Коментари - Apple отвори сорс кода на iOS и macOS | IT.dir.bg
назад

Apple отвори сорс кода на iOS и macOS

Apple отвори за всички сорс кода на своите операционни системи iOS и macOS.

Обратно в новината

Коментари - Apple отвори сорс кода на iOS и macOS | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

дкми

Още колко дни ви трябват, за да разберете, че това е fake? Никой нищо не е "отворил" - kernel-a, както и някои модули ВИНАГИ са си били open source! Ама като преписвате от ония паляци калдата без да се замислите - ще се излагате и вие. А едно време... навсякъде си имаше по един редактор, който преди да се публикува нещо го одобрява или не. Сега няма, и резултатите са плачевни.

Ей този apple ви побърква. Скъп бил, Цереучник бил, би бичете на Йодафона бе монголи.

Пак фалшиви новинки.. отвори ли част от ядрото... А останалите 95%, гуи и състемни приложение ????

ЧАЙНИЦИ... ХNU никога не е бил затворен код.. Справка - wiki

Съгласен съм и XNU не е достатъчен за ОС, трябва и много други неща. При ядрото на Linux е същото, само по себе си ядрото не прави Linux ОС, GNU прави ОС със ядро на Linux. XNU има специфични "леари" които не са открити а също и Metal2 не е открит, това означава, че няма да има free MacOS на независим хардуеар. Демек adobe и macintosh ще продължат да си правят:PhotoShop и FinalCut pro платени и само за Windows и MacOS (на хардуеар от Apple).

И аз така казвам ,,(на хардуеар от Apple) " , а интел и амд да се оправят . Ти на мак спецификациите от кога не си разглеждал ?

ARM боклуци за балъци.

Оооо ... "Зaceгa нe ce знae дaли щe ce пoяви cвoбoднa вepcия нa mасОЅ, ĸoятo мoжe дa ce инcтaлиpa нa пepcoнaлнитe ĸoмпютpи". Стив е жив!? Дано!!!

Те направиха телефон с автоматично отваряне на багажника , ти ми говориш за отворен сорскод! Само като го включиш да се зарежда и той сам си излиза кода , само трябва да залегнеш по-живо, че ... понякога има и искри, ако си активирал тая опция!

Само че не се напрягай да не направиш някой инфаркт. И не си го купувай за да не те изменти тая мръсна фирма.

къде е чувството за хумор! Може би е уморено днес ...

Вече Apple са доста по-евтини спрямо Samsung, не е далавера да си купува човек толкова евтин телефон...

Не еотворила сорс кода нито на iOS нито на MacOS. Отворила е кода на ядрото само... само че преди повече от 10 май стана това. Просто сега качва кода в GitHub. Няма сензация никаква.

Не си съвсем прав. Публикуваното ядро не съдържаше специфичния за ARM и iOS код. Вече и това съдържа.

ЗНАЧИ СЕГА ВРЪЗКАТА НА ГЕЙПЪЛ УСТРОЙСТВАТА С ЦРУ Е ХАРДУЕРНА - НАПРАВО Е ВЪТРЕ В ЧИПА :))

да, има един цру агент в чипа и те следи само не забравяи хапчетата...

Стига бе хора, Apple публикуват кода от 2003 отидете и вижте в github. Защо препечатвате измислената новина на калдата, толкова ли не видяхте коментарите отдолу или поне да бяхте се консултирали с някой ИТ специалист.

Доста отдавна Apple публикува сорс кода на ядрото на Mac OS. Това на IOS на практика се базира на същото. Не, че това значи, че някой може да си направи собствена версия на iOS или Mac OS - другите важни слоеве над ядрото за съжаление не са отворен код. Но - все пак е нещо за тези които се интересуват от OS.

Все по-малко и по-малко от словете остават затворен код. Покрай Swift започнаха пренаписване на целия Core Foundation като отворен код. Едни от най-интересните им разработки/начинания/подкрепени проекти са изцяло отворен код - LLVM, Clang, OpenCL (вече към Khronos Group), Grand Central Dispatch (в Linux е libdispatch, за съжаление, без интеграцията с kernel-а). Основно си пазят CoreGraphics и CoreAnimation от базовите, и техните съответни надграждания Cocoa и Cocoa Touch. Има и доста, които са си специфични за тях, съмнявам се някой да има специален интерес към PassKit, PushKit и подобните :)