Коментари - Вижте кои са първите български PC игри | IT.dir.bg
назад

Вижте кои са първите български PC игри

Първите български компютърни игри се раждат още в началото на 80-те. Част от тях са клонинги на добре познати западни игри, но други са напълно оригинални.

Обратно в новината

Коментари - Вижте кои са първите български PC игри | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Най-добрата и най-великата Българска игра (която все още играя и не ми омръзва) е Knight of Honor ! Стратегия, историческа, има я България, три периода, ранно Средновековие около 1000г. средновековие около 1200г. и късно средновековие около 1350г. Може да се започне с всяка една държава, включително и България. Или започвате с друга примерно Византия и помагате на България. Теглите си играта 1,04 ГБ общо, от 2005г мисля че беше, после теглите двата пача Knights of Honor 1.03 patch и Knights of Honor 1.05 patch, слагате първо 1,03 разархивирате замествате всичко и ехе-то, после и с 1,05 (той е последния пач от 2007г) също разархивирате и замествате в директорията на играта. Играете. Но така ще е на английски. Има си и пак на БГ. Две малки файлчета от торентите разархивирате замествате файловете и слагате в директорията на играта. Така играта ще ви е и на български език. Това е цялата философия. Велика игра просто. Толкова много варианти за игра има. Има и инфо в нета на който му е трудно отначало. Но с пача на български се свиква бързо. Лошото на играта за мен който вече я играе не знам си колко години, е че е много лесна, въпреки че я игра на най трудното ниво. Но пак не ми омръзва. И такава стратегия за нея казаха, че развива мозъка. Така че на мен ми е от полза. Не съм геймър някакъв но тая игра си ми е мойта любима игра.

Правец 16 бяха сигурни компютри вкл за бизнес кореспонденция.Ползваните тогава матрични принтери потвърждаваха написаното .IBM XT

Към пффф, Точно така. И телевизорите бяха едни тежки.. Сега е пълно с LEDowe. А и смартфони нямаше. Какво им обясняваш на тези носталгици. пффф ( нерегистриран ) . "21.11.2017 15:28 Пич, през 80-те, компютри имаше само в клубовете към училищата. Ако баща ти е гепил някой от предприятието, за да "работи" вкъщи е друга тема. Сега дори и такива като тебе имат компютри..."

8Д го бяха приготвили за домашен, обаче беше краден от някакъв френски Oric Atmos и не беше съвместим с останалите от серията т.е. софтуер нъц.. голяма тесла. Флопитата също не бяха съвместими и всичко се катереше по касетофони, докато някакви самоуки инженерчета разработиха външен контролер.. после ДОС 8Д. Програми продаваше един пич на черно пред кино Витоша, ама повечето бяха на френски.. ;)

За протокола - флопитата бяха съвместими, но не се продаваше разширителната платка, която да свързва компютъра с флопито. Накрая в "Компютър за вас" се появи разпечатка на платката и списък на необходимите компоненти, за всички ентусиасти, които биха искали да си я направят сами.

goose

Как се пишеха българските игри по онова време? С помощта на PC Tools, отваряш оригинала с двоичния редактор, подменяш текстовете вътре с български и voila - имаш вече прясно разработена българска игра ;-) От тези изброените горе в статията нито една не прави изключение :-)

goose

p.s. А защо всички игри за Apple ][ тръгваха без проблем на правец-а? Елементарно, Уотсън, и той беше краден епъл с подменени стрингове в биос-а, даже първото му име беше Имко ][, но го смениха, защото не седеше центрирано на екрана и измислиха име, точно отговарящо по брой символи на оригинала, за да няма разминавания :-)

Всъшност, Правец-82 не беше краден. За създаването му беше използван reverse engineering, който в ония години все още не попадаше по ударите на закони за авторското право и подобните му. Откъдето и да го погледнеш, работата по разработката Правец-82 беше на много високо ниво - да създадеш пълно функционално копие, разполагайки почти само с елементната база на СИВ (май единствено процесорът 6502 и EPROM-ът се купуваха "по второ направление". Всичко останало вътре беше с български и чешки интегрални схеми.

PC Tools беше инструмент за редактиране при IBM PC съвместимите компютри (Правец-16 и следващите). При Правец-82 основен инструмент за редактиране беше програмата Disk II с вградения й hex editor.

Карате-то беше страшна лудница!

Долу чета някакви пропагандьори, които ми говорят как имало режим на тока и водата, и нямало храна. Е режим на тока имаше до построяването на АЕЦ Козлодуй. Режим на водата имаше до построяването на язовирите. А режим на храната виж това не си спомням. Помня че 90 години имаше купони и киселото мляко беше течно, сиренето меко, кашкавалът дунапренен, кренвиршите с боклуци, хлябът с с 50% брашно. Ама това беше зората на демокрацията, точно като махнаха БДС. Помня по-късно как през '97 имаше някаква инфлация, която изяде спестяванията на хората. А след това някаква си приватизация масова, която раздаде всичко държавно на безценица в ръцете на определени кръгове хора.

Ти сериозно ли !? :) Смешко. По прочети дълга заради който се получи инфлацията и кой го беше направил и после кой спечели от инфлацията .. и от коя партия. Айде стига глупости. Държавата фалира защото Руснаците спряха да ни покриват вноските по дълга на ПолитБюро и тн.

loyola

Явно си от групата на дебилите. Все пак да те светна, че кредита, за който говориш беше инвестиран в машини и бе наполовина на тоя, дето Боко го изтегли за заплати на НСО и обществени поръчки на Братко и Братко. Имаш ли изобщо елементарна представа от икономика? Само повтаряш мантрите на онези, които окрадоха създаваното от народа ;-)

Режим на тока имаше много след построяването на АЕЦ и изобщо нямаше връзка с това. Другарите изнасяха тока за ДОЛАРИ и хич не им дремеше за раята ! 97-ма хиперинфлацията пак я напавиха другатите червени кредитни милионери на БСП. Стига си дрънкал глупости.

exa Тия ги разпрaвяй на 18 годишните, дето не са били свидетели. Имаше си режим на тока в София и преди 1990. Много добре си го спомням. Почнаха да го спират периодично от 1986г. По едно време беше 4 часа има, 2 няма.

Това Правец 8Д значи че е diesel , много по-мощен от обикновените на бензин . Ако бай Тошо се беше задържал щеше да излезе TDU - turbo diesel injection

E.T. Comes Back

Пичове от дир. Компютрите Правец 82, 8С, 8М имаха клавиатура :) Дори първият опит за 8 битов домашен ( Правец 8Д), както и 16 битов домашен ( Пълдин ) имаха клавиатури.

Прав си за всичко, освен за колите. Тогава хората имаха пари, но нямаше стока, включително и коли.

Компютрите от сериите Правец 82, Правец 8А, Правец 8С и Правец 16 никога не са имали вход за касетофон.

ко речи?

За Правец 82, лично аз дума записвал набираната с 300 зора програмка на BASIC, от Компютър за вас мисля се казваше списанието.

Правец 82 имат, просто не се се ползвал.

джoйcтиĸoвe - хахаха :) Така ли е множественото число на джойстик, бе, ГоговЪ!?

Да-а-а... А оня ден разглеждах в магазина един комплект "стици за голф"... ;-)

Тролове, като толкова ви липсва ОНОВА ВРЕМЕ чемуданите и в Сев. Корея, Венецуела или Куба! ПРАВ ВИ ПЪТ!

Гогов, забравили си Боло! Много добра беше!

а да ... забравих и името :))) ... от нея съм се запалил как се генерират лабиринти и как да ги визуализирам :))) ... брат ми не е истина колко време е потрошил на нея ...

забравили са Aztec и Lode runner :))) ... и статията е откровена заблуда за онова време и пълна с измислици и съчинения. игрите си ги разменяхме на дискети и презаписвахме един на друг по клубовете. на 47г съм и съм хванал достатъчно от онова време та знам кое как беше :))) с цялата му про.сто.тия и мизерия.

А помните ли имаше един синтезатор на реч, на български. Говореща програма от Борислав Захариев. Луда работа беше за годините си. Да е жив и здрав Пича. Нямам идея какво е станало с него, но беше луда забава.

Помним я, разбира се. "Синтезатор на Реч от Борислав Захариев. Аперсанд, аперсанд..." ( Това когато го накараш да си чете собственият хелп екран) Яко беше. Не знам къде изчезна този човек, но ако беше активен отдавна щяхме да имаме TTS за Андроид и за Уиндоус на Български.

На Lode Runner българският вариант се казваше "Паника" и беше подобрен от оригинала с това, че можеше да утрепваш противника с лопатата, ако падне в дупката.

Че, то и в оригинала винаги това беше възможно... Просто много хора не знаеха, че съществува.

ДЗУ мисля, че беше в Стара Загора а не в Пазарджик

Не е точно така. В Пазаджик имаше завод който произвеждаше флопита и магнитни носители - дискети, ленти и т.н. Аз имах няколко 5" цветни дискети от там и горе -долу ставаха. Лентите за касетофон май се казваха "Драгор". А ДЗУ беше нещо като концерн - имаха много заводи и заводчета пръснати из страната.

Сега кракнатите версии на игрите са без пари за разлика от едно време. И леко уточнение - Завода за магнитни носители е в Драгор, не в Пазарджик.

Se taia

Стара Загора. ЗЗУ, после ОЗЗУ и накрая стана ДЗУ преди да го разформироват.

В изброените игри единственото българско са текстовете. Записваха ги на дискети и ги продаваха по 6.50лв. побългарени, а оригиналите се събираха по няколко игри на дискета (повечето).

Четох, четох за игри иии накрая млко пропагандицаа :"Най-скъпите компютърни игри са имали цена от 6,5 лева, при средна заплата от 220 лева за 1985 г. Днес новоизлезлите ААА заглавия струват между 80 и 120 лева, при средна заплата от около 1000 лв. за 2016 г." хохохохоо. Докога ли ще пишем за "ония" времена с такава носталгия, хехехе, то е било 1980те години за някакъв период и толко, колкото всички дружно да фалираме СССР и после се видя дебелото на тоягата 30 години. Нооо, а дано доживеем пак такова време, всички мързели лежат и ядат истински евтини кюфтета и бира, всичко безплатно и така вовеки векофф, амин.

даните са грешни средната заплата 1985 бе 325 лв. 220 лв взимаше обикновен чиновник, счетоводителка. А сега средната е под 1000 лв и е към 700 лв. Тогава с тая средна заплата от 220 лв дето твърдят можеше да изтеглиш заем за жилище и да го изплатиш за 15 години без да усетиш че накрая на месеца загиваш. А за покупателната способност на ония и сегашните няма какво да говорим. Извинявай точно ония кифтета и бира бяха истински. През 1980г. имаше един други компютри, дето душко през живота си не си ги виждал и пипал. ТРОЛ ГНУСЕН!

има хора, които си мислят че щом става въпрос за едно време преди 30-40 години то задължително всичко, ама разбирай абсолютно всичко което можеш да се сетиш, е било по-зле от колкото сега. без начение какво и как - автоматично по-зле е било. няма такива чернобели моменти в реалността. безброй неща тогава са били по-добре, а също така безброй неща са били по-зле. толкова ли е странно, че едно конкретно нещенце от една конкретна гледна точка тогава е било по-добре от колкото сега?

Пич, през 80-те, компютри имаше само в клубовете към училищата. Ако баща ти е гепил някой от предприятието, за да "работи" вкъщи е друга тема. Сега дори и такива като тебе имат компютри...

А, да, тия 325 средна си ги сложи на знаеш кое място. Моите родители получаваха под 200 до 1990. И не, не бяха чистачки. :))) Просто толкова си бяха заплатите за обикновените работници. :)

Малоумник!

Ех ... Млад Техник, лично помня Спускане в голямата (дълбоката) пещера как си го купих... :) Слънчеви времена бяха :)

О да и аз си я бях купил . :)

български, колкото и копията на Apple под името Имко/Правец.

какво те бърка това драги? Майкорсофт що откраднаха мишката? Начи всички други могат да крадат само ние неможем. ВАЖНОТО Е ЧЕ ПОСЛЕ УСПЯВАХМЕ ДА ГО НАПРАВИМ. КАКВО МУ КАЗВАХА НА ТОВА РЕВЪРСИНГ ЛИ. ВСЕ СЕ ПИТАМ КЪДЕ ОТИДЕ ДАРК АВЕНДЖЪР!?

Ами напишете нещата с истинските им имена, като например "Made in China"

те МС са откраднали ИДЕЯТА за мишката, а тук става за копие директно на продукта 1:1 - схема, елементи, че както четеш в тази статия - и софтуера (само му сменили текста на кирилица) !! Доста елементарно парче трябва да си за да се опитваш да сравняваш НЕСРАВНИМИ неща!

През 90-те години у дома се подхвърляше една малка книжчица за игри на BASIC. В нея имаше описание и самите кодове на тия игри. Нямаше как да ги пробвам, щото нямах компютър тогава. Но изглеждаха интересни като описание (кой знае какви допотопни са били всъщност).

Чакайте сега! КАКВО им беше българското на тези игри, освен че интерфейсът им беше преведен на български? Нито Moon Patrol/Лунен патрул, нито Corssfire/Нашествие, нито останалите - Neptune, Pulsar, Karateka, Castle Wolfensten, Snake Byte/Лакомата змия и т.н. някога са били дори лицензирани, да не говорим за "създадени" в България. Създадена в България беше например Супер Артилерия, но дори и тя се базираше на вече известна и реализирана, макар и с различен интерфейс, идея. Обаче 100% българска игра, за която си спомням, беше едно рали, написано като ДВА РЕДА код на BASIC (победител в конкурса 10-20 за такива програми на списание "Компютър за вас"). Eто ТОВА действително си заслужава да се спомене!

Българското беше че се махаха защитите за копиране и се превеждаха на български език. А за това се изискват немалко знания. Иначе имаше няколко български програми, но те се ползваха в предприятията. В БГ нямаше развит пазар за софтуер.

goose

Единствената защита, използвана по това време, беше със слаби битове на дискетата, която без проблем с емултиплицираше с carbon copy. Другото, необходимо като знание, беше как да отвориш бинарния едитор на PC Tools - с това са "преведени" всичките игри. Толкова ценни умения, че като 10-12 годишно хлапе ги владеех до съвършенство :-)

shaman

И най-важната - Leisure suit Larry Що хора научихме английски покрай тази игра ;)

Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards Лудница !

ех спомени спомени..... забравили сте да споменте Фашагата... беше много добра, на две дискети...