Коментари - Китайският луноход се повреди | IT.dir.bg
назад

Китайският луноход се повреди

Китайският луноход "Нефритен заек" има механични проблеми.

Обратно в новината

Коментари - Китайският луноход се повреди | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

val55

Случайности няма, и защо руснаците, и американците не предупредиха китайците, къде да прилуняват и къде не. При всички случаи те имат голям опит в това отношение, какво са видели, взели, къде може и къде не , там горе. Би трябвало в бъдеще да не стават сакатлъци особено човешки при проба-грешка.....Почти е сигурно, че когато поотраснем, и променим мисленето си в доста отношения то проблемите ни, ще намалеят драстично тук "долу", и там "горе"....

Пак са спестили някой чарк :D Забавно. Надявам се да го оправят все пак.

Да го върнат на DX или тinydeal отдето са го купили да видим ще уважат ли гаранцията :_)

Да ви подменим стоката или да ви върнем парите и в двата случая ще се наложи да ни изпратите старата на ваши разноски.

Не виждам проблем и аз да си направия луноход Първо отивам в някой детски магазин Там избор богат купувам танк на батерий и да се командва с дистанционно После вързвам с тиксо една камера на купола и готово Хубаво е обаче да се сложат и слънчеви панели за ток Ако се намери спонсор да плати на руснаците да хвърлят тая джунджурия на луната спонсора ште има право да предава онлайн образи от Луната и да печели от реклами

...дай ни на нас да стоим отстрани и да гледаме сеир....след като съсипахме всичко в България, дори и малкото наука, която имахме, само това ни остана.едно време имахме собствени космически разработки, двама космонавти - Георги Иванов и Александър Александров, бяхме авторитет в производството на космическа храна - вярно, не на ракети, ама казват че нашите продукти били в пъти по-вкусни от американските и руските.Все се гордеехме с нещо. А днес? Къде са младите ни учени - ще работят в американски и нищо чудно - в китайски научно-изследователски екипи.Бетонно-олигархическия туризъм /който се разбира като "икономика"/,закри всичко, в което има що-годе няква мисъл. Щом няма личен келепир, това е!То и Роженската /най-голямата в източна Европа/ обсерватория едва се крепи на измислен бюджет... и след всичко това чета как с насмешка коментираме китайците.Едва ли има нация, която да няма технически провали в мисии на пилотирани кораби, спътници и междупланетни кораби.Малко хора знаят, но през 60-те, докато работеха по програмата на Кенеди за Луната, дузина американски астронавти изгоряха за да се стигне до успешната мисия на Аполо 11. СССР даде също доста жертви.Не се притеснявам за китайците - те стават все по-мощни, като им се повреди лунохода, ще пратят втори, трети....после хора...след 100 години нищо чудно кратерът "Тихо Брахе" да е оформен като огромен йероглиф.....ама тогава едва ли ще има българи, уви.Нация с 5000 г. цивилизация, преживяла много беди и катаклизми.Но днес китайците имат вектори за развитие и ги следват. Made in Bulgaria - вече значи - закрий и унищожи, преди нас нищо не е имало, след нас и потоп.

До всички коментатори.... Има закон на Мърфи и той е валиден за всички без разлика от раса, пол, партийна принадлежност. Това е. Всичко създадено от човешка ръка рано или късно се чупи.

споко, на помощ ще дойде руския луноход "Матушка Россия" и ще го изправи на крака докато американците правят монтажи в Холивуд на кацането на първия човек на МАРС..... ХАХАХАХА

САЩ не може да изтреля совалка от първия път. Русия от много време служи само за космическо такси. А вие сте се хванали за китайците. Били боклуци. Това са ви го казали баба и дядо навремето и сте го запомнили. Я някой да ми покаже модерна техника, в която няма нищо китайско.

От житейски опит са изводите! Баба и дядо не знаеха за Китайските стоки нищо.

не е нужно да осирате космоса, имате си планета... серете тук!

къртиииии....

Тия една детска играчка не може да направят без да се счупи на следващия ден а луноход пращат на Луната. Смех. Ментето си е менте, явно реплика.

А ние какво сме? Освен да плюем по другите, за друго не ставаме.

Говори за себе си. Никой не те е упълномощил да слагаш в един кюп всички тука и да говориш от тяхно име.

Македонците са направили база под лунната повърхност. Един македонец изпълзял отгоре казал писна ми да ми ровят в земята на Луната и ударил заека с лопата и той се повредил... Защо руснаците не са изстреляли луноход2 - защото македонеца Муйо Муевски не е разрешил ...

Един китаец продал душата си на Дявола!... и след една седмица тя се счупила...

Нормалните хора ще кажат - БРАВО, голямо постижение на китайският народ, ДАНО го оправят и продължат с научната мисия. Обаче българите са ПРОСТ и ЗЛОБЕН народ, само умее да се подиграва, критикува и принизява - заслужавате си съдбата на където и да води тя.

Това критика ли е?

Факт

Не е.Просто е смях в залата.

Абе "не Булгар"-е, преди да обуждаш на българи, замисли се за кого работиш и дава ли ти на теб достатъчно да хвърляш л---на по произхода си и държавата която те е отгледала при всеки удобен случай... ПЛЪХОВЕТЕ НАПУСКАТ ПОЕМАЩИЯ ВОДА КОРАБ ПЪРВИ !!!

Бил е от китайска стомана. Нещо като кашкавал. ;) Натегнеш нещо китайско, като отверка и се огъва и сплесква. Е, малко преувеличавам, но не е абсолютно невярно.

идея си нямаш колко неща се правят в Китай, и се ребрандират..

Бедна ви е фантазията какво е в Китай. Най-големия асфалтиран площад без нито една гънка или кръпка. Аз нацупен китаец там не видях.

То асфалта не е за хвалене. Те западняците ни изкупуват жълтите павета - май бяха австрийски. Асфалта се руши, а добре направените павета, много трудно. Друг е въпросът на качеството на съвременият асфалт ползван в България.

Защо руснаците не изпратиха готовия апарат луноход 2 а остана на земята.Защо никой не ходи там .Явно китайците не са разбрали

Хубаво се смеете, че лунохода се е повредил защото бил китайски, ама какво ще кажете за повредата на американската мисия Аполо 13 или за совалката Чаланджър, която се взриви. Никой не е застрахован. Инциденти стават и при най-добрите.

Е то барута и фойерверките китайците са ги измислили уж, ама те американците с Чалънджър ги издигнаха до невероятни висоти... Няма друг такъв фишек в историята на човечеството - токова тона амониев перхлорат и алуминиева пудра... А аз се чудех като деца що като направим патрон от сифон за ракета той вземе че гръмне, а като го направим за бомба - излети нанякъде.

Статията е за китайски луноход. Ако говорим за Аполо 13 или Чаланджър няма да има връзка с темата. Бъди сигурен, че ако ставаше въпрос за USA издънка нямаше да ги хвалим.

Поне под техническите новини бих очаквал постовете да не са папагалско повтаряне на клишета. Те и в немалка част не са де. Голяма работа, че се е развалил. Колко време има смисъл да луноходи по пясъците и какво ново ще научи, нали и хора ходиха и т.н. Смисълът на мисията очевидно е да (си) демонстрират, че могат да го направят; и успяха.

Много ясно Made in China :)))

ни що не ти е ясно-НЕ познаваш китайските постижения явно. поредния папагал, повтарящ ОДАВНА ОСТАРЕЛИ КЛИШЕТА!

реплика, реплика, ама го качиха на луната нали? я вижте колко и кои държави са качвали каквото и да е там.

Нали знаеш чия земя е луната?

абе и за нея ке се тепаме.. сега сериозно, да качиш нещо на луната не е толкова лесна работа.

Много ясно! Македонска е!

Това не е новина. Ако не се беше счупил щеше да е новина.

Е как няма да се повреди? Нали е прозиведен в Китай!!!!!

...сега "Нефритеният заек" чака "Нефритените техници" ...

Споко - в тайния багажник има скрита китайка-каратеджийка, която ще излезе и с конг-фу ще оправи нещата!

Карате е Японско бойно изкуство, малко вероятно (не невъзможно) китайката да е "каратеджийка". По-скоро е "кунфуджийка" и да, с кунг-фу ще го оправи. Даже няма и да си го помисля да се изразя невярно, ама то тук само глупости се плещят без мисъл.

Понякога от провал на мисия могат да се научат повече неща, отколкото от успешна мисия. А пък и мисията на китайците не бих казал, че е провал. Изпълнена е задачата минимум, но вероятно няма да се изпълни задачата максимум. Но може и да се изпълни - все пак зависи каква е повредата. На бас, че до 10-15 години ще са стъпали на Луната, а ние все още ще им се надсмиваме, оттук, отдолу, закиклили в прехода.

и като си помисля, че тия купиха и бизнеса със сървъри на IBM ..

няма качествено нещо произведено от жълтите. каквото и китаиско да съм купил, всичко показва дефекти.е копират, но да го правят с ум, а не със задниците си.

То остана ли нещо, което вече не е произведено в Китай? Едно приятелче от Пловдив "произвежда български обувки от естевствена кожа". Производството се състои в това да изпраща етикетите в Китай, а оттам идат контейнерите с обувките. То и етикетите бил замислил да ги прави там, но след като му омазали 2 партиди вече им ги праща.

Всички качествени стоки за които дори не подозираш че са китайски в крайна сметка ще се окажат че са такива, ако проследиш къде са произведени!

Абе то в Китай си имат и много качествени стоки, които изобщо не са боклуци. Но са с европейски цени. А в България нашите търговци купуват възможно най-евтиното, от евтиното по-евтино, ако може и още по-евтино, възможно най-евтиния боклук, за да им излезе колкото може по-евтино, и да му сложат колкото може по-голяма надценка. Затова не е чудно, че ние в България познаваме само "китайските боклуци"- за толкова евтино, китайците не биха дали друго освен най-нискокачествените си боклуци. Но истинските, висококачествени, на европейско ниво стоки, могат да се видят само на място в Китай, или пък в богатите страни, чиито клиенти могат по-лесно да си позволят да купят по-скъпото и качественото. Но не и в Бг...

На собствениците на Американски ценни книжа, Честито! Вече са собственици само на книжа.! :D

Абе гледам много подигравки по тия китайци, обаче така докато всички им се подиграват вече са първа икономика в света плюс огромен дълг на щатите към тях. Едно просто икономическо правило гласи че производството движи икономиката, а в момента всичко се произвежда там. От ниско бюджетни реплики, до висококачествени оригинали. А останалия свят за по-лесно купува от тях, а не се хване да произведе сам. Ние вместо да се подиграваме на китайците трябва да се учим от тях и да им сваляме шапка.

1. китай не е първа икономическа сила дори и да стане при 1,5 милиарда население няма да е заради силната икономика а най-вече заради населението БВП на човек е по-нисък от българския! 2. това че китайците са купили американски сългови инструменти е било поради факта че това са най-сигурните книжа! япония държи книжа на същата стойност но никой не пропагандира този факт! може да се научим от тях единствено на трудолюбие размножаване и ниски заплати и на промишлен шпионаж! а ако предложиш и вариант да превземем такава територия - добре :))) ние трябва да се учим от малките европейски държави които живеят най-добре от цял свят!

Много добре казано!

първа икономика в света ?? Ти май се обърка. САЩ са преди тях, както и да го смяташ.

Аз когато бях в САЩ през 1993 г. още се обърках като попаднах в китайския квартал на Вашингтон. Все едно си в Китай - дори всички надписи, включително имена на улици авенюта и площади, всичко беше на китайски и се ориентирах само по слънцето! А да, и магазините бяха препълнени с китайски стоки (ама качествени, не като нашите). И се учудих че страшно много американци учат и знаят китайски! И това преди колко години само! А сега какво е там - не ми се мисли! Имаха даже един ефирен канал местна китайска телевизия! А ние тук на пет минути новини на турски се мръщим.

Да мръщим се на турските новини, така и трябва! Все пак американците не са били под робство и мъчения 500 години, нали?!

Абе то реално всичко се чупи, така че просто лош късмет... ама незнам на тия китайци кой им прави дизайна. Лунохода, изглежда като играчка от евтин научно фантастичен филм от 70 те години... Бива ли да се се излагат така ;) една стоко би трябвало добре да се промотира ;) да последват примера на братска ЮСА :)

Те ще си оправят лунохода, а ние и мотокар вече нямаме.

Колко много преуспели учени имало във форумите на дир.бг. Това обяснява що държавата ни е на това дередже. Щото на масата и в интернет всеки много разбира.

ocmpuemo@

Ако поне малко сте запознат/а с нивото на родната автонатика и роботика от близкото минало нямаше да Ви е чудно. Жалкото е, че болшинството доказани специалисти работят в чужбина, защото тук шепа продажни душици унищожиха всичко постигнато с десетилетия труд.

НЕ САМО ЕКИПА,А И РОДНИНИТЕ ДО 9-ТО КОЛЯНО,АМА ХА

Един китаец решил да продаде душата си на дявола. Продал я. След една седмица душата се развалила...

Малко прекаляваш според мен.

Ц !

ocmpuemo@

Някой знае ли точната дата за показния разстрел на научния екип?

НЕ САМО ЕКИПА,А И РОДНИНИТЕ ДО 9-ТО КОЛЯНО,АМА ХА

ЯВНО КАТО СА КОПИРАЛИ ЛУНОХОДА,ТЕЛЕФОННАТА ВРЪЗКА Е БИЛА СЪС СМУЩЕНИЯ.

ХАХА :)

Като се има в предвид, че лунохода на ментетата им кана с 400 КИЛОМЕТРА отклонение от целта, то нема какво да говориме. Юруш народе китайските телефони марка Хуавей, Престигио, Пресарио и Сие.

Твоя луноход с колко метра отклонение кацна след полет от няколкостотин хиляди километра ?

Сравняваш един човек с цяла нация(1.3млр)!!!

Абе той и бай Ганя се целил в пъпа на английската кралица ама уцелил точно една педя по-надолу

Така става с луноходи тип "Реплика"...

пак доста издържа като изключим шегата не е малко постижение за китайците но ако говорим реално в русия и в щатите сигурно има ученически кръжоци които могат да изпратят луноход ако имат финансирането

Сигурно е китайски ...

Просто осъзнах колко руснаците и американците са напред пред останалия свят в космическата наука. Лунохода на китайците трябваше да измине няколко километра за 3те си месеца живот. Първия проблем беше, че се размина със зоната за кацане с 400 км и казна на неподходящ терен. Представяте ли си какво е това да имаш точност +/- няколко стотин километра, а Русия и САЩ точност до няколко десетки метра и то преди няколко десетки години. Втория проблем е, че вместо 3 месеца, оцеля само 1. Марсохода вместо няколко месеца работи няколко години. Иначе като цяло е похвално, че стигнаха и до тук, защото това е много сериозна наука

Ркламация може да потърсят на " Илиенци " при Коце бушона . Той там оправя всичко !

Не е възможно! Обикновено китайските стоки издържат 2-3 месеца. Сигурно са ползвали нискокачествени японски части (или играчки от снакс)!

повечето неща, които ползваме са правени в китаи - от боклуците, които се чупят при отварянето на опаковката до супер сложни и супер стабилни високотехнологични продукти, които работят надеждно години наред, за разлика от нас, които много знаем но дори и боклуци не произвеждаме.

Да, да виждам! Сигурно са искали да уцелят луната с нискотехнологичен луноход.

Глупости. Боклуци произвеждаме с тонове. Само дето нямаме още завод за преработката им. Какво искаш да произвеждаме? Производствената цена обикновено е по-голяма от тази на китайски аналог. Специално в електрониката цените на компонентите заради количествана там са в пъти по-евтини. Остава да правиме железа. Все пак доста народ се занимава с производство на специализирани контролери. Обаче сме сред първите производители на слънчоглед. В момента произвеждаме китайски автомобили ;)) Произвеждаме Акумулатори, Износът на електроника и електротехника през последните 5 години (2008-2012 г.) бележи средно годишен ръст 12%, докато световният внос расте с 6% за същия период, т.е. страната ни печели пазарен дял. Произвеждаме медикаменти и електроенергия. Много части за коли също произвеждаме. Произвеждаме машини, асансьори и други подобни.

Голяма работа. Важното е че кацна успешно, работи и предаде данни и изображения. Никой няма право да им се подиграва - освен ако не е постигнал по-добри резултати от тях. Освен това китайската технология (извън играчките) отдавна е на ниво съпоставимо с това на западните държави и Русия. Но пък спускаемия апарат все още си работи по-план - прави си анализите, снима си снимките и т.н. п.п. Така или иначе роувъра имаше срок на живот 3 месеца. 1 месец мина без проблеми и това е огромно постижение. Пък и като е повреден не означава, че му е изпята песента. Все пак се опитват да го оправят.

Корейският младеж, който ходи да вземе проба от слънцето да не се офлянква, ами да отскочи довечера до луната да оправи заека!

Аaaaaаахаахахахахахаххахахааххахаахаххахаа

Да, в сравнение с "Фобос-грунт" всеки проект може да мине за супер успешен ;) Особено ако е продукт на китайската "технология"

фобос грунд беше с процесори правени в Китай. Роскосмос каза, никога повече няма да ползва китайска електроника.

Искаш да каже, че Маринър 3, 8 и Обзървър са успешни ?