Коментари - България е в Топ 10 на страните с най-бърз мобилен интернет | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е, пак добре, че в нещо сме на челните места, че то хляб и без друго няма. Или по-точно има по 5-6 лева килото при 200 евра пенсия. Но пък имаме интернет.

А бе, има нещо вярно! Като се прибера в България, нета е доста бърз.

БТК имаше изградена още по социализма над сто километра оптична мрежа в София. И това послужи като гръбнак на комуникациите и интернета в България много дълго време, докато части фирми не започнаха сами да опъват такива кабели За съжаление тук се случва същото, както и на запад - укропняване на бизнеса. Изкупуването на по-малките фирми от големите телеоператори намалява конкуренцията, сваля качеството и вдига цените. Бях на NET 1 и бяха закупени от Виваком. Сега връзката е под всякаква критика. Преди това почти никакви проблеми дълги години.

Абсолютно вярно, окрупняването на бизнеса води до некадърно поддържани услуги на високи цени. Моят случай с НЕТ1 е същият, дълги години съм им абонат, последно време уви на БТК. Ами много са мизерни. Интернетът започна да прекъсва, почти ежедневно. Някои дне по няколко пъти, и очевидно поддръжката нямат никаква идея какво става. В кабелната ТВ (да ползвам цифрова ТВ по коаксиален кабел и съм доволен) не може да се правят промени, бетекейците искат да ми набутат китайска кутийка за да гледам телевизия. А аз не искам да имам 10 дистанционни на масата пред мен, които освен това са и много некадърно и нефункционално (за мен) направени. И освен това не държа да ме профилират какво гледам. Както и не искам да плащам за втори приемник, който е включен в договора ми с НЕТ1. Ами не искам такава простотия. За неграмотния technical support на БТК, не ми се говори изобщо. Лошото е, че няма алтернативи. МенТел, не благодаря. Друго не остана.

И защо си мислите, че затова е виновна фирмата, която ги е купила, те вземат и персонала, не само кабелите, т.е. същите хора поддържат старата мрежа в новата структура. По-вероятно е да са им променили заплатите и от там да идва влошаването на качеството на услугата или, което е по-лошо, да не са им ги променили и да са разбрали, че за същата работа колегите им от БТК вземат повече, по тази начин да име паднала мотивацията.

Мрежата си е същата, което всъщност е и проблем вече защото ежедневно се блъскат еони, а тя никога не е била предвидена за такова натоварване.И да, старият персонал от NET1 си остана за поддръжка, НО с тази разлика че повече от 50% напуснаха и на практика хора почти не останаха.Истинските вивакомци пък изобщо не ги пускат да работят по други мрежи, а и те самите категорично отказват.Принципно е започнала миграция на мрежата но става бавно и ще трябва малко повече търпение.

`Бах тоз комунизъм!!! Кви неща имало по негово време. А аз само помня, че до 2003 година нашата телефонна централа - 21 в центъра все още беше аналогова. И тамън решиха да я правят от модерните тогава "Хибридни" и аз си спрях домашния телефон, щото вече имах мобилен, интернета ми беше през кварталния ЛАН и ги отрязах.

Не съм казал нищо за централите. Само, че имаше оптични кабели из цяла София още по Бай Тошово време.

Каква оптична мрежа е имало през 80-те бе дивеч, кому ги разтягаш тия пенсионерски локуми от ОФ клуба.

Причината за това е, че в началото на прехода държавата (мафията) бе представена от изключително тъпи, ограничени и прости хора. ТЕ бяха заети да усвояват тежката промишленост и банките и пропуснаха Интернет бизнеса, защото не го разбираха. Това даде възможността да се появят хиляди малки доставчици, които развиваха, инвестираха, конкурираха се клиент за клиент и постигнаха много. Когато преди десетина години държавата(мафията) се усети, че изпусна кокала, започна голямата концентрация и изкупуване, стегнаха се регулациите и всичко тръгна надолу. След няколко години ще останат само 3-4 доставчика и тогава и скоростите (за масовия потребител) ще паднат и цените ще се вдигнат.

_stankow

"възможността да се появят хиляди малки доставчици" Всеки един такъв малък доставчик беше човек около 40-те. Изучен, израснал във времето, когато на най-високо ниво политиката беше - "Българската нация - нация техническа". И в страната имаше 4 хиляди кръжоци и триста станции на младите техници. Това създаде сто хиляди кадри. И тези кадри направиха малките мрежи. Които после, да, се укрупниха, вече по пазарен път. Но кадрите направиха "интернетизацията" на България. Сега имаме ли ги тези кадри ?

Ами ще те светна, в момента също имаме "кадри", даже в някои нови дисциплини и направления, които не същесвуваха до преди 25-30 години. Ама да места за стругари, кранисти, и фрезисти няма, няма и да има. Но те са: (1) всячески притискани с уж за наше добро "регулации" и всякакви държавни рекетьорски методи (а какво пречи да има 7-8 доставчика, и като не то харесва единия, сменяш, както беше преди 10тина години) (2) изкупувани от БТК, Ментел и подобни, по схемата "ако не ми продадеш компаният, ще ти срежа всичките кабели, нищо че имаш договор за тях, ходи ме съди" (това е действителен случай). Та те така.

О, много минават при мет тези ходи ме съди и знудванията. Като ми поставят нещата по този начни, виждам му сметката на тояя нещастник и да идва следващия да се пробва и той така.

Кадрите наистина са от онова време, няма от кое друго да са. Повечето ги има и сега, хора в 60-те си, много от тях активни. Новото поколение не умее много, стъпва на разни готови боклуци от али експрес ала razpberry-pi и подобни и маже каквото може да се намаже. Не би и могло да е другояче, индустрията съзрява и можещите всичко не са нужни, стигат 4-5 човека за целия свят.

"Средната скорост на изтегляне у нас е 103.90 Mbps, на изпращане - 19.26 Mbps, а времезакъснението е едва от 20 мс. За сравнение редната скорост на изтегляне в САЩ е е 68.34 Mbps, на качване - 8.56 Mbps, а времезакъснението е едва от 32 мс." Поредното доказателство че не инфраструктурата прави бизнеса и прогреса, а бизнеса и прогреса правят инфраструктурата...иначе Циликомовата Долина да е по Пернишко а не по Сан Франсиско...

Важно уточнение, Силиконовата долина е в Димитровград, с център офиса на Митю Пайнера. А онова до Сан Франциско е силициевата долина.

По времето на Царя /преди Батко/ бяхме 3 в света след Южна Корея и Румъния.

Имал си хабер царо на заро, от скоростта на мрежата и сън не е спал да я повиши.

Е да, ама тогава скоростите бяха преко сили 10Мбит. Всеки ЛАНаджия дето беше пуснал интернет през на майка си простора можеше да ги поддържа. Сега скоростите скачат на Гигабит и без оптика не става, а това изисква вече инвестиции.

Добре, но основната причина за смъкването на България от челните места е, че до Батко информационните технологии си нямаха министерство /и се развиваха супер добре/, а Батко като дойде им направи министерство- на транспорта и информационните технологии.