБ СДРАМ. Максимума може би. Обаче от къде да намеря такава памет, и струва ли си да давам пари за нея? Процесора може да се увеличи от биоса на максимум 412 Мхц. И това е. Обаче все същото е,затова го оставих по дефоул както си е на 333 Мхц.. да не се товари. Да стане 412Мхц проц и 512мб РАМ, струва ли си?? При видео карта с 16мб РАМ, 30гб ХАРД Диск, Лан карта, звукова карта, тонколонки, клв. и мишка. Пак ще е за XP дори и SP3 да е, за същите дейности. Главно интернет.

сложи му един TinyXP rev.11, като по време на инсталацията можеш да му кажеш да е без IE и Оutlook. Идва със SP3 вграден + последните ъпдейти. Съвета ми е съвсем сериозен. Ще лети!

Имам СДРАМ като за теб, при това не е скъпа. Ако искаш пиши ми - likethismap в гмайл.ком

Вируси и хакове има и за игрите и софтуера преди 1990-та година. Така,че нищо ново под слънцето. Има си хакове и точно за тези старите щайги. Разпространението е по трудно без интернет, но пък дискетите се разменяха здраво :)

преди няколко месеца четох за отчайващото състояние на самите ракети , невъзможността за поддръжката им ..и с две думи ..майка плаче ... не им обърнах мн внимание на тия от гардиан ... мислех че е мн несериозно .... ама това с дискетите изби рибата ... а в белия дом още ли са с външен клозет ... има ли на вратника на заудя изрязано сърце

ХИЧ НЕ СЪМ СЕ СМЯЛ ТОЛКОВА ОТ ДОСТА ВРЕМЕ . ТИ НАПРАВО ИЗБИ РИБАТА ХА ХА

Американците са вече демоде .. Китай Руссия там е истината .. защо не и Индия

Що не направо северна Корея, дааа.

Другарят dp е прав - Китай, Раша... са демоде! Истинският модерен комунделизъм - само в Северна Корея!!!

Не случайно е така. В природата простите неща са най-ефективни и сигурни. Колкото е по-прост един алгоритъм толкова е по-сигурно че ще бъде изпълнен.

Прав си! Точно това е и причината руснаците да поддържат самолети с лампова електроника - радиацията не е пречка да излетят и пуснат бомбите си. Всяка друга електроника, особено тази с голяма плътност nm ще работи по скоро като гайгеров брояч отколкото да прави каквото и да е било полезно. При недай боже ядрена война ще ни върнат в ерата на Правец 82 :)

Верно ли радиацията (ако визираш гама радиация) не пречи на електронните лампи! То сигурно затова се нарича "йонизиращо лъчение"! Не знам руснаците какво поддържат и какво - не, ама ти определено не поддържаш особено много книги по физика в главата си!

Аман от гласовити неграмотници-агитатори ей.

...сигурно затова би предпочел да те оперира някой шаман с каменни инструменти и без упойка, вместо компютъризиран кибер-нож, нали?

Гот а ? Докато кибер ножа ти реже апандисита ... ти сменил и пола - немааа се мъчиш я .

89 година ме пратиха командировка в СССР. Не можах да повярвам на очите си.Компютрите бяха с 8 инча дискети. Процесорите 8 бита.Бяха закъсали за дискети.Когато се върнах в България, тия от Стара Загора много се зарадваха.Чудеха се как да се освободят (унищожат) тия дискети.Никой в БГ не ползваше такива дискети.

Според мен говориш за по-късни години. През 1989 година този формат дискети беше все още най-разпространен. По това време 486 комповете бяха най-разпространени и тъкмо започваха да се появяват новите поколения такива. Поне за България де .. :))

хем нямаш елементарни познания, хем се правиш на разбирач. Цитат от уикипедия: "The 486 was announced at Spring Comdex in April 1989." Как хем анонсиран средата на 1989-та, хем вече в България най-разпространен. През 1989-та на град в България се падаше по 1 Правец 16.

Правец82, Правец8 и Правец16 бяха вече с 5.25 флопи. Ти въобще не си виждал 8 инчови дискети.

Къв 486 процесор през 89-та бе, гений? То че оня над теб ги дърдори празни приказки, е очевидно, ама и ти не падаш по-долу!

мале това ако бяха руснаците, форумнте атлантици щяха да ореват орталъка..

Махнете ги американците те са малоумни. Пият по една кока кола и припадат пияни по улиците.

"За поддръжката на 50-годишните компютри и техните системи са били отделени 61,1 милиарда долара"" - посмали манго. Махни 3 нули и пак пробвай.

ще ти се - и не само на теб - американската армия нули не маха, а само добавя.

ще ти се на теб, да вярваш в глупости, и явно си ги търсиш по разни пеевски сайтове редовно (пикове,близове и т.н). За съжаление истината е друга: (от оригиналната статия в CNN) Except in Washington that is. The GAO report says that U.S. government departments spend upwards of $60 billion a year on operating and maintaining out-of-date technologies. 60 милиарда се харчат за съпорт на ВСИЧКИ стари технологии в държавата! Не само за армията ! Нали и сам можеш да си го преведеш?

крадат, крадат като невидели

вероятно 64 бил. за 50 години

Другари и другарки, не сте ли гледали филми, когато всичката модерна техника закъса, когато свръхмодерните командни ценрове ги превземе врага, героите намират никому неизвестен бункер със стара техника и пултове за управление, почистват десет-двайсет сантиментра прах с лопатите, изстрелват ракетите и спасяват Света!

ха ха другарю не са ли ти казвали, че главата ти е пълна с глупости от холивуд ?!

Вкарваш си автогол. Човека се шегува, ама откъде у теб акъл, за да се усетиш.

Ти си тъпак, бе. Как само прие шегата за истина. Да не са те изпускали на глава като си бил бебе?

Такива гоУеми дискети съм виждал само е един байтошов завод дето вече го няма. Иначе и аз си пазя каратеката, ама на 5 и 1/4 дискети.

мерси, че сподели

Да знаеш имам я каратеката. И други игри имам. Само да искаш, донеси си дискета, ще ти ги запиша.

Аз ония ден обяснявах на едни младежи, че тия игри си ги играя на сметало!

Преводачето явно е болничко, щом рециклират пак стари "новинки" :)

Е не е толкова стара, беше в сайта на BBC само преди ден-два.

Хм, явно навсякъде предъвкват. "Новината" се върти поне от 2014-та. Може най-накрая да са "назначили" ботове да пишат, а тукашните да преписват.

Модернизацията сигурно ще включва преминаване от дискети 8" на дискети 3,5"... майтап да става...

8 инчовите дискети са доста надежден носител. Имам такива от 80-те години и ако има на какво да ги сложа съм почти сигурен, че ще се прочетат. С масовостта на по-малките размери падна качеството. Освен това в армията най-важната информация не стои постоянно по компютрите и се записва на сменяеми носители за да се прибира в сейфове.

3.5" дискети от края на 80-те четох преди само 3-4 години, при това DD дискети форматирани като HD (знам, че това не става масово но когато ти си писал дисковия контролер не е проблем).

Явно не са били български. Имахме един кашон български - пишеш дваж, триж хвърляш :)

Програма Космическа совалка процесор Intel 8086, по-късно ъпгрейд към Intel 80386SX.

Мнооого духовито.

Милиарди-милиони, Million-Billion... кой ти гледа, важното е да се пише статия. Само за справка: официално бюджета миналата година е бил 610 милиарда, малко ме съмнява 61 от тях да са за поддръжка на старите компютри. Пълна тъпотия.

Firi

Програмирането се оценява не по това на къв чеп и за ква кошница се пише, а по сложността на алгоритмите вложени в него така, че 60-те, 70-те или 2050-те няма голямо значение.Важното е да върши работа и щом върши значи е добро. Не по текезесарска мания с класа да тегли ремарке с тикви.

За галфоните които не знаят защо във военната електроника се ползват лампи ще поясня- нее заради икономии или техническо изоставане, а просто защото лампите са по-надеждни от полупроводниците и интегрални схеми при облъчване с електромагнитен импулс. Такива има от оружоя за електринна борба до термоядрен взрив. С др думи подобен ефект се получи на коритото Доналд Дък или Кук беше в Черно море неотдавна.

ГАЛФОНА СИ ТИ ПАМПЕРС,че си мислиш за първа серия на IBM за лампов компютър-явно през 70-те год. си бил още в плазмено състояние и няма как да знаеш,че това е МИНИ МАШИНА като PDP 11 на HP но ти си пали лампите и гледай да ги сменяш редовно като изгори някоя и за сведение на незнаещите софтуера е доста различен от познатите сега,няма мрежови карти и всичко е локално само и само една машина е останала такава която още работи.....явно нещо важно има на нея

PDP11 на НР???? ХА-ХА-ХА... дай малко по-сериозно. И по-грамотно.

Глупости.

не са глупости, лампи се използват и са обозначени като Military spec. Аз правя китарни усилватели от тях, по-скъпи са от стандартните, но дават по-добър звук.

това като цяло не е вярно. Лампите изобщо не са по-защитени от към електро-магнитни излъчвания.

И после коментирай - Awakening to the Chaos Factor", Science. 29 May 1981 212: p. 10091012

Перфокартите са 100% надеждни. Има дупка, няма дупка. През 70-те години програмирането беше сериозна работа, най-добрите бяха заети в тая сфера. Не е като сега, всеки келеш седнал и написал ап за дейтване да се прави на гоуем хакер.

Всъщност пак е така, просто повече хора "програмират". Както на времето е имало тук-таме по някой грамотен писар, сега всички пишат по нещо но главно (практически само, от гледна точка на това, което е видимо за публиката) глупости.

В старите системи от 70-те няма проблем докато работят. Е, поддръжката им ще става все по-скъпа. Истинският проблем ще се появи като ги сменят с нови, омазани на езици от високо ниво системи чиито софтуер никой - в това число и писачите - няма да знае какво прави.

За 50 години флопи дисковете се доказаха като една сигурна, надеждна технология.

флаш-паметите са в пъти по-надеждни.

Имам флаш памети по май 128k бяха, писани преди 15+ години, помнят още (не са презаписвани от тогава - но и броят безнаказани изтривания никак не е безкраен, 10к май беше за тия). Но ако визираш разните смешни NAND флашове по SD карти не е така, тия забравят бързо и от малко (една 16G в телефона ми позабрави миналото лято част от файловете след само година-две; презаписах я и засега е ОК, де да видим до кога).

Днес май е 1 април. В една друга статия се говори, че в един щат в САЩ българският станал официален език. Само който не е работил с такива дискети може да си въобразява, че те още се използват. Преди 15-20 години поръчвахме магнитни ленти (от 3М) и официалният представител не можа да ни отговори на въпроса колко време гарантира, че лентата съхранява информацията и може да бъде прочетена без проблем.

Ще трябва да те разочаровам - магнитни ленти и сега се ползват в дата центровете за икономичен и сравнително траен бекъп. И са по-надеждни от хард дискове, ДВД-та или флаш памети. Имам дискети от преди двайсет години които си работят и сега (да, някои загубиха информацията) за разлика от хард дисковете и най-вече "трайните" СД-та... Между другото тези системи въпреки че са много по-надеждни от новите компютри и софтуер, не могат да предоставят същата изчислителна мощ и интерфейси (причината поради която армията им иска да ги сменя)...

Едва ли искат да ги сменят за повече изчислителна мощност, те са имали достатъчно такава когато са ги направили. Поддръжката става все по-трудна и навярно ще е невъзможна след само 10-ина години. Най-лесният път ще им е да иземулират старите системи върху нов хардуер по грамотен начин, не е да няма кой да може да го направи.

Аз ще те разочаровам. Една лента упорито отказваше да се зареди в лентовото устройство. Трябваше да намеря в България старо лентово устройство (от 80-90 години) с ръчно подвеждане на лентата за да я прочета и презапиша на нова лента. Нито лента, нито CD, нито флаш памет, нито твърд диск са сигурни - трябва да имаш поне 3 копия на различен носител. Само перфоленти и перфокарти, но за това всички забравихме, при сегашните обеми информация това е нимислимо.

че това новина ли е? Атомните бомби са от 50-те и 60-те години. Да не се очаква да са с таблети с Амолед дисплей ? И всъщност какъв е проблема, ако са с дискети или дори с перфокарти? Да не говорим, че има още банки с I386-ци, както и разни мейнфрейми на по 40 години, които никой не иска да разбутва

Миналата седмица се разби и стратегически бомбанридовач Б -52 на 50 и няколко години !!! Да си спомним и новината за най скъпата бензиностанция в света - две колонки в Афганистан бяха излезли 40 - 50 милиона долара. НО в САЩ НЯМА въобще корупция. Да продължават в същия дух - военен бюджет и 700 и 800 милиарда да стане джобовете са дълбоки , а фалита ИДВА. Проста икономика от 1 курс на УНСС. Европа ще има шанс да възкръсне.

Икономика в УНСС! :) Икономисти от УНСС! Преподаватели в УНСС - министър-председатели... а в България криза след криза! :)

Фалита идвал. ДЕБИЛ! Чакайте гнилия капитализъм да падне още 2000 години!

Да ти обясня най елементарно на теб - плосък рече камък . Не можеш да живееш вечно на кредит /на гърба на някой друг/ който се увеличава непрекъснато до астрономически стойности. Разбира се като селски рекетьор може да ограбваш разни държави по света като Ирак , Украйна или България / оферта за самолети на 30 години 3 ръка за 50 милиона долара / но и това свършва в един момент. Балона се пука колкото и бандита да се зъби , заплашва или бие.

Ами 600 милиарда годишен бюджет, за кое по на пред. Да увеличават военния бюджет, веднага. Шест трилиона може и да стигнат, за сега.

Е предвиди и 100-на милиарда за закупуване на 3.5 инчови флопита де. И България ще има сметка. В завода в Драгор сигурно има още залежали такива комплект с дискети.

Залежалите не вършат работа, 10-15 години ако залежат не може да се пише по тях (инак помнят каквото е било написано и преди над 20 години). Пресни трябва да са :).

То не само управлението на ядрените им сили е на ниво 70те години, а и самите оръжия са от тогава. За последните 30 години САЩ нямат произведена нито една МБР, а старите макар и обновени са с изтекъл срок на годност. Малко е спорен въпроса дали въобще САЩ разполагат с ядрени сили, освен бомби складирани в гейропа.

Ех, русский... 2 години в казарма, само голи мъже пред очите... нормално е всичко да превръщате в гейско! Тий за американците не се коси... видяхме ги, какво направи с СССР, какво направиха с СССРското оръжие в Ирак и къде ли не другъде! :)

Много моля, човекът каза "гейропа", а спомените и асоциациите с казармения живот са си само и лично твои, Зъл дух.

то ти не набърквай Ирак. да - те имаха най голямата бройка танкове в света. най модерния от тях бе Т72. но дори и с тях можеха да направят нещо ако имаха желание за бой. по време на "великата" битка дали са стгрлнали по 1-2 снаряда? надали. иначе хАмериканцие немаше да се бият как са разгрромили най-великата танкова сила в света. се едно да пратиш звод съвремени снайперист по време на първата световна война и да викаш как се падали по 5-6 хиляди убити на човек...

А колко от силозите в Сибир съдържат добре боядисани ракети от кашон? Имам и отговор на въпроса - броят е строго секретен.

нито една - гарантирам! руснаците не са чак толкоз тъпи да работят залудо.. картонените ракети са само за показване, по паради, и пр.

Не само Америка , но Русия и още много държави държат на такива стари технологии. Има защо. Тия аналогови компютри с вакумни траби не може ги уби с електромагните импулс , те оцеляват след атомна атака. Миг 29 има абсолютно същия комп вътре. Новите еднодневки се скапват от най-малкото нещо ,докато тия бабушкери са вечни. + Бонус , старите кодове са в пъти по-трудни разбиване от модерните + тия стари компютри са от типа Майн фраим и нямат достъп до нета (т.е. са напълно защитени от хакери).

Да си стоят с тия системи - по-добри са от сегашните кекави техники, сглобявани в Китай. То и на руснаците им се смеят, че още ползват лампи, ама аз изгоряла лампа не съм видял, а изгорели чипове с лопата да ги ринеш.

Eдно време на ламповите компютри е имало поне един служител наряд, който да сменя лампи.

Ама тия с минусите май не сте чели нищо по въпроса за ламповата изчислителна техника и защо толкова бързо транзисторите ги заместват? Освен разбира се във високотехнологичната ни социалистическа родина, където всичко е с десетилетия назад! Навремето един българин от Калифорния ми каза: Калифорния е 100 години пред САЩ, а САЩ са 100 години пред Света. И колкото и да ви е мъчно... все още си е така...

3евзек

И да чисти нагорели хлебарки. С други думи - да дебъгва.

" старите компютри на IBM все още се използват, защото "още работят" - ето това е ключовата дума - още работят, защото са били правени в САЩ... сега като ги правят в любимита ви работилница Китай... работят до изтичане на гаранцията :))))))))))))))))

Какво сте ми напляскали тоя минус? САЩ, Тайван, Япония - това е символът за качество от 80-те и 90-те! Като иновациите 90% идваха от САЩ, а работилницата беше Тайван. После американските фирми решиха да преместят производството в Китай, за по-евтино и бозата настана....

Точно в онези години топ три на поризводителите на компюти в света беше: 1. САЩ 2. Япония 3. БЪЛГАРИЯ.

Написал си куп глупости. Най-вероятно Щатите си ги виждал само по филмите. А по темата... старите кочини работят, защото: 1. Навремето струваха 5 000 долара и не се икономисваше от всичко. 2. Защото дават по 60 милиона долара на година, за да ги поддържат.

Щатите съм ги виждал само по филмите, но пък съм виждал компютри много преди вие ИТта да разберете, че не става въпрос за компоти.

Във връзка с това имах една тайванска клавиатура, която накрая изхвърлих - вечна. В нея имаше 2 милиметра дебела ламарина. Можеш с нея да трошиш червени кратуни до края на вселената!

ЩЕ БЪДЕ ГОЛЯМА ИРОНИЯ АКО САЩ СИ ОТИДАТ ЗАРАДИ СКАПАН КОМПЮТЪР :))) ... А И ФЛОПИТАТА НЕ МОГАТ ДА ГИ ЧЕТАТ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ :)))

Ако в САЩ се скапе компютър, ракетите ще гръмнат над Москва.

кой знае, може и да са по-сигурни тия системи от модерните боклуци - "изобретени" от недоучили кретени.

Ти пък като си доучил некретен, какво си изобретил?

aз доста работи, предимно материали, съм изобретил, покрай теб ги има в изобилие. Айде леко програмиране, и без бъгове моля.

Докато четох новината, точно си мислех за казаното в последният абзац, че трудно ще се хакват. Въпроса с дисковете е обаче, дали още са четими, защото се развалят. Вероятно ако минеш с магнит отгоре ще си отидат. Но принципа е правилен, че нещо ако работи достатъчно за нуждите, няма необходимост да се сменя. То дори на старите атомни ракети на СССР има вид прости компютри, но се управляват само с машинен код. Едва ли са от масовото производство. Имат и някакво отдалечено командване което се държи в тайна.

Ако минеш с магнит, ще съсипеш информацията, не дискетата. В такъв случай се връщаш обратно и копираш пак. А при хард дисковете кек е?

То и СД-та след време не се четат добре. Може би матричните ще са по-стабилни. По-добре за сигурност да ги бяха съхранявали на перфокарти. ;) Нали така и гласуват. Само да им надпишат последователността, че да не се разбъркат. ;)

Същото е. Разликата е в силата на магнитчето.

Новината може да се чете и така: Американските ядрени сили все още разчитат на компютри правени в САЩ, след модернизацията НЕ Е ясно на какви точно компоненти ше разчитат.

Електронните компоненти, така наречени military grade се правят от американски фирми. Китайските фирми правят компоненти junk grade.

Т'ва им трябва, т'ва ползват, не е като у нас. Аз лично чакам да мине лятото, че да започнат поръчките на уиндоус 10 за администрацията.

Явно има печатна грешка, сигурно става въпрос за Русия, а не за САЩ!

Тенденциозно написана новина, поднеса така, че да създава сензации в главите на лаиците. Така са го написали, все едно ядрената им система прилича на нашите установки за борба с градушките - един ръждясал фургон и чичка с 300 лв заплата , потящ се вътре. Аре малко по-сериозно ...

е за путлеристи, не знаеш ли

бедняци!

Работят и ще работят още 20 години. Правеха се нещата като хората. И не само за военните. Имам шах компютър от 1994 г. мисля - скоро ги пуснах е така за проба - работи му всичко и диодите си му светят и програмирането на позициите. Тия пръчки преди да им сложат Solid State кондензатори се надуваха за 2-3 год, по дъната и даваха фира.

Съвременните вируси дори да си даунлоуднат DLL-ите, пак са по няколко мегабайта и не биха могли физически да се запишат на такава дискета, а при възпроизвеждането им не е предвидено подканящо съобщение за слагане на друга дискета в устройството.

Ааааа то навремето имаше и вируси за дискети. И съответно за различни от х86 процесорни (то е ясно когато са 8-битови) инструкции.

да ама хората които могат да напишат вирус който да се събере в 100 байта се броят на пръсти. Прочее х86 инструкциите не са 8-битови и никога не са били, доколкото съм запознат, в случай че греша може да ме затапиш с някой пример ;)

Ами то не само в Америка е така. Старите съоръжения от времето на Студената война са така навсякъде, и в Русия. Там даже нещата са само механизирани, няма софтуер няма нищо, дърпаш и буташ ръчки и бутони...

60 милиарда за поддръжка на 40 годишни компютри?!? Тия харчат като за последно. Все едно слушам за някаква сума е японски йени.

представете си за каква "сигурност" говорим! Поне си признаха,че са още в 20 век тези идиоти!

да ви питам ттези с минусите на живо виждали ли сте тези дискети или за пръв път виждате на тази снимка. Тва може да се унищожи за секунди по 1000000 начина. Да не говорим, че не е сигурно ако не е форматирана на същото флопи дали друго ще я прочете дори да е чисто нова. и тези IBM са същите като Правеца,който ползвахме секи идиот знаещ малко асемблер може да ги прави квото си иска.

минусите основно са за това "Поне си признаха,че са още в 20 век тези идиоти!" нали се сещаш, че всичко, ама всичко което правиш в момента свързано с IT е измислено в САЩ ?

3евзек

Там където сигурността е ключова, нещата се променят изключително бавно и трудно. Вътрешните системи на банките също са още в 20-и век.

За да ги унищожиш тези стари компютри, трябва да имаш физичеки достъп. А това не е толкоз лесно. А да унищожиш нещо дето има wifi e наистина фасулска работа -- не се изисква даже да се приближаваш и може да го подпалиш. И освен това тези компютри могат да се поддържат, защото могат да се поправят. Скапе се чип, сменя се чипа и готово. А сегашните не могат да се поправят. Като се скапе чип сета единственото което може да направиш е да възстановиш съдържанието от бекъпа на друг компютър. Същата причина, поради която ладите и статите модели тойоти могат да се използват в пустинята а новите коли не могат. То всички модели след 2006 могат да ги спрат дистанционно.

А днешните се развалят веднага след гаранционния срок.

нещо бъркаш нещата, между продукти за крайни клиенти, продукти за компании, продукти за правителството и продукти за военни цели.

Те за това са все още на IBM 1, военните... сигурно нещо са се объркали