Коментари - Учени обещават 10 пъти по-трайни батерии | IT.dir.bg
назад

Учени обещават 10 пъти по-трайни батерии

Японската компания "Синецу" разработи нов компонент за литиево-йонни батерии, използвани в смартфоните и електромобилите, който ще им позволи да увеличат трайността си 10 пъти спрямо традиционните.

Обратно в новината

Коментари - Учени обещават 10 пъти по-трайни батерии | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

1986 баща ми купи калкулатор Sharp от корекома за 30 долара-made in japan.наистина с него не е работено много,преди 5 години се зачудих с каква батерия е, че издържа досега и го отворих. работи с две батерий по 1,5 V на които пише maxel-hitachi.калкулатора още работи с оригиналните бат. е те за това им викат японското чудо.

И аз имам подобен случай. Ама компаниите се усетиха, че се печели повече от консумативи и няма вече такива батерии. 2. Направиха и уредите повече енерго-лакоми

Той и Станишев ОБЕЩА експертно правителство, ама ей го на...

...и 250 000 нови работни места, както и 1000 лева заплата :)))

Те и сега могат да правят LiFe батерии със сравнително голям капацитет, но не са изкарани парите вложени в разработките на старите модели, а и пазарът не ги търси толкова. Само Рено са вложили 1.6млрд евро в разработката на нови батерии за автомобили, какво остава за останалите компании.

Не трябва да се бъркат парите за източване на компанията от тези за иновации.

A наште убавци от БАН пък ще се местят в ТехноПарк. Тях май проблема с енергоносителите не ги интересува. Те си разиграват пасианси от рода "тука има тука нема" и дават астрологически политически прогнози. Ако някой наистина иска да разбере какво се прави има екстримтех точка ком.

преди 7-8 години пак имаше една статя че са измислили батеря която ще позволи телефона да се зарежда веднуж годишно. още няма такава на пазара явно луят!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Обещавам 10 пъти по-обещаващи учени!

Шапо!

А дано, ама надали, не знам за вас ама звучи малко фантасмагорично, поглеждайки към миналото и развитието на акумулаторите. Преди 10-15 години например батерия АА беше 500 700 mAh, сега са около 2000, не ми се вяржа много много да ги направят от 2000 мАч на 20.000.

Сега са 2000, даже 2300 мАч, ама китайски мАчасове... Иначе пак са си 500-700 мАч. Както и стерео-уредбите - 2х120W, ама китайски ватове... иначе са няма и 2х25W...

John Doe

Последния ред звучи тъпо. Естествено е, ако наистина имат решение на проблема с батерии, да се търси в цял свят. Hell, аз и сега давам 100лв за батерия, която би издържала 10 дни на як тормоз. На SIII, ако изкара два дни на Stand-by пак е добре.

На мен S3 ми издържа около седмица на стендбай.

Не всичко е пари, приятелю :) Понякога е и физика. Все някога се достига точката на насищане (капацитет за единица обем в случая).

И кои са традиционните батерии ? Лайденската стъкленица ли ? Ами и атомната батерия на "Вояджър" е традиционна - модел 1970 г. . Смех и смех.

Да не стане като ония Дюраселки алкални батерии, които са много пъти по издържливи от въглеродно-цинковите батерии. А всъщност са гола вода. Та и сега. Не е ясно традиционните батерии кои са. Няма точна отправна точка за 10 пъти по-добри батерии. Ха!

Традиционните са китайски по дефиниция, та затова тези са японски и новаторски, ама що ги бавят не знам след 3-4 год , китайците ще са ги изпреварили!!

ОФФФФФФФФФ!!!! ДИРНИЦИ последните 5-6 години на всеки 3-4 месеца пускате "НОВИНА" за батерии, които АХА АХА да решат проблема с капацитета и няма още такива... АЙДЕ СТИГА ВЕЧЕ, нещо по-сериозно моля !!!!!!

Надявам се да оправят и глобалния проблем на литиевите батерии, склонността им към правене на пожари...

Най - накрая учените да се заемат с нещо наистина полезно.От години насам се набляга на мощност, на по- големи екрани и не знам си на какви работи в тези смартфони, таблети, лаптопи и нз си какво, а батерията пада след 3-4 часа.Това вече е крайно недостатачно :)

Малко ще е кофти да носиш енергийкия еквивалент на бомба лимонка до зарзавата си.

Ей, благодаря, коментара всъщност наистина ме накара да се посмея 1-2 минути ^_^

И аз :П

Е, то по тази логика, по специално мотористите са яхнали енергийния еквивалент на няколко лимонки, и се намира точно под зарзавата им. Автомобилистите са малко по-добре, но само малко :)

Обещаното не е като даденото.

То и от оригиналната статия не става ясно как точно ще се удължава живота на батериите. Поствам заглавието, че тук линкове не пускат. Дано само не го транслитерира: Shin-Etsu Chemical eyes 10X boost in smartphone battery life

hladnika

Капацитета ще вдигат, като заменят въглеродния анод с такъв съдържащ силиций... пише там

Новата разработка на японските учени ще позволи да бъде удължено използването на смартфоните, без да бъдат дозареждани, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Това колкото и да съм глупав го разбирам - ако телефонът ми трае 3 дена с 1 зареждане, с новата батерия ще издържи 30 дена... Ако това наистина стане, аз виждам истинското приложение в ел. автомобилите. Ако до сега правеха по 200км, би следвало с новата технология да правят по 2000, което вече е прилично постижение.

Преди 12-13 години така възторжено бяха писали и за йонно-полимерните батерии. Е нямаше да издържат 10 пъти повече, а имаха долу-горе малко повече от 2 пъти по- голмя капацитет, но се стигна до пазарна реализация, дажесе появиха з анякой модели телефони такива батерии, а сега не знам защо въобще не се говори за тая технология и няма такива батерии...

Списвачите, как сте я превеждали или преписвали тази новина, не знам, но батериите си имат определени параметри. Киселото мляко има трайност, а батериите имат капацитет.

E, и? Много ясно че батериите си имат определени параметри и капацитет. Това какво общо има със статията?! В нея не се казва че няма да се зареждат никога, а се казва че ще издържат до 10 пъти повече от сегашните. Т.е. обясняват ти по просто: ако до сега си си зареждал телефона един път на 3 дена, с новите батерии ще ти се налага да го зареждаш един път на 30 дена. Т.е. с едно зареждане ще държи около месец. Сера разбираш ли?

Това ли означава или че вместо 1000 цикъла на заряд и разряд ще могат да издържат 10 000 цикъла. Просто не става ясно домати ли е чушки ли е какво е.

Ами точно за това говори, но ти явно не си ходил на училище. Батерията си има капацитет, ако телефона ти харчи 1W/h, батерия от 50W ще свърши за 50 часа. За да издържа 10 пъти повече капацитета и трябва да е 500W. Тук според мен статията не е преведена правилно, по принцип батерията непрекъснато се саморазрежда по малко. Мисля, че технологията която са развили е точно да намали саморазряда.

"Сера" разбирам, че ти нищо не си разбрал. В статията (не)ясно е написано: "...който ще им позволи да увеличат трайността си 10 пъти спрямо традиционните." Коя точно "трайност" се има предвид? Колко пълни цикъла на разряд/заряд до понижаване на капацитета на батерията до 75% от номиналния ли? ... или може би капацитета в амперчасове за единица обем?