Коментари - Китай пусна най-големия плаващ соларен парк | IT.dir.bg
назад

Китай пусна най-големия плаващ соларен парк

Китай пусна в експлоатация най-голямата в света плаваща слънчева енергоцентрала.

Обратно в новината

Коментари - Китай пусна най-големия плаващ соларен парк | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

големи умници няма що. щеше да е мнооого по-добре и ефективно ако бяха сложили тия соларни панели на 15те хиляди сгради които ще ползват електричеството. а да не говорим за навеси по гаражите пред магазините и къде ли не щеш още из градовете.

e,Козлодуй ги произвежда тези 2000 МW за 1 час, а не "всяка година" :)))

за един час, по скоро за цели 10 часа и то при пълно натоварване.

и как ги сметна :)

В клипа казват 20 Мв, бг- то пише 40 Добра идея, ай ся един бай ганьо да обясни откъде изгрява слънцето и колко е лошо това .... Ориент експрес ....

Всъшност в клипа казват, че ще произвеждат 20 милиона kW.h енергия годишно, количество енергия, което биха произвели панели с инсталирана мощност 40 MW ако работят 2200 часа годишно с КПД 25%, което е абсолютно реална цифра.

Ама като правите сравнение между фотоволтаични и ядрени мощности, сравнете и разликата в инвестицията за построяването. Аз знам, че инвестицията в слънчева енергия е 1 милион евро за мегават /10 пъти по-малко, отколкото за ядрени реактори/, и после производството на енергия е без пари.

Тия солари имат смисъл в ЕС само, благодарение на глупостта зелена енергия. Слагаш на покрива 20м2 панели, които правят за 9-10 часа общо 45-50квт...продаваш ги по скъпа цена 22ст., и после потребяваш 68квт нощно електричество. Ако си мноо богат и искаш да си автономен, слагаш акумулаторна 10квт система Тесла, и зареждаш от соларките.

И кво? Залезе слънцето, и 15 000 сгради минават на свещи и газени лампи? Че я отпрали и във водата тая централа...че няма наколо необработваеми чукари.Да сравняваш АЕЦ със слънчева централа е нещо като гаубица срещу прашка-скобарка :)

Завчера гледах мач и коментатора разказа за стадиона в Берн. Те играят на покрива на МОЛ, целия стадион и няколко сгради около него се захранват само от слънчевите батерии монтирани на козирките, с капацитет 700 мегавата. Иначе швейцарците са си глупавички де, що не са направили една АЕЦ с тези 305 милиона франка?

Chefo77

Сериозно ли е 700 мегавата? Я пак провери мерките, да не се окаже, че имат почти еквивалент на единия от ядрените ни реактори на козирката си ...

Китайска работа.. а какво се случва отдолу с флората и фауната??? Мре.. ааа забравих, че в Китай за природата не им пука..

Щото при ТЕЦ организмовият свят (вкл. човекът) цъфти и върже...

40 мегавата ще захранват с ток 15 000 сгради. Апропо, колко сгради има в София. Така, както е написано това съоръжение трябва да произвежда ток, колкото 20 Козлодуя, което всъщност не е така. :)

Ей бастун,ти правиш ли разлика между 2000 МВ и 40МВ

Пентагона сигурно е против :))

Площа е горе долу еднаква, но АЕЦ произвежда 50 пъти повече и то постоянно, а тук зависи от много условия, които не са изпълнени през цялата година еднакво.

Забравил си обаче, че произвежда също повече и постоянно боклук, който твоите деца и техните ... ще се чудят 20 хиляди години какво да го правят. Ама на теб какво ти дреме за тях нали - важното е радиото да свири ?

да униеш част от морето не е проблем, а ,че ще се съхранява някъде нещо е проблем,а? Такъв "боклук" от много години съхраняват и САЩ и Франция и Русия и др. и няма проблеми.

Chefo77

А ти защо мислиш, че соларните панели растат по дърветата? Нали и те се произвеждат, нета е обширен и би могъл да се осведомиш какви отпадъци отделя производството на панелите...

86 хектара от морето завинаги!

Обясни как ?

Всяка година щял да произвежда 40 Мегавата, а Козлодуй произвеждал 2000 ??????? Това кой ли кретен го е измислил? Звучи ми като путлераст обясняващ важно колко разбира от енергетиката. Мегавата е моментната мощност, а се произвеждат киловатчас, мегаватчас и т.н. Няма как за година да се произведат 40 Мегавата. Може да се произведат 40 Мегаватчаса примерно. В случая обаче при 40 МВт мощност могат да се произведат до 40МВт Х 10 часа Х 365 дни (ако е слънчево и безоблачно) = 146 000 МВтч = 146 милиона киловатчаса Козлозуй с неговите 2000МВт произвежда обаче 24 часа в денонощието с 1 месечен планов ремонт средно по около 16 милиарда киловатчаса или над 100 пъти повече въпреки, че е само 50 пъти по мощен. Реално ако отчетем и редица други фактори намаляващи производството на китаеца разликата ще нарастне до 200 пъти. Искам да кажа, че сравнението е нелепо по отношение на мощността, а написано и като годишно "производство в Мегавати" е направо комично.

Сега ако сметнеш и разходите по експлоатацията... Да не се окаже че слънчака е по-ефективен? Едно е цяла централа с хиляден персонал, а съвсем друго няколко оператора и няколко дрона... ремонта и поддръжката е към външна фирма, на повикване...

Аз съм ЗА фотоволтаиците и изобщо за ВЕИ. В случая става въпрос за нелепото сравнение. Ако държавата регулира нещата и хората да могат да си слагат по покривите и да им върти обратно електромера, а не да плащат на монополисти и собствения произведен ток ще е чудесно. ама целта е хората да се насъскват срещу ВЕИ в полза на напълно излишната АЕЦ Белене.

Ей Сороспиефф, а сметна ли колко ще са разходите по съхраняване на отработено гориво и още колко вреди ще сътвори. А ти е гръмнал АЕЦ-а и целия свят яде светеща скумрия!! Я ходи си тегли въжето, че от токоз мисли си получил болки в м/у ушното пространство.

В случая не се сравняват пари, а електропроизводство. За това пиша за нелепото сравнение. И на тебе ще повторя, че съм твърдо ЗА ВЕИ.

по принцип си прав, само дето 10часа на ден в номинал си е пожелание за фотоволтаиците 2200часа годишно е по приемливо

По-добре да се чупи като китайска играчка отколкото като руска атомна централа!

Или като тия в САЩ миналата година хахха.

ват , киловат , мегават са единици за активна ел.мощност , а единици за ел.енергия са ватчас , киловатчас , мегаватчас ! 5 и 6 блок са всеки с по 1000мвт мощност

"Дългият срок на експлоатация на соларния парк означава, че той е проектиран да издържи високи температури, соленост и влажност, които водят до остаряване на съоръженията, разположени във водата." === Бе то хубаво, ами силен вяттър, вълни, бури?

Ами те китайците откъде да знаят, че има такива работи? Я бързо бягай да ги светнеш!!!

тва е от любов към русия :))) да живее монолитен БРИКС!!!

Тия пак ли са копирали, бахти колко са назад!

Ще се чупи, като китаjска менте играчка.