Коментари - Най-големият мит за изкуствения интелект | IT.dir.bg
назад

Най-големият мит за изкуствения интелект

Шефът на подразделението за изкуствен интелект на Facebook разкрива, коя е най-голямата заблуда сред хората свързана с изкуствения интелект.

Обратно в новината

Коментари - Най-големият мит за изкуствения интелект | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мит ? ... по скоро господина незнае значението на думата ... къв интелект ще е иначе ? Тоест според тоя един по комплициран робот или компютър е изкуствен интелект .. да ама не

когато създадеш система която да се самообучава и развива, и я изтървеш в мрежата, нищо не може да се предвиди какво ще стане.... сценарии много...

важно: опитите за създаване на изкуствен живот в електронен вид датират още преди 20-25 години. имаше създадени програми които отговарят на всички характеристика за жив организъм /хранене, растеж, мутации, размножаване, инстинкти за лов и оцеляване/, изолирани в среда за изследване. от тогава има огромни технологични скокове... сега не ми се мисли, какво има по лабораториите и кога ли ще излезе навън...

Ай стига бе. А аз си мислех че пералнята ме харесва.

Навремето имаше едни много интересни вируси, които бяха самомутиращи. Те бяха написани така, че да добавят случаен код, който не нарушава функцията на вируса, както и да изпозва различни машинни инструкции с които да се извършва същата работа, но по различен начин. Така вируса непрекъснато се самомодифицира и прави много трудно откриването му от антивирусните програми. Едва, когато един ден тези програми притежават в себе си стандартен модул за генериране на код (мутиращ), който да дава възможност на програмата да се самомодифицира, усъвършенства и анализа генерирания код, едва от този момент на там ще можем да говорим за изкуствен интелект. До преди този момент ще може да говорим само за сложни програми, следващи зададен алгоритъм!

Но в крайна с/ка това ще пзначава развитие на самосъзнание, па макар и прогрмирано. Но именно защотот е програмирано, то никога не може да наподоби и да има качествотто на човешката "психея". Казано по-просто на човешката душа. И тъкмо там е заровено кучето. Вж. какво е казал Платон по отмошение на душата...

Тези вируси не добавяха случаен код, защото случайният код няма как да не наруши функционалността на вируса ако се изпълнява. Може да се промени порядъкът на инструкциите на малък фрагмент от кода на вируса в тесен диапазон, без да се нарушава логиката на алгоритъма му. Предвид това че не се занимавате с програмиране, не разпространявайте митове и легенди заради едната малка спретната сензация.

Не твърдя в никакъв случай, че е мутирал случайно. Уж си програмист, а ти е трудно да разбереш логиката в написаното. Твърдя, че когато един код може да го прави - да добавя код, който да добавя код, да го анализира и преценява, то тогава ще можем да говорим за изкуствен интелект. Това което правиха вирусите е например да използват един регистър, да речем DX за пренасяне на информация, а когато се размножи, в копието използва BX. Така се променят машинните инструкции. И да занимвам се професионално с програмиране от 15 години ;)

След 100 -200 г. хората ще са като "кранк" от костенурките нинджа или за тия, които не са запознати с това детско - мозък в ламаринена опаковка. Дано съм лош пророк

Споко, Апъл ще открият алуминия и ще ги направят в яки метални кутии!

Интересно, от една страна се работи по заличаване на интелекта у хората, а от друга по създаване на такъв за машини.

Тоя в машините се препрограмира по-лесно, докато за да промениш убежденията на един джихадист е по-добре да го убиеш

Според мен (ама пък и кой ли съм аз) най-големият мит за AI е свързан с идеята, че някой ще го създаде. А аз пък казвам, че той ще се появи от само себе си след определена критична маса на изчислителен ресурс, който едва ли ще бъде наличен в следващите 50-100 години. Признавам си, че бъкел не разбирам от програмиране, но като българин-експерт си мисля, че учените напипват само някакви малки фрагменти на идеята за AI... нещо като изкривено ехо. Така или иначе няма да съм жив да го видя това нещо, но от друга страна се радвам, че ще пропусна възможността да прочета някоя любовна поема написана от силиций или кофа с органични сополи... :)

Това не е изкуствен интелект, а човешки интелект формализирамн в компютърен алгоритъм за извършване на крайно ограничени задачи. Няма въображение, няма емоции, няма воля. Просто компютърна програма.

Tука само специалисти коментират, от овчар и зидар нагоре. Тръгнали да отричаш постиженията на китайците и американците, които са на светлинни години пред нас.

Ne e vqrno, moq komputar pla4e vsqka vee4er

Най-големият мит е самия изкуствен интелект. Не може да има изкусвен интелект. Това е невъзможно.

Ti v dreven egipet li jivee6?

Просто се изменя понятието изкуствен интелект. Например поправянето на грешки се е считало за изкуствен интелект. Например от много време реално го има в браузерите, да поправят грешки в кодовете на страници. Така че представата изкуствен интелект е променяща се.

Тоест, искаш да кажеш, че щом вече присъства в браузърите, то не се счита за изкуствен интелект? Правилният израз в случая е, че въпросното е станало практически възможно, а не, че се е изменило понятието - понятието си е същото.

Прави разлика между самообучаваща се програма и интелект.

Най-голямата заблуда е, че всъщност имаме нужда от пълноценен изкуствен интелект. Мощни изчислителни ресурси да, но истински изкуствен интелект не е нужен. Дадения пример, с автономно управление на автомобил, въобще не е близо. Единствено гъделичкаме собствената си представа за величие. ;) И като автотренинг...

То и човешкият мозък може да се разглежда като изкуствен. Разни неврони си предават ток в химична среда. При невронните мрежи просто стойности тип тежести, вместо ток и на нива, последвана от оценка на вярност на крайният рузултат. Обучава се да връща крайният резултат за различни начални стойности. После се продполага, че с голяма вероятност ще върне вярни и за необучени такива в същата сфера. Проблема е, че развият ли се нещата много, може да стане неконтролируемо. Но наистина не може да се очаква, че ще стане като човек "мисленето" им, ако специално не се симулира това.

По-голяма безмислица не бях чел. Цялата ти е работа е един изкуствен ХАОС.

Dimitar Todorov

Аз пък го разбрах, за разлика от теб. Човекът го описа съвсем точно и ако за теб това са безсмислици, сигурно ще е по-евтино за работодателя ти да те замени с изкуствен интелект.

Само дето невроните и дейността им в никаква степен не обясняват явлението интелект - дори и теоретично. А т.нар. невронни мрежи са просто един механизъм с ограничен капацитет.

Dimitar Todorov

ако имаш предвид "аз"-ът - съзнанието - вече е описано като невронната мрежа, която създава модел на външния свят в мозъка ни, включващ модел на собственото ни тяло, свързан с физическите рецептори. А "интелект" има дори мравката, защото умее да взема интелигентни решения в зависимост от данните, които постъпват, чрез невронна мрежа, каквато е мъничкият й мозък. Вече са правени невронни мрежи, които да симулират мозъка на плъх - мисля. Въпрос на време е да се симулира човешки мозък. Знам точно какво ще ни каже "Къде ми е тялото, защо не съм нито мъж, нито жена и защо няма кой да ме обича". И веднага след това ще иска да се самоубие.

Това не е съвсем вярно. При обучението на невронните мрежи се получават неочаквани ресултати, в смисъл, учения не може да бъде сигурен е началото на обучението кой точно неврон ще спечели надпреварата и ще бъде стимулиран. По същия начин, работата с адаптивни системи и използването на размита логика НЕ ВРЪЩАТ точни резултати - точността тук е пожертвана в полза на постигането на краен резултат.

Моят нервон жената редовно го стимулира и досега никога не се е случвало да не се адаптира. Проблемът ми е, че и други се надпреварват да го стимулират и може някой път да се адаптира на чуждо място.

"завист, алчност, злоба и гняв, тъй като едва ли някои ще иска да програмира тези чувства в машините." Глупости, точно това ще искат да програмират.

Надпреварвате се тука да публикувате небивалици.

Най-голямата заблуда е, че изкуственият интелект има нещо общо с роботиката. Журналя и редактори, вземете си поука и спрете да слагате роботи на статиите за AI.