Коментари - Немска АЕЦ спря заради компютърен вирус | IT.dir.bg
назад

Немска АЕЦ спря заради компютърен вирус

Най-мощният немски АЕЦ - този в Гундреминген, Бавария, прекрати работа, след като бе открит вирус в нейните IT системи.

Обратно в новината

Коментари - Немска АЕЦ спря заради компютърен вирус | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Редактор Стоян Гогов - обидно е за читателите да се пише от полуграмотни хора. Немската централа в Немция ли се намира? Ограмотете се поне малко, единственото изключение в българския език се отнася до езика, който говорят основно в Германия. Всичко друго, свързано с нея е ГЕРМАНСКО. И централите им и автомобилите им и хората, които живеят там. Те са германци, не са немци.

Ядрен реактор! Windows?! Мрежа?!? Що за идиоти биха вързали в локална мрежа компютрите за управление на реакторите и за капак да поставят Windows?!?! Да не говорим, че има разрешени USB портове и възможност изобщо да се поставят флашки. Мислих си, че подобни небивалици могат да се видят само по американските екшън филми!!!

Хвани прочети и не задавай тъпоумни въпроси. За индустрията, за вкъщи или за офиса - Microsoft са номер 1. Затова им се плащат лицензите за да са номер 1.

ИД!!Само нарочно някой мръсен резаняк иска да взриви ценралата!

1. Германия, не спря ли всеички АЕЦ? 2. Кой малоумник, ползва масова ОС, за която, всеки друг малоумник е писал вируси? Само си представете, качваш се в колата, колата използва Windows, закачаш си флашкта, пускаш си MP3ката и спирачките ги няма. Икономия, вярно хората са много, не трябва да икономисват с човешки живот

Разбираш ги нещата отвътре, явно! Вземи напиши и ти един вирус, че да се прочуеш, щом е толкова лесно! Или пък искай биткоини за дешфриращия ключ, умнико мамин!

Човекът е спец по Windows, както личи от поста! Искам само да му намекна, че всички POS терминали на банките работят с архаичното Windows XP! Да ръга флашката и да пълни торбата с кинти!

Предлагам Меркел (бабето с готините идеи) - да извика някой мигрант - да оправи положението

АЕЦ с Windows - араби в Берлин - явно германците си заслужават името немци.

Инфо: Всички ядрени централи и рафинерии са с индустриален софт работещ под Windows. Просто нема как да са с Linux поради поддръжката. Windows CE е железен. Profibus, Modbus, CAN все с драйвъри под Windows работят стабилно.

на баба ти хвърчилото, просто така са свикнали и играят на "безопасно". Само че с вируси от рода на stuxnet и т.н. това вече никак не е безопасно, а точно напротив. Поддръжка има - стига само производителя на хардуер да си направи драйверите както примерно HP - hplip имат за почти всеки принтер. Red Hat имат поддръжка 10г. , Canonical - 5. Novel - SuSE Enterprice също. Поддръжка си има, просто е достатъчно производителя да си направи драйверите, защото за разлика от други неща, за които има доброволци - не всички от нас си имат компоненти за такава централа, че да седнат да пишат драйвери :))) .

Да, точно в поддръжката е проблема или по точно, че ще се поддържа много по-евтино и много по лесно.

Важните процеси във всяко производство в Германия. а и в повечето заводи, предприятия и централи в света се управляват с контролери Сименс. Компютри с Windows се използват само като интерфейс при отчитане на производството към административната мрежа с все там сървъри и активни директории. Тоя заразен компютър вероятно е бил за отчитане на получените в склада резервни пръти, а не за управлението им в реактора. Confliker няма как да повлияе на една специализирана складова или дори управленческа програма. Всичко, което се опитва да направи вирусът е да налучка с брут-форс паролата на администратора и да се разпространи по сървърите и компютрите в мрежата. След това се опитва да прати информация с налучканите пароли на хакера през интернет. Горкия системен администратор. Ръководството ще го уволни за проявената небрежност. Но пък и той е трябвало да си премълчи и да изчисти вируса. Има програма, която търси в мрежата и казва кои точно компютри са заразени. Но ако администраторския акаунт се блокира, ако се въведе няколко пъти грешна парола, сисадминът изпада в неловкото положение да не владее ситуацията и оправянето изисква време, което е нямал и затова се е разчуло. При всички случаи, заповедта за спиране на реакторите е била дадена от ИТ- неграмотен човек.

Абе има нещо вярно ама не съвсем. 1.Siemens естествено са сред най-разпространените но чак пък в повечето. Има си Honeywell, ABB, Emerson, Mitsubishi и т.н. 2.Това че биле само за интерфейс към административната мрежа е пълна глупост. Всички сървъри и операторски станции са под Windows на всички изброени от мен системи.Вярно че контролера управлява процеса но операторът може да променя някои параметри онлайн от операторската станция със WINDOWS и така да влияе на управлението. 3.Къде точно е намерен вируса никой не знае(според статията си е точно в процесната мрежа), по принцип всички операторски станции са със забранени USB и имат пуснати SafeView тоест не можеш да пуснеш нищо друго освен Station приложението, тоест според мен ако е имало нещо в Процесната мрежа е дошло от DCS инженера който има достъп до администраторският акаунт на станциите и до сървърите разбира се. Ако е било в административната мрежа тогава може да е дори и секретарката, a да премине вирус между двете нива е за мен невъзможно, информацията се предава най често между двете мрежи по OPC и е само в едната посока. 4.Явно не си работил в завод, никой IT специалист не може да вземе решение за спиране на завод,той няма такива права. 5.Над DCS има ESD на която намесата е минимална от операторите(само за баипасиране на някой трансмитер за замяна и то при положение че има още два работещи) така че спокойно няма какво да стане.

PCS7 работи под Виндовс. Операторските станции, дори и да са заразени вируса няма как да прецака контролера. Просто докладите и рипортите може да се прецакат, което никак не е малко. А в тия предприятия защитите са много и то работещи независимо от софтуера. Достатъчно обаче е да се затрие някоя база данни за години назад и край.

Не беше ли станало нещо в Чернобилската атомна централа някаква авария точно с кви там пръти, в резултат на научен експеримент?

По-скоро човека глупост.

Затваряй!

Без да искам да се заяжда, но немски е само езикът, всичко останало е германско

Някой от нощната смяна си е завлякъл филмчета разни да гледа по време на работа. :) Тъй като няма достъп до интернет няма и антивирусни тоест заразяването става лесно но това е голям пропуск в сигурността да можеш да закачаш флашки и други външни носители трябва да е забранено особено в атомна централа

Не се доверявайте на банка, в която видите безжичен рутер. Не е като да няма. ;)

ако е само в салона за клиентите -може

не го разбрах .... Разбрах само, че иронизираш или се шегуваш :-)

как може управление на централа да седовели на компютърни програми -рискът е винаги огромен

Подождите - ама нали Германия затвори електроцентралите ?! Нали други източници... май-май само България послушно си закри атомните електроцентрали, че да се заробва още повече...

беше казано един път, но каква е истината? кой ще ти каже ? :-)

А още по-драматичното е, че cornflicker е доста, ама доста дърт вирус. Беше хит преди 5-6 години. Този, добре известен код, не е бил прихванат и спрян навреме, преди да е заразил нещо. Само можем да си представим, какво се случва с "истинския" зловреден код.

Нищо не се случва. Това е някой акция по случай годишнината от Чернобил и целяща да шашка простолюдието, колко несигурни били АЕЦ. А тоя, дето е внесъл вируса вероятно е бил платен от Газпром или от зелените, които от своя страна също са на изхранване от Газпром.

Естествено, че Путин е виновен, кой друг.

ТОВА е годишнината...да, тогаваа пих бяло вино, сега пия червено - каква е разликата? ехх, преди колко време беше - а бяхме лади и "радиационнната б-постановка беше нормална?....сега всичко е НЕНОРМАЛНО :-(

Точно така трябва. И да те светна, работя в химическа компания. На лаптопа ми портовете са деактивирани, няма записвачки, а като влизаш в завода телефоните се оставят в сейф. За камери да не говорим.

Браво, гениално. Комповете вързани с интернет, Уиндоус ОС, USB портове. Комповете управляват горивните пръти, но не било сериозно. Ако тая система се скапе, става Чернобил бе. Само тъпанари живеят в тоя свят - следва закриване.

Чети бе, кретенче! Не са вързани към интернет. Вируса е вкаран с флашка, затова и хакерите нямат връзка с компютрите дистанционно. Ама са спрели централата и са търсят откъде е дошъл вируса за саботаж.

Защо питам не са деактивирали usb портовете тогава?

алоу шваби, как може в компютрите ви да се ръгат флашки? Още малко и утре ще открият порняк на дисковете. Бахта и скапания свят, sick world, населен с идиоти.

Браво!!!АЕЦ управлявана с Уиндоус. Абе дойче капутише, вие на Руска рулетка ли си играете бе. Не стига една трагедия със безкрайни последствия за половината свят, ами не дай боже още една и ще ни е за последно.

1) Ядрена централа, 2) управлявана чрез Windows. Със същия успех можете да поверите управлението на склад за стратегически боеприпаси на цар Киро.

Какво странно има. Компютрите на Военоморския флот на САЩ са с Win XP, операционната система на Ф22 е Win98.... Защо се очудвате, че може на АЕЦ да са сложени windows-и?

Глупости на търкалета. Само пълен малоумник можеу да изтърси подобна глупост. Може да са с Уидоус, но НТ, а не 98 и ХР

Ха-ха, ти как си представяш авиониката на един самолет, дъно Gigabyte завряно под седалката и навързано с USB кабели към всичко останало? Win98 там може да има само ако пилота носи лаптопа на баба си :)

Силно се съмнявам да ползват WinNТ или Win9x - още се помни случая когато един самолетоносач сложиха NT и той (кораба) блокира.

Флотът на САЩ им сигурно има десетки хиляди компютри, може некое PC или персонален лаптоп наистина да има Windows. Болшинството от компютрите, които имат класифицирана информация, са със специализирани операционни системи, като да речем HP-UX B1, сега вече и модифициран Linux. Това са неща които 99% от пишещите тука не са и чували или пипали.