Коментари - Съдбата на работниците на Apple | IT.dir.bg
назад

Съдбата на работниците на Apple

Филм ще разкрие каква е съдбата на работниците във фабриките на Apple и Foxconn.

Обратно в новината

Коментари - Съдбата на работниците на Apple | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Като си вземеш огризка, и вътре поне 2-3 нещастни китайски душици има похабени... Какво ли е чувството да говориш по такава некрофилска джаджа?

Кой им е виновен на китайците че се плодят като зайци и не мислят как ще се изхранват после, също като нашите роми. Сега да бачкат като роби за белите и да си мълчат.

Абе малоумни еврофакове и педофакове като Дада, Скротума малоумняк->>> и останалата еврогейска паплач!!!! какво си мислите! Че Apple,Hewlett-Packard, Sony и Microsoft и останалите корпорации, не са наясно в какви условия се трудят хората ли? Айде сега! Те са дебили, които никога ама никога не са проверявали пройзводствените и трудовите процеси! Ебаси глупостите! Нали всяка корпорация си има КАЧЕСТВЕН КОНТРОЛ и НАДЗОР НАД ДЕЙНОСТА- който отговаря точно за тези неща! Само тъп еводебил може да оправдава западните корпорации, които печелят от робския труд на хората в страните от Азия и Третия свят! Факт!

Само дето Foxxcon не е на Епъл, а техен подизпълнител и Епъл нямат никакви задължения и ангажименти да мислят за работниците на съвсем отделна компания. Що за тъпотии?!

епъл са бахти мизерниците.

Така е. И разни маркови обувки се правят в Индия от дечица, защото по-добре работели с малките си пръсчета. Друг в САЩ направо бил изчислявал, как за смърт на служител обещетението ще му излезне по-малко, отколкото да плаща за лечение на болен такъв. Дивият капитализъм, на места си е като робство. Лошото е ако компаниите почнат да управляват правителства. Новият ред може да се определя от тях. За какво мислите, че например Меркел приветства имигрантите? Защото от някакви компании са и казали, че им трябва евтина работна ръка. И в ЕС се вихрят разни лобистки интереси.

свръхпотребление свръхпроизводство = съсипване на природата и хората

Епа това е ясно днешния икономически строй казва така: ЗА ДА ИМА БОГАТИ ТРЯБВА ДА ИМА И БЕДНИ! Това е мантрата от над 100 години насам! Явно нищо не може да се направи по въпроса докато това не се разбере и осъзнае!

Абе те и ИКЕА нямат заводи и използват стотици подизпълнители и доставчици, включително и от България. Но като отговорна компания имат много строги изискванията към подизпълнителите относно условията на труд за работниците - безопасна среда, условия за храна, почивки, работно облекло, нормитано работно време. Ако подизпълнителят не спазва условията, губи ИКЕА като клиент. А никой не иска това, щото шведите плащат добре и редовно. Например в Троян има мебелни фабрики, които работят за тях. Така че ИТ компаниите, които използват робски труд също имат отговорност. Утре някой в някоя бананова република може да им предложи и деца да работят с канцерогенни препарати, че е по-евтино.

ИКЕА ги хванаха отдвана, че са ползвали труда на затворници отсновно от източна Германия. Като работил за фабрики с поръчки за ИКЕА ти казвам изобщо не ги интересува какво е положението с работника. Цени, срокове и качество(някакво) ги интересува всички. Единствено ПРАВИТЕСТВОТО на държавата е това НЕЩО което може да помогне на малкия човек.

Китайската комунистическа партия третира собствения си народ като роби. Айде сега, разтягайте локума за "най-справедливия" строй комунизЪма.

За корпорациите ( вкл. т.н. "комунистическо" управление ) са от значение само печалбите, а човешкият живот е на последно място. И у нас както в Китай властимащите продават съдбата на народа си за пари.

и после продавй тия ябълки за $1000. Да видим американците дали изобщо ще реагират на подобен репортаж, иначе за глупости веднага се юрват да протестират..

За да може Кук да си сменя момченцата по-често е необходимо в заводите в Китай да умират работници. За да се раздават милиони бонуси и да се строят огромни сгради, трябва да умират хора в заводите в Китай. Просто е необходимо, за да съществува капитализма.

И откога Фокскон е собственост на Ейпъл , че нещо май май търсим под вола теле ??????? Аман от "сензаций" !!!!

Сензации се пише с "и", но иначе си прав.

Не си прав. Сензаций е римски патриций, роден през 67 г. преди новата ера, който е известен с това, че много е обичал да разказва на агората за неочаквани и необичайни събития. Така името му станало нарицателно с годините.

Фокскон не са собственост на Апъл, но те много добре знаят какво се случва там. Ако правеха поне 10% от нещата, които приказват пред медиите, трябваше отдавна да са накарали ФК да подобри поне малко условията. Вместо това, условията стават по-лоши, а печалбите на Апъл по-големи.

Ми това си е нещо нормално в държави в които на власт са тъпанари. Така си е и в България. Компаниите не са толкова виновни, че комунистически правителства алчни за пари разрешават подобни условия на труд. Нима е тайна, че в България има селски бекове, които диктуват на колеми компании открили заводи унас, какви да са условията на труд и заплащане. Вижте Смолян, Севлиево, Казанлък, Стара Загора, Търговище, Карнобат и къде ли още не!

Да, не са виновни.. и даже не знаят. От Апъл винаги са мислили, че във Фокскон средната заплата е 5000 долара и се работи по 7 часа на ден. Как може да сте толкова наивни и заблудени?

Ахахахахах... мечтаната идилия на Путлерасията - Китай... ма никой не говори за това! :))))))))

Да, Apple са баш руснаци :) Ти що не се лекуваш?! Кой ще те гледа скоро?! Може пък любимите си психота от ФАЩ да имат таблетка и за теб, че да продължиш да ринеш пари за тях :)

На неразбиращите обясняваме - такива "разобличаващи" агенции се занимават с лобистки рекет. Взимат на мушка някоя голяма компания, и почват да изкарват кирливи ризи, как експлоатирали деца в 3-я свят. В един момент се отказват от антикампаниите срещу тлъст чек. Уж искали производството да е в Америка, където се спазвали правата на работниците...ама ако айфончето се прави в Китай за 80$ и се продава за 800$...да не стане така, че да се прави за 800$, и да се продава за 2000$?

На всички ни е ясно какви последици имаше от "екологичния" добив на петрол в Тексаския залив и Аляска...унищожиха екосистеми на хиляди кв км!

А в заводите на Samsung едно щастие една идилия....

Apple не пишат законите в една страна. Ако нещата в една държава са наред, това няма как да стане. има си закони тази държава. Има си контролни органи и т.н... Ако тези институции работеха както трябва, това няма как да стане, без значение на коя корпорация е производството!

Ко речи....... да живей робството викаш....кво толкова че са умрели некви си хора...важното е айшита да мога да си го показвам.Косвено тези работници са наети работници на гнилата ябълка.Робството никога не е свършвало....просто си има друга форма.Щом тези работници се експлоатират значи някой прави огромна печалба....а да се прехвърля това върху законите е смешно и тъпо...най вероятно тези закони да ги има но ако се спазват на айшита ще му намалее печалбата.

Дална руско алкохолизирана аманипулация - благодарение на капитала екс селяните в Китай работят в къде къде по добри условия и за тях бизнеса полага много повече грижи от майката природа на оризовото поле, но хибридните манипулации на Путин зомбират населението с цел омраза на частната собственост

Това са работници на FOXCONN а не на Apple, идеята е епъл да не си цапа рацете с мръсна работа, сега като се изместят в индия онеправданите работници ще останат безработни което е по-лошо

Гадни корпорации,фирми,банки, политици. В ръцете сме им и не само китайците ами цялата работническа класа

И тия, дето ви ги продаваха и ви продъниха ушите с рекламите на тия боклучаци сега ви показват филми колко са лоши тия производители. ПАК има спасители бееее, аман!

аиде сега, това не са работници на apple. това са работници на китаиска компания която прави компоненти които аппле купува. по същата логика може да се каже че това са работници на cisco. вината на apple в случая е че може би не оказва достатачен натиск на доставчиците си да прадлагат добри условя на труд на работниците си.

Ало Дир-а сменете си псевдожурналисте.. Фокскон произвежда Dell, Microsoft и много други.. Не само Апъл. Информирайте се малко преди да публикувате

то си го пише горе ама нали си айфон

Аз, дрехите се правят основно в Индия и Бангладеш! Там са хора, не са като кучеядските уроди от чайна! Затва и на улмарт им е пукало!

Кво значи да и пука на компания! Компанията не е един човек! Има си акционери и борд! В случая вината си е 100 процента на фокскон и Китай! Тия неща описани в статията требе да се контролират от инспекцията по труда в Китай! Обаче ме съмнява ония там комуняги да го зная кво означава тва въобще! Реално този филм, ще е поредната платена кал хвърлена срещу Епъл най-вероятно от страна на Самсунг!

Трябва ли да те интересува ако компанията, която ти продава продукт или услуга причинява страдания на други човешки същества, за да ти ги достави?!? Мен определено да. Работил съм във фирма доставчик на дрехи за WallMart. Изрично от WallMart изискваха сертификация и правеха редовни одити на производството дали към работниците се отнасят хуманно и дали работят на нормален работен режим. Явно WallMart ги интересува това, а Apple не.

Какво е Wallmart?

не ги знам какви са тези WallMart, имаше една такава будка на плажа в Пуерто Плата едно време, виж Walmart е вече друга работа ;-)

Да не си мислите че са само Apple. Всички действат по този начин и затова не им пука.

nikiangel, аз не бих ги нарекал хора тия изродясали комуняги-кучеядци! Затва и на Епъл не им дреме за тях! Дори на китайското правителство не им дреме за тия!

Когато има търсене, има и предлагане. И не се правете на малоумни че не разбирате как една компания от ранга на Апъл може да плаща милиарди на адвокати за съдебни битки, но не може да плаща заплата на 1 химик и 1 лекар да инспектират условията на труд там, където се произвеждат боклуците им. Може да си заложите бъбрека или черния дроб че на Апъл им е кристално ясно как се произвеждат продуктите им, ясно им е колко заболяват от рак във фабриките произвеждайки тяхна електроника, колко се самоубиват, колко получават перманентни психични разстройства, НО НЕ ИМ ПУКА, защото печалбата е по важна за тази компания от човешкия живот. Ама фабриките не били техни, когато съзнателно си купите крадена вещ, вие сте виновен колкото и крадеца, нищо че не сте я откраднали лично.

За КО требе да пиша грамотно в някакъв пропаднал сайт, особенно като знам, че след тва некой панелен идиот ще напише цел ферман с грешките ми!

Ако н(я)кой е панелен ,сигурно ти си от землянката !

Таз статия се едно я писал варненския комуняга НеКсУсА! А в китайските заводи дето сглобяват самсуняка сигурно им подаряват Ролс-Ройс при пенсиониране! МУХАХАХАХАХА Все едно не е еднаква кочина в целия Китай! Те затва всички изнесоха там заводите! Да не говорим, че тоя завод не е на Епъл, а на Фокскон, дето са някви тайванци и правят още една камара неща за други фирми!

работниците на апъл са СУПЕР!!! работниците в китай са роби! а налу уж там беше идеално.... кво стана...

Неграмотността на списващите в Дир-а е фрапираща! Ето няколко извадки от статията: "В(ъв) документалния(т) филм ..." "множество случа(й) ..." "Foxconn произвежда електронния(т) четец" Това пълен, непълен член, множествено число, кога е "в" и кога е "във" .... не е необходимо да се знаят.

Лошо, Гогов, лошо! Явно си бягал от часовете по граматика в училище, а сега се правиш на редактор!

хмм, маи ти си бягал не горния. всичко което казва е правилно. да се правят такива елементарни грешки в саит които претендира да бъде една от водещите електронни медии в дадена страна - пък била тя и българия - е недопустимо.

Е да! Сигурно Епъл е виновен, че любимия на рубладжийте Китай е гнусна каманистическа държава!

а кво прави епъл в гадната държава,прави ефтин телефон и после го продава скъпо на олигофрени като теб

Е сигурно Епъл не знае в какви условия се произвеждат , скъпо струващите им боклуците !

Вервай ми, никой не го интересува и не знаят какви са условията. Бившата ми фирма произвеждаше в Китай един продукт - Аз като видях какво представляваше "завода" щях да падна. Двор в който под палмови дървета бяха наредили стругове и всякаква друга машинария, стени нямаше, и там се мотаха некви китайци по престилки. Това нещо се ръководеше от един немец, отишъл да живее в китай в началото на 90-те и разговорите се водеха единствено и само с него. Ние бяхме посредници за едни американци, защото държахме правата на продукта за Европа, те за САЩ. Единственото от което се интересуваха беше, дали контейнера ще е готов навреме и дали ще мине качествения контрол.

Неграмотността на троловете в Дир-а е фрапираща! Как успя в едно изречение да направиш толкова много грешки? "любимия(?) на рубладжи(й)те " Май ти липсват първите 12 години училище.

Аре поредната комсомолска секлецарка, станала дърта капиталистка. До оня ден ревеше с пълно гърло по митинги и манифестации колко е лош гнилия капитализъм, а сега квичиш колко гаден е комунизма. Я иди се гръмни или по-добре си тегли въжето и ни отърви от себе си.

Всеки знае че епъл нямат заводи. Даже в самата статия се казва накрая колко известни марки се правят в тази китайска фирма. Само редактора на заглавието не го знае. А иначе това е положението, за всеки който иска повече твърда ръка и по-малко либерализъм. Нека се огледа във великата Китайска страна, където човека е нищо, където правата са само за авторитарния режим.

Така си е, Епъл нямат заводи, а Фокскон мародерстват в Шънджън, където се стичат много хора от бедните райони в западен Китай. И не само те, в същия район на града са фабриките и общежитията на Хуауей, и положението не е много по-розово. Но далеч не във всички заводи за електроника е така - при конкурентите на Фокскон (Пегатрон, Куанта, Вистрон, Компал), чиито заводи са основно около Шанхай, е доста по-добре и като заплащане, и като условия на работа и живот (бил съм във фабрика на всеки от тях, както и в тази на Фокскон в Шънджън) Просто в различните части на Китай е различно. Не ги поставяйте под един знаменател.

лъскат лъскавите части на лъскавите нарапани ябълки

"Множество случай"? Поправете си грешката!

Как иначе Епъл ще имат повече излишни пари от доста държави..?

Така е. В заводите които произвеждат ЙотаФон, бачкат по 3 часа, дават им златна Волга при пенсиониране и им плащат в Кувейтски динари.

иронията ти е крайно неумесна! имай предвид, че от цената на iPhone 7 която в България е 1500-2200 лв под 2 $ са отделени за сглобяване, към 220-250$ за самите части и останалото потъва някъде. (има безброй статии за това, потърси ше намериш) аз не съм от IT бранша не го схващам толкова, работя в строителството цял живот. Там от крайната цена на сградата към 40-50% отиват за заплати на работници. Тия 2$ дето стигат до китайчетата нямат и 1%.

Не ме разбирай погрешно. Напълно съм наясно как и по какъв начин компаниите печелят милиарди. Издразни ме тенденциозноста в заглавието и статията. Заводите са на Фокскон, които произвеждат електроника за стотици фирми, но в заглавието се споменава само Епъл, в 3/4 от статията се говори колко са лоши условията в заводите на Епъл и как хората умирали от рак там и на финала се споменава, че видиш ли там произвеждали и Канон, Сони, Майкрософт, Моторола, Делл и т.н. А иначе темата за справедливото заплащане е дълга и обширна. Само не разбрах защо никой не прави сърцераздирателни филми за инженерите в Епъл, Сони или Делл и как е трябвало да учат 5 години висше и най-вероятно са с коефициент на интелигентност над 140 и получават само по около 150 000 на година.

laplandetza

Какво, в строител. бизнес над 40 проц. отивали за заплати, може но само на лъжлива книга. Може и да имаш , имал си строителна фирма, но пък ние сме скривали доходи на твоите колеги над 15 години. Не ни будалкай, моля !

Ако това беше истина, всички работещи в строителството щяха да са милионери!!! :-) :-) :-)