Коментари - IT специалистите у нас са най-ниско платени | IT.dir.bg
назад

IT специалистите у нас са най-ниско платени

ИТ специалистите в България са най-ниско платените в целия свят.

Обратно в новината

Коментари - IT специалистите у нас са най-ниско платени | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Недейте вярва на софийски извадки от просташката им наглост! Те лапат пуйката, а народа зелето и накрая - всички яли пуйка със зеле! Аре бе!? Тия сатрапи народни легнаха на комунистическата кълка - всичката власт и икономика да е у софия, че да им е до гъза. Оттук и неравноделността. Днес всичко ИКТ се изсипва в софия. Е, нека си извадят умните софиянчета и се барат тогава!? Да, ама не! Понеже са прости килимарчета, събраха мозъка от България и се докараха на тоз хал. Я питайте във Видин, Монтана, Добрич, СИЛИСТРА!!! Каква е средната плата на ИКТ спец???? И тогава тез дето са сътворили паскивла "средна плата на ИКТ в България" - да ми духат поред на номерата! Пичка ви майна, софийска, надупена!

Статистиките на НСИ сочат, че средната работна заплата в IT сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" e 1898,25 лева/месец за 2014 г. Добре се лъжете едни други иначе затова, че всички взимате по 5000 хиляди лева заплата и пишете по цял ден коментари.

В оригиналната статия става въпрос за ръководни кадри в IT сектора, които в много случаи дори не извършват някаква техническа работа директно. И също така изобщо не се споменава нищо за програмисти. Най-ниско платените са българските IT ръководни кадри, които според статистиката взимат 25 680 долара годишно, което прави по 2140 долара на месец или 3 732 лева. Сами разбирате, че техните подчинени взимат значително по-ниски суми. В оригиналната статия освен това данните се сравняват с Big Mac индекса /колко Биг Мак-а може да се закупят в съответната страна/, за да се съпостави цената на живота в отделните държави. Според Биг Мак индекса ръководните кадри в Хонг Конг са на първо място, а швейцарските са по средата на статистиката.

И когато уча, и когато работя на 'Запад' - понеже работих и учих в няколко страни - получавам ясен разчет и план за всяка минута от денонощието, както и ясни и еднопосочни правила за поведение, които се спазват при прозрачност и публичност. В бълХар се кореспондира при пълна непрозрачност, пълна неяснота за задължения, отговорности, заплащане, никой не си знае графика и разчета, нито ефективността. Меринджеите у бълХар са опасно неграмотни надути пуяци с опасно огромно его и претенции. Закона не значи нищо, а хората са изоставени от държавата. Също никой не се грижи за следващите поколения - от кого ще искате пенсии, КАЖЕТЕ МИ ДЕ? Нещата са доведени до пълен и откровен идиотизъм и анархия - а вие пак за парични цифри говорите. Живота ви е откровен ад, а вие пак за цифричката се стискате. Не можете да получавате големи заплати, докато не вкарате корелация между работа-ефективност-производителност-мениджмънт-закон-отговорност-човешки права-етц. И спрете да лаете - злобата нищо не променя. Научете се да работите и да бъдете отговорни. Друг начин да си вдигнете заплатите няма - от меринджей до прост работник, отговорността и закона трябва да са налице. От първия до последния - всички трябва да са отговорни, няма да стане с плач и сълзи и клатене на хЙ.

Опитвам се да им го кажа, ама никой не ме разбира. Нужно е да видиш как шофират болшинството по пътищата из България, за да ти стане ясно що за хора са това, тоест с какъв манталитет и нагласи. Нито със знаци се съобразяват, нито с ограничения, нито с останалите участници в движението. Пълна анархия, в която участват и съответните институции! Ей на този Мушморок няма кой да му каже, че никой не търси програмисти на 50+ години. Да не споменавам и факта, че заради многото безсънни нощи, учене и дълъг престои пред компютъра, това е силно амортизираща професия. Той не разбира, че фирмите си създават школи, чиято цел е да наводнят IT пазара на труда, с което да свалят драстично заплатите, както е в сектора на услугите например. И 20-годишните бързо ще го изместят, защото могат чисто физически да се справят по-добре от него. А кой ще му плаща пенсията утре?

И това не е верно - че никой не искал 50 годишните. Мене си ме искат и още как. Виждам маса народ в Бритън да бачка на дърти години - и това става все повече правило, далеч не всички успяват да се уредят да живеят в социални домове на грижите на държавата. Бягат от социалните домове, защото там ги дрогират със много силни лекарства и ги слагат в изкуствена клетка на контрол и докторско малоумие. Разумните хора не щът даже да чуят за социален дом в Англия. Преодолейте си възрастовата дискриминация - ужасно много хора в напреднала възраст могат да бъдат по-ценни от секо младо пишлеме фанало мишката и баданарката. Предразсъдъци, предразсъдъци ...... и душевна нищета.....аман от бълХар малоумие......

А ти в твойта любима Англия от кого ще чакаш пенсия, а?!

От българските емигранти! А ти, от ромите ли?

Аз пенсия не чекам - ни в бълХар, ни в Англия. Тека си планирам живота - да бачкам до дупка, и ако не моем да бачкам, ше легнем да умиргам. Сега доволен ли си. Дано си доволен, щото точно това са ми намеренията. И който ви убеждава, че не можело - не можело ли? само който не иска - не може. Който не е поискал, не го е направил. Кой ви лъже, че ви се полага пенсия и мързел? Нема пенсия за вас, куманягите обраха пенсионните фондове, идете ги търсете за париците си. ако не си намерите парите обратно - запрятайте си ръкавите да бачкате. ТФА Е ПОЛЖЕНИЕТО, КАК'СИЙКЕ.

Англия не ми е любима - гепвам си пейпърите и си джиткам де си искам. Кеф ми у Бритън кеф ми по свето. Как'ви Роксана напусна националистически настроения одавна - не ме брига ни британските нацьоналисти, ни бълХарските нацьоналисти, ни който и да е нацьоналист - абе шапка на тояга съм го ударила полжението и тфа е. От никого нищо не чекам, работим, учим и драпам. И сметам да го правим до дупка. Същи Гошо Карагидиков на Пловдифското тепе.

Добре бе хора не ви ли идва наум, че света открива, произвежда, бори се, работи и драпа за икономическо развитие, а в бълХар орицата саму искат да си клатът онаа раута и да пребират пари? Разберете - никой не е толко лут да наема лоши работници и да им плаща добре. Просто бълХар не е научен да бачка, бълХар иска да 'далавери'. Ей това ви проваля и в бълХария, и по света - далавераджиите не могат да виреят по света и плачът за бълХар кочината. Който го може работенето и има способности, най-често в бълХар е подметан и гледан накриво, а навън се оправя прекрасно. Нема как да бъде иначе стандарта в бълХария - без да се произвежда, бачка и иновира - без да се драпа за развитие и просперитет - откъде ше ви додат големите заплатки? Мафиотите не са добри меринджеи - това е известно отдавна. Чекайте мафиоти да ви меринджействат...ше се начекате......

Искам да добавя едно уточнение. На запад обикновенно служителите си плащат соц иалните и здравни осигоровки, а в Б-я се плащат от работодателите. Или с други думи Швейцареца треба да отдели от посочената сума около 30-40% за осигоровки, докато България сумата е след като са платени от работодатела тези осигоровки.

И това не е верно. Работодателя в бълХар плаща тези отчисления СЛЕД като работника е произвел очакваното работно задължение, което означава, че де факто се отчислява някаква добавена стойност. Теоретично де. И в УК работодателя отчислява по същия начин, дори цифрите са драстично по-големи. Счетоводството няма кой знае какви разлики в която и да е страна - гледа се какво влиза на входа на работните отношения и какво излиза на изхода, и тогава се правят изчисленията какво става вътре. Ей ама неграмотността е на огромна почит в бълХар - и после искате заплати.....еми на, нема заплати за неграмотните .....

Това са пълни глупости, нямащи общо с реалността. Всеки може да прочете в Интернет как стоят нещата във всяка една държава. Само ще кажа, че не България е държавата, която е измислила данъчното, пенсионното, здравното и социално облагане и осигуряване. Е така по цял ден си пишете само глупости на ангро и си мислите, че някой ще ви повярва, понеже не може сам да се информира.

Аз не пиша 'глупости' прочетени в интернет - АЗ ГО ЖИВЕЯ БЕ ТЪПАНАР. Който съди по поръчкови статийки свършва кату тебе - ше се моли за пенсия на некой ром.

3700 месечно... познавам двама, единия с 4300, др. с 5400... това си е доста добра за БГ, нищо, че в белите страни дават в пъти, но то е така и с учители, лекари и т.н....само дето заплатата на учителя за нищо не става, както и на лекаря небизнесмен, т.е който не е успял да си направи и частна практика. Един продавачник на запад взима малко, но с изкараните пари, покупателната му способност е по голяма, там където си ги заработва, от колкото, ако ги е изкарал в БГ със заплащането което се получава за продавач в БГ....т.е с всички професии е така. Проблема е изкуственото задържане, а в някои случаи даже и намаляне на заплати. Всичко иде от ония богопомазаните и ония 4-5 работодателски организации, дето само ламтят и искат майка си и баща си, всичко добре за тях, а щом стане дума нещо за служители и работници - веднага надигат вой. Минимална работна заплата в Гърция и Турция - 700 евро. БГ - 180 евро. Румъния е с по висока мрз. До кога ще ни муфтят. А АйТи-тата, ако не им изнася 3000-6000 лв заплата, да ходят да се перат в САЩ, ВБ, Австрия.

да в Б-я ИТ специалистите са най-ниско заплатени, както и лекарите учителите, шофьорите и др..... само партиите са ни най-скъпо платени.

леле колко мъка има в този IT свят

Населението на Швейцария е 8 милиона, а на България 7 /1946 година също е било 7/. БВП по покупателна способност на глава от населението в Швейцария е 58 731 долара, а в България е 17 869 долара. Аналогична е ситуацията и в много други държави. Всички коментари относно това къде се живее по-добре са излишни!

Всички гледат само заплатите. Ами в Швейцария дали редовно ще ви обират къщата, продукцията на полето, а полицията да ви се присмива? Дали в Швейцария има огромната българска корупция и бюрокрация? Дали в Швейцария никой за нищо не пита суверена? Доколкото знам в Швейцария за всяко нещо се прави референдум. Швейцарските депутати дали всяка година си купуват лъскави и скъпи лимузини и се присмиват ежедневно на цялото население? Както е написано по-надолу в коментарите, но не е за меркантилни маргинали, има много повече от пари.

Прав ти път. Аман от чуждопоклонници.

В Швейцария е по-добре не само като специалист, ами и като чистач и общ работник.

В сферата на интернет и свободната информация все още има хора, които си мислят, че могат да заблуждават хората с това колко било "чудно" в България. Да, чудно е за определени стереотипи, които не ги искат никъде по света, ама не и за нормални хора.

В коя държава всичко се заключва, слагат се решетки навсякъде, камери, прожектори, а металните части се сменят с разни ПВЦ сплави, защото иначе ги крадат. В коя държава се краде ток директно с куки към електропреносната мрежа?

Работата е там, че в Швейцария програмист не е сред най-добре платените професии, каквито например са лекарите. А тук е сред най-добре платените. В горните 3-4%. И има чудесно обяснение. Който не иска да дава 3500 лева тук е много вероятно да дава 8000 евро преди данъци на същия човек в Швейцария. Защото програмист лесно се мести с английски език в коя да е държава, докато лекар не може.

Важни са цените и количеството. Защото с определено количество валута си купуваш определено количество стоки на дадена цена. Твоята заплата може да е в евро, но е според българския ти стандарт. Още ти е трудно да го разбереш.

Не, цените почти не се различават на тоя презрян от вас Запад, и тоя така обожаван Изток (балканите сигурно имате предвид щото от интернационална гледна точка Балканите не са даже Близкия Изток). Не се уморявам да повтарям, на всяко ходене в балХария харча повече отколкото в УК. По простата причина, че цените са същите, ако не и по-високи от британските. Честно, ама сте се събрали от кол и виже с големите притензии. Нито свет познавате, нито пичелите достатъчно, и мерките са ви просто смешни и кощунствено статични и клиширани. Проумейте, че цифрата на заплатата няма измерение в качество. Значи, количеството не прави качество. Можете да идете в Арктика и да получавате заплатата на хамериканскио президент, ама се съмневам, че качеството на живот ще ви е по-високо. Освен ако не си наемете още една звезда да ви пече и на полюса. Тека ми е смешно с тиквеници кату вас, и саму затфа идвам понекога у дир - да се нагледам на кухи глАви. От кухавеене не моете да се оттарвете, заклевам се.

ДА ЗАМИНАВАТ ЗА ШВЕЙЦАРИЯ ВЕЛИКИТЕ...ЧЕ КОЙ СПЕЦИАЛИСТ В БЪЛГАРИЯ Е НОРМАЛНО ПЛАТЕН??????

БРЦК

Имам инфо как са заплатите в ИТ сектора в големи фирми като ХП, ИБМ и тн. Статията е вярна - В България илиза по-евтино да наемеш 1 ИТ в сравнение с Индия и Китай. Сметнато в долари. Виждал съм рейтове , сметки , фактури - всичко. Това е отчасти и заради слабото Евро което загуби 30% , но това са фактите момента.

zeddd

Понятието IT специалист е доста разтегливо, че да се говори за заплата като общ знаменател. Все едно да кажеш лекар и да знаеш колко му е заплатата. Ама какъв лекар?

zeddd

Малко е смешно да се правят голи сметки на база заплащане. В Швейцария стандарта на живот е такъв, че предполага такова заплащане. Само че там цените започват от 4 пъти по-скъпи спрямо тук и нагоре. За сравнение в Женева цената на бутилка бира 330 мл в скромно заведение излиза 8-9 лв.

А там заплатите в лева ли ги получават, в лева ли са цените, в лева ли заплащат, че казваш цената в лева? Я малко се замисли.

zeddd

Я ти се замисли първо какви смешки пишеш. В левове можеш да направиш сравнението между тук и там. В Швейцария да не би да взимат в долари заплатата си, а?

3евзек

Заплатата в договора ми тук е в евро. Достатъчно е да посоча сметка в евро и съм готов. Но какво печеля от това? Валутата няма никакво значение, важно е количеството.

БРЦК

И кво му е смешното ? На работодателя му струва Х$ независимо служителя колко бири ще може да си купи с тях. Ако се сметне и в 'покупателна способност' и пак ще сме последни в класацията !

А какво ще кажете за родните счетоводители, лекари............

Няма компютърен специалист, дето да е умрял от глад.

Доста мой познати, които работеха в западни фирми с клонове в България и взимаха доста високи заплати, като например 5000 лв./месец, емигрираха с целите си семейства. Причини? Много и повечето нямащи нищо общо със заплащането, макар че навсякъде взимат значително повече от това, което са взимали в България. П.С. От тях знам, че от България не се емигрира, а се евакуира.

ми чао.. или ти навиваш другите?

Споделям мнение спрямо статията и контекста на коментарите. Къде видя да подканвам някого? А ти, неграмотно човече, майка си ли търсиш тук?

Много хубав съвет, ама те горките не го могат, даже да избегат не могат. Щото то не се бега просто тека. Требе да знаеш език, да имаш валидна квалификация и да можеш да се интегрираш. А те горките тея работи не ги могат, самата интеграция отнема години и много търпение, не им се работи, не им се учи, всичко изичслеват в парични цифри, искат всичко наготово и даже си верват колко безпроблемно биха 'избегали' на 'Запад'. Ми не, не е безпроблемно, нито е безплатно, нито се намира работа веднага на момента, нито може веднага като чужденец да се ориентираш в специфична друга обстановка, и просто прасетата летят в небесата и не се усещат колко са неадекватни. Цялата тая вера, че нещата може да се пренесатавтоматично в друга държава поради некви предполагаеми таланти и способности (ако ги имаш) е безкрайно смешна, разбира се, че нещата не са автоматични. Нагледала съм се на хора с огромно его да идват от балХарието с апломб и след броени дни да бъдат изртитани с подвита опашка. Баш тея, дето много верват, че света веднага ше им види предполагаемите способности. Ми не, требе да се докажеш и да покажеш ясно какво можеш, и обикновено на 'Запад' оценките и стандартите са коренно различни от бълХарските. Точно там пада завесата за по-голямата част от надеждите на балХарите - защото по тяхна самооценка са много способни, и изведнъж излизат на 'Запад' и ги оценяват по други, не техните критерии, и почва истерия ама защо тека света не ме обича, аз съм ебахси пича. Мда, и тази сутрин се посмях.....на бълХарските локални идиотизми ... Ми като сте толко кадърни програмистите у балХарията, що не сте се изнесли още оттам на високите швейцарски заплати? Ето, ас се изнесах, какво ви пречи на вас? Каде другаде моете да виреете толко неадекватни и неграмотни освен у рОдината под грижите на мами и тати?

нали сте наясно, че между ИТ специалист и ИТ специалист има разлика от небето до земята. В БГ заплатите почват от 800 и тавана за не менажери е около 10000.

Един безплатен съвет - бягайте от България, живота е прекалено кратък, за да си губите времето да работите за жълти стотинки!!!

Един съвет и от мен. не слушайте уж успели емигранти които сутрин пишат в БГ форуми. няма по-нещастно същество от емигранта. Това наистина е тъжно , но тези хора после никъде не се чувстват щастливи нито в чужбина,нито в БГ ако се завърнат. Теживеят между два свята и не принадлежат на нито един... Пътувам постоянно до европа случжебно и частно. За хора с добро образование и специалисти в БГ си е чудесно. За мен има смисъл емиграция само за неквалифицираните хора, които тук наистина живеят по-зле. Всеки сам си решава , но да помисли и да помисли добре....

Хем си неграмотен, хем си и природно прост. Лоша комбинация. Щом неквалифицираните кадри ще живеят по-добре в чужбина, какво остава тогава за квалифицираните? Какво точно е чудесно в БГ, липсата на закони ли, заобикалящата мизерия ли, най-високата корупция в ЕС ли, лошото здравеопазване и образование ли, чуждопоклонниците и сервилния политически театър ли, изродената обстановка ли, безработицата и липсата на икономическа перспектива ли, високата престъпност ли, демографската криза ли? Не знам кой видял читава страна и успешно установил се ще си помисли отново за БГ, та дори бежанците не искат да остават в БГ! Може чудесно е това, че за столицата отговарят 10 линейки, в които има 5 фелдшера? Има още толкова много чудесни неща, че направо не е за коментиране. За тесногръди хора с капаци и взимащи повече пари може и да е добре...

Не става ясно само защо трябва някой да слуша теб, сякаш хората не могат да преценяват за себе си. На теб ти е добре, на много други не. Така седят нещата.

Много хубав съвет, ама те горките не го могат, даже да избегат не могат. Щото то не се бега просто тека. Требе да знаеш език, да имаш валидна квалификация и да можеш да се интегрираш. А те горките тея работи не ги могат, самата интеграция отнема години и много търпение, не им се работи, не им се учи, всичко изичслеват в парични цифри, искат всичко наготово и даже си верват колко безпроблемно биха 'избегали' на 'Запад'. Ми не, не е безпроблемно, нито е безплатно, нито се намира работа веднага на момента, нито може веднага като чужденец да се ориентираш в специфична друга обстановка, и просто прасетата летят в небесата и не се усещат колко са неадекватни. Цялата тая вера, че нещата може да се пренесатавтоматично в друга държава поради некви предполагаеми таланти и способности (ако ги имаш) е безкрайно смешна, разбира се, че нещата не са автоматични. Нагледала съм се на хора с огромно его да идват от балХарието с апломб и след броени дни да бъдат изртитани с подвита опашка. Баш тея, дето много верват, че света веднага ше им види предполагаемите способности. Ми не, требе да се докажеш и да покажеш ясно какво можеш, и обикновено на 'Запад' оценките и стандартите са коренно различни от бълХарските. Точно там пада завесата за по-голямата част от надеждите на балХарите - защото по тяхна самооценка са много способни, и изведнъж излизат на 'Запад' и ги оценяват по други, не техните критерии, и почва истерия ама защо тека света не ме обича, аз съм ебахси пича. Мда, и тази сутрин се посмях.....на бълХарските локални идиотизми ... Ми като сте толко кадърни програмистите у балХарията, що не сте се изнесли още оттам на високите швейцарски заплати? Ето, ас се изнесах, какво ви пречи на вас? Каде другаде моете да виреете толко неадекватни и неграмотни освен у рОдината под грижите на мами и тати?

Проблема на всякакви подобни статистики в България е, че част от хората не се осигуряват на пълните си доходи и това изкривява статистиката. В старата ми фирма имаше програмисти на официално 700-800лв брутна заплата :).

Не знам на база на какво е това изследване, но ми изглежда като да са сравнявали Държавни служители които се водят ИТ ако могад да пишат на "машина". Или кабелджиите, които опъват юфтп-то или слайсват оптиката. В големите фирми, (а тук вече има много) Разлика в различните им клонове има, но определено не сме след индийци и дори китайци. Съдейки по нашите азиатски клонове. А и не се отчита огромния брой Фрилансери , които дори частично са си в Сивата икономика и не случайно са в БГ. Те със сигурност не са изследвани в тази статистика. А тук всеки 1/3 е такъв. Масово приходите са над 4-5к, който твърди противното.. просто познава пишман студентчета. Неговоря въобще за релокираните високо продуктивни "ИТ-та". и тн..

Най-вероятно класацията е усреднена и да, индийци и китайци масово взимат повече, не си наясно просто.

Позволи ми да знам. Разбирасе има изключения но "Взимат повече"/... о какво !? :) От кой!? .. За Ако става дума за Dev .. :) в пъти са по-ниски цените им, макар, че вдигнаха качеството. За китайци .. не ми се спори също.. Масово има всякакви. Там обаче Сивата икономика е огромно перо и там нямаше да наемаме ако ни беше по- скъпо. И пак качеството и воденето на проектите вече са много по добри от преди.

Не е важно колко получваш а какво може да си купиш. сравняваш круши с ябълки. Например едно IT в България няма никакъв проблем да купи хубав апартамент за семейството си, кола, да си ходи по почивки заведения и т.н. Пробвайте да си купите жилище в Лондон и да водите същия стил на живот... Няма да стане...

Всъщност освен жилището всичко останало излиза на специалиста в пъти по-евтино именно във Великобритания, отколкто в България. И то е защото България обитават бедни лумпенаци. Всичко останало излиза по-изгодно на Острова, отколкото в България. Наша лютеница е по-скъпа в София и провинциата, отколкото в магазин в Лондон!! И така е с много храни. А кола, повярвай, се купува по-лесно с лондонска заплата, отколкото в българиска. И на какви почивки се ходи с тази заплата.... Ама ти си видимо сбъркан комуняга и пред очите ти има перде от заблуди, а в главатат ти кълбо от изродени опити за изопачаване на очевидната действителност. Високият стандарт дава повече възможности за всеки, момче. Единствено комунистите намират прелест в лъжата, глупостта и бедността.

Не мога да си обясня защо преуспяващ спец като теб предполагам в англия си губи времето в четене на бг сайтове вместо да печели пари. А сетих се , защото си мишка която се мисли за лъв. Жилището е нещо основно. Много от тези които спят в кашони са мислели като теб докато им е вървяло в живота. Ама в него има и възходи и спадове... опитите ти да ме нападаш лично и да ме обидиш са смешни и само разкриват липсата ти на интелект и че явно написаното от мен е истина от която боли... Сигурно живееш самотен в някоя тъмна дупка на острова , а пред роднините тук се правиш на преуспял. Видяхме много такива като теб вече...

Ами всъщност не е само жилището. Да, кола с английската си заплата ще си купиш по-лесно, но след това колко ще плащаш за гориво? А за застраховки? А за сервиз на колата? А за да излезеш на ресторант в Лондон? Не твърдя, че стандарта на IT-тата в Лондон е по-нисък от този в България, но определено цената на живота в България е значително по-ниска.

Понеже Великобритания е само Лондон, други населени места няма. Дали пък с 80-100к долара годишно ще имам някой от изброените проблеми? Толкова е средната заплата в САЩ. В БГ някой може и да си купи, ама ще изплаща з0 години и няма да му е леко, а в САЩ ще си купя за 5 години. Достатъчно е само да събирам половината заплата... Цените в България са значително по-високи от тези в САЩ спрямо доходите.

30г да изплаща? Ти май отдавна си заминал...

Точно ит-специалистите минават у нас за заможни. Така, че да не се оплакват. В чужбина малко биха се реализирали, а и там разходите са значително по-големи от у нас. Определено, "далаверата" е да си в България и да работиш за клиенти от чужбина.

Те не се оплакват. Те просто си отиват на запад. И остават все по-малко в България. Това се случва и с лекарите. Далаверата да рабжотиш за клиенти в чужбина е куха далавера и те държи в наведена позиция, ако не си далавераджия с фирма да цедиш няколко десетки момчета. Изобщо мечтанията от шуман си ги пусни в Тюб и не ги пренсяй в чата.

както ще ти каже всяка начална учителка не може да сравняваш круши с ябълки. Например едно IT в българия няма никакъв проблем да купи хубав апартамент за семейството си, кола да си ходи по почивки заведения и т.н. Пробвай ти да си купиш жилище в Лондон... Говориш ми за наем за един човек... Живееш някъде сам и смачкан като мишка и се опитваш да си внушаваш че си ОК. Бъди жив и здрав и не знам какво изобщо четеш български сайтове. Ти преуспяващ англичанин....

Кажи ти колко взимаш? Мани ги такива дето ги познаваш. Аз в България понастоящем - 3800евро чисто.

11.5к евро. Да не си чистач в някоя IT фирма?

деер

Ами, инвестиции....Но от друга страна който иска да ходи в Англия и след 6-12 месеца мизеруване започва с 8-10 000 паунда на месец. И може да вдигне до 12-14 000. Нагоре вече става с късмет..

Това изследване излезе преди няколко дни по форумите, но ще взема да го коментирам тук, че явно дир-а пак се излагат. 1. Изследвани са малък брой фирми и 2. Изследвани са заплатите в различни държави за едни и същи фирми! Какво значи това - в България работят 10 програмиста, които вземат средно по 3700лв, в Швейцария работи собственика на фирмата, който взема 20000 евро, в Щатите работи президента и той взима 20000 долара. Еми да сме живи и здрави! Има много по-точни изследвания, на много повече от 100-200 фирми, които показват, че ИТ-тата в България са много по-напред от всички изброени държави на изток - Индия, Тайланд и т.н. и не-толкова назад от Германия, Австрия.. Единствено в щатите вземат значително по-добри пари.

Ти сериозно ли ги пишеш тия глупости за шефовете?! 1. Не пишат за средни заплати в ИТ компаниите, а за служителите на определени позиции. Шефът е Изпълнителен Директор (CEO), въобще не влиза в тази класация. 2. При такива изследвания се взима медианата, не средно аритметично. Така крайните случаи не влияят. Естествено, в случая не можем да сме сигурни. 3. Дори да ползват средно аритметично и да включват шефовете, ето ти примерна сметка: Фирма с 50 програмисти по 5000 евро + 1 шеф х 25000 евро, средно артиметично е около 5400 евро, което не е далеч от точните данни. Тия фирми, в които шефът е единствен служител, не си докарват по 20K на месец. Изключения има, но са единици и пак не влияят на статистиката.

Е приеми че чукча преди да стане писател е бил и читател, и счетоводител, и данъчен инспектор, и здравен работник, и... Между другото Там не ти трябва да плащаш здравни... (ако не "смяташ" да се разболяваш или нямаш нищо против да чакаш да ти дойде реда за преглед) Също няма задължителни вноски за пенсия... Ако искаш внасяш си нещо на своя глава или пък работодателя те глези със съответното допълнение към заплатата.

От IT технологии и понятие си нямам, но имам достатъчно познати и приятели,които се занимават с това. Средният им доход е 1500-1800лв., рядко някой взема повече от две килца. Или в "статистиката" са включени такива, като оная "бившата" дето взема 3 милиончета за някакво статично сайтче на някакво министерство!!! Но дори и да е вярно това, че вземат по 3700лв. средно на месец, не е толкова зле, на фона на кочината, в коята живеем.

Тези твои приятели или са студенти без стаж или са толкова специалисти. Заплати от по 3-4000 лв за специалист с пет години стаж и 5-6000 за по-доказал се, не са нито изключение, нито изненада. Мениджърските са поне 1-2к отгоре. И няма кадри дори, които да се намират и при тези условия. От опит и на джоб..едно ИТ. (Заб. - заплатите са релевантни само за София region)

А как са заплатити не ИТтата в Сусулево регион?

Да, но ти говориш за София-регион, където е едва 20% от населението на БГ, а къде са останалите 80%?! И гледай да не тръгне цялото IT войнство към София, че моите цифри ще излязат верни! А бе да сте живи и здрави и повече да вземате!

Факт е, че въпреки всичко емиграцията се засилва.

Що коментирате само IT?! Кажете за топлотехници, хладилни, електро, ВиК инженери? А? Там как е? 100 пъти поне по-ниско от Швейцария.

Това е остаряло мислене. Да се пазарят с шефовете си. Ако им дадат добре. Никой не вдига просто така заплати. Търсене и предлагане.

Щото това изглежда като платена статия за подтикване на програмисти от малки фирми да се местят към големите играчи. В другите сектори големите играчи не са на ниво конкуренция по заплата и не си позволяват такъв маркетинг.

Е, що да не говорим и за учителите а? Те да не би да са много платени или мед сестрите, там сме в тинята на Европа.

Средна заплата от 3700лева на месец за IT в България май няма връзка с реалността.Някой пак е послъгал със статистиката

Преди 7 години работих в една от големите ИТ фирми в България - 400+ човека. Бях средно ниво девелопър. Нетна заплата 3600лв. Това още преди 7 години. И бягаха хората по други фирми, явно за повечко пари. И аз избягах де.

не съм чел оригиналната статия, понеже не владея френски, но тези заплати дето ги цитирате се дават само на много високо квалифицирани кадри и то с много тясна специализация. тук в уса, един които си е наи-обикновен "code monkey" сигурно би изкарал повече пари ако продава коли в някоя авто-къща. в бг няма ит специалисти, защото нищо не се прави...тези които са надарени - отиват на запад където има работа за тях, а не в бг да пишат на дир-а скриптчета :)

SAP, VMware, Johnson Controls дали пишат само скриптчета?

Точно тия компании правят само елементраните неща. Затова и те наблягат основно на студенти зелени и неориентирани, защото особено при Вистеон(Джонсън контр.) основно се пишат бумаги и се попълват екселски таблици. Писането на код е почти никакво там. Имам познати които работят от 10-тина години там и вече са толкова закърняли че не могът и да работят другаде, ще си стоят до пенсия. Заплатите там далече не са като тия от това поучване, а са си доста надолу. 3к лв нето в тая фирма за дивелопер са много много трудна работа.

Тва са глупости - колкото взимам аз, толкова взимат и колегите ми в Манчестър и тези във Варшава....сега, брейн-стормърите са на друго ниво но те са единици. Няма как кадърен програмист/специалност който е със всичкият си/не е издухан от сбъркан код калъф история зад себе си да не успее да се продаде прилично..а локацията няма значение , не толкова в днешно време. А най мразим някой тех райтър като почне да реве но го мързи да гледа а креативността му е на нивото на баба му ... еми като толкова си можете така ще е

Искаш да каеш, че зимаш 35-40 британски хилки на година у бълХарско - у валута? (без данаци, чисто....данаците са още толко отгоре....) Хехе, некои ора как си мечтает саму..... Бидейки фрилансер, и работейки от дъжд на ветар, сигурна съм, че зимам повеке от който и да е льольо у балХарието. В абсолютна стойност, разбийсе, тука не коментирам цена на живота нито относителни добринки и кебабчета в сандвича. бълХарие стойности бързо и сигурно падат в последните 30 куманистически години. Абсолутния показател е че всеки си преизчислева у валута. Ерго, лева не произвежда и е крепен на гЗа на баба ти и на славата й на отзивчива комшийка.

Забелязал съм, че работещите в Лондон българи се правят на отворени само по форумите, когато ги накараш да излизат всеки ден по ресторанти и кафета както е нормално в София бързо си гълтат граматиката.

Ти принципно си си доста тпо създание, ама що мислиш, че на един фрийлансер в Лондон му плащат повече от на фрийлансер в БГ?

Как така хем работиш от дъжд на вятър както сама твърдиш, хем нямаш време за ресторанти? Май шизофреничка ще излезеш.

Драги писари, моля престанете да се наричате инженери, защото не сте такива, ама никак! Титла предимето си могат да поставят само професионалисти, от чиято дейност зависят (и може да бъдат отнети) човешки животи. Затова има титли като архитект, инженер, доктор (за лекарите) и т.н. Затова няма титли като адвокат, философ, журналист и т.н. А вие, драги IT-писарушки, нямате нищо общо с инженерството, прумейте го и спрете да се кичите с чужди титли!

Добре, а тези специалисти които сме писали софтуер управляващ по електроцентралите за специално проектирани устройства не сме ли инжинери, а? Че като стане голяма авария в централата или завода експлозията може да е съпоставима с бомбардировка. Така че по леко с епитетите. Вярно, повечето ИТ-та не работят върху подобни системи директно, но по един или друг начин трудът им в тяхната сфера се ползва от тези които разработват критични системи също. И все пак съм учил преди дооста години. Сега като гледам важи поговрката: Като гледам какви са ни инжинерите ме е страх да ида на доктор.

Ами щом смяташ, че това те прави инжИнер, бъди инжИнер ... а аз ако прочета в беге мама и уикипедия квото пише за дребната шарка, дали няма да стана доктор?

Нямаш си представа от какво количество софтуер зависи животът ти. Превозните средства са натъпкани с датчици и компютри. Дори таралясниците на по-малко от 20 години имат ABS-и, инжекциони и други. За самолетите да не говорим. Там знаеш ли как е реализиран автопилотът? За медицинската апаратура да не говорим. А от ландшафтния инженер какво точно критично зависи, освен удобството на голф играчите?

Строителен инженер съм и ползвам доста софтуер. Всичкия този софтуер е написан от програмисти, но е СЪЗДАДЕН от инженери за инженери. И аз съм участвал в създаването на софтуер, наясно съм как се случват нещата. Трябва да правиш разлика между създаването на даден продукт и производството му. Иначе аз може и да проектирам уникални и изключително отговорни съоръжения, но един монтажник би бил по-значим от мен, щото практически той сглобява конструкцията.

Прав си, не сме инженери, а учени. Все пак нашето не е двигателджийство (ENGINEer), а компютърджийство (computer SCIENCE). :P

Учени са тези, които развиват науките (като математика, физика и др.), които вие ползвате. Вашето си е просто прилагане на вече открити и развити принципи и методи. Нищо уникално не правите, просто прилагате знания, както правят и занаятчиите примерно.

Ако знаеше какво в крайна сметка представлява инженерна/точна наука, щеше сам да разбереш, че на практика всичко идва от определени знания, без значение в каква специалност ги учиш. А пък ако си мислиш, че от IT бранша не зависят животи, значи живееш някъде с 2 века назад.

Напълно нормално за общество, в което мутрите и ченгетата са на власт, "елитът" се състои от ритни-топковци и певачки, и където чалгата е на почит, а кражбата и измамата са национален спорт...

Затова и аутсорсването в България е толкова голямо. Но всички не можем да сме ИТ специалисти - сред нас има писатели, поети и художници.

Ми пропишете стихове на асемблер и романи на SQL, прорисувайте с цветовете и изразните средства на Матрицата и готово! Ще има по още няколко кабела в гръбнака и по още една паница втечнена (от телата на умрелите) храна за всеки от вас!

Няма за кво да ревете! Инвеститорите са тук само и единствено заради евтината работна ръка. Доближите ли заплатите в по-предните в класацията страни, моментално ще бъдете заменени от поредната атрактивна дестинация за бранша. На който не му харесва - да се пробва в чужбина, а останалите по-добре да не се напрягат много с финансови изисквания, че гръмне ли балона лошо им се пише. А че има балон - мисля че за всеки нормален човек е очевидно. Балонът "IT бранш" в момена е много по-напомпан от строителния балон от преди няколко години, очаква се сериозен гърмеж много скоро.

sawo

Направо треперя от страх как ще се доближим до Виетнам и всички аутсорсъри ще избягат там :)

Помня как Долорес Арсенова ревеше с цяло гърло елате при евтините и добри специалисти. Скоро ще останат само евтините, защото добрите ще избягат! Но виждаме че това е държавна политика, на некадърни политици.

Те щото другите ни специалисти взимат повече. И после защо бягали от БГ.

Ми може да не ви се верва, ма как'ви Роксана в момента добива софтуерно образование, което винаги съм си го имала, за парцала наречен една хартийка е, иначе си освежавам знанията и практиките, винаги има ко да се научи. Е, има разлика - магарето от балХария на къфто и сървър да пише, затова го държат на дистанция - щото не искат да го показват на клиентите си. Сега, който както иска да се възприема, на мене не ми пречи - но грозната истина е, че некои хора не са за показване ако ще 15 балХарие софтуерни академии да са завършили. ПС: при взимането на степента ми, което съм сигурна, че ще се случи, аз и в момента мога да покрие на един дъх силабъса - ще взимам британска заплата - ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ СИ НАМЕРЯ РАБОТА В УК. Пък аз и в момента си бачкам фрилансер, тека че как'ви Роксана проблеми нема и никога не е имала. От Британско моем да поемем по сека световна посока - с високите претензии. С което исках да каем - дружета високомерни, граденето на репутация си има цена и си струва усилията. Колкото ка'ви Роксана е работила на черно, на бело и на цветно, вий ше го санувате саму. Те тека. Некои хора не ги мързи и да копат, и да поливат. Други ги марзи и код да пишат. Натам варфи света - едните винаги бият другите. Врекането, претенциите, тръшкането и завистта, и атските писаци раута не вършат и никога не са вършили.

Рокси, що спря да пишеш в Програмисти ?

Пич, дир е за смех, не за писане. Имам си пари да пичелим и живот да живейм. Който иска, да живей в дир, ас имам доста по-високи стандарти. Не чюфстваш ли, откак спрех да пишем у дир, как живота ми тръгна нагоре, нагоре....:-) Касмет ти желаем и се тека да си свеШ и иЗтински....:-)

Учи, учи! Ма ти ако ни ги владейш свиркити, к'ва жина си ма??

Роксанке, не се ли усещаш, че не си за тук. Защо досаждаш, след като не си в час с темата? Липсата на социални контакти и злоупотребата ти с алкохола водят до досадното ти присъствие. Пиши в някой английски сайт, че българския ти е много зле.

това изследване не знам откъде се е взело, но не е вярно, има страни с пъти по ниски заплати в ИТ сектора! Стига сте вярвали и ревали, че сме най-ниско платени и че у нас е по-скъпо отколкото навън! Навън тревата не е по-зелена, бензина не е по-евтин и хората не вземат в пъти повече от нас. Не може да се сравняваме избирателно с другите страни само за неща, които на нас ни изнася. И немците вземат по-високи заплати, но данъците са им близо 50% от заплатите, като теглите чертата, не вземат много повече от нас. Само, че на немеца къщата му струва 10 пъти повече от нашата, кръчмите са му пъти по-скъпи от нашите, да не говорим за услугите. В Швейцария не може да си закачиш климатика където си искаш на блока, не можеш да си бутнеш стеничка вкъщи защото така ти харесва, не можеш да си правиш шумни купони вкъщи и какво ли още не. Между другото, споменавате програмисти, но нека да ви кажа, че начална заплата за програмист в Чехия/Полша/Словакия е около 1000евро, чисто се вземат около 800, след наем и храна ако останат 200 хората се радват.

"Навън тревата не е по-зелена, бензина не е по-евтин и хората не вземат в пъти повече от нас." Ти някога излизал ли си навън? Че бензина е по-евтин и хората взимат впъти повече е ясно , но е факт че даже и тревата им е по-зелена. И не само тревата - всички цветове са ярки и красиви , понеже там няма 1 см прах върху им.

Горките Ай-Ти специслизти, само те ли са най ниско платените у нас, ами пенсионерите с по 100 евро на месец? Много краднаха комунезите и продължават, затова няма пари за българите.

Има голяма доза истина в думите ти ...

Свят голям, пътища много. Но пък никой не готви като мама...

Аз за 171 465 долара на година няма да се помръдна.

тъй сте у кръчмана на Подгумер сите....

Ай стига ве.... Нали президентчето говореше глупости преди дни. Ама IT и outsourcing нещо ги бъркаше. Кога ще осъзнаем , че ни направиха "негрите" на Европа , че и в света!

Че при бай Тошо инженер с 160лв не беше ли негър? И ходеше да работиш на либийците за 1000лв.

sawo

От изнесените цифри излиза, че средната заплата на ИТ специалиста у нас е 3700лв. Това вярва ли го някой ? Тази цифра може да е за София, за програмисти и системни администратори след като са направили стаж няколко години в дадена фирма. Ако се сложат например професии като helpdesk support, сервизен техник в сервиз за компютри и лаптопи и още някои професии които се считат за практикувани от ИТ специалисти, заплатите ще са доста под 2,000лв, а ако се вземе и останалата част от страната, 1200-1500лв ще е оптимистична цифра.

Всъщност в статията най-вероятно става дума точно за програмисти.

3700 лв е доста под средната за програмисти. В момента програмисти се наемат за минимум 4000 лв начална заплата. Като след 6 месеца има предоговаряне.

3евзек

Е, чакай малко. Какво значи стартова заплата? Стартова в този смисъл е директно след университет. Ако сега отида на нова работа, то няма да я броя за стартова заплата, а за поредната.

sawo

Дори и така да е, това може да е само в София. Мога да изброя поне три големи града, в които стартовите заплати за програмисти са под 2000лв, какво остава за 3700.

Ми нормално, на запад си плащат за софтуер, тук никой не плаща и от там и възнаграждението е по малко

Това не е вярно! Всички фирми бяха задължени да си купуват софтуера и санкциите са големи при проверки. Следтова масово новите компютри за домнашна употреба също идват с преинсталиран софтуер. От друга страна ако погледнем процента пиратство, то за България по статистика е 68-70% и спада, докато за Германия например 35-40%. Обаче ако сметнем 68% от 2-3 млн, които в България имат компютри и 35-40% от населението в Германия, което ползва компютри ли да кажем 50-60млн, като чиста стойност кой докарва повече загуби?