Коментари - Китай постави рекорд със своя токамак | IT.dir.bg
назад

Китай постави рекорд със своя токамак

Експерименталният токамак (EAST) на академията на науките на Китай постави нов световен рекорд за стабилно удържане на плазмата: 101,2 секунди в H-mode режим.

Обратно в новината

Коментари - Китай постави рекорд със своя токамак | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какъв ще да е тоя ТокаKмакът EAST?

Брейййййййй...Тия жълтурчета! А всички все викат, чет те могат само да копират..>Както изглежда, не е точно така...

В проекта, освен Китай, участват и страни от Европейския съюз, САЩ, Япония, Русия, Индия, Южна Корея и Казахстан.

Реактора не е ли китайски?

Управляем термоядрен синтез правят отдавна хората. Чисто инжинерно обаче вложената енергия в съоръженията е по-голяма от тази която биха получили. Има още много инжинерна и научна работа докато стане промишлен реактор за ток. Но пък като стане и край с мързеливите араби. И като гледам само Китай има интерес да го направи, защото на другите държави и САЩ и Русия така им е добре ползват петрола за оръжие и много не се напъват в тая насока.

всъщност се пише без т, а инжЕнер е с Е, не с И. Когато научиш правописа може и някой да се замисли над написаното от теб. Дотогава - само подигравки ще получаваш

1. Първото ти изречение се започва с главна буква. 2. Второто ти изречение се завършва с точка 3. В първото изречние трябва да се напише след запетаята ",а не с И" вместо твоето ",не с И" 4. Тирето сложено за цвят в нищото няма да коментираме. 5. Очевидно е, че Ефектът на Дънинг-Крюгер покрива изцяло твоята "личност".

Като започнат да ги правят масово, край с батериите за електро мобили

...В проекта, освен Китай, участват и страни от Европейския съюз, САЩ, Япония, Русия, Индия, Южна Корея и Казахстан... В проекта участват: ЕС, САЩ, Русия, Япония, Китай, Южна Корея и Индия. Казахстан не участва и никога не е участвала. В проекта работят и българи. https://link

От Уикипедия: Думата "токамак" (съкр. от руския израз "ТОроидальная КАмера в МАгнитных Катушках") е експериментално устройство с тороидална форма, т.е. подобна на кравай, в което се създава и удържа високотемпературна плазма. Главната цел на провежданите експерименти е да се постигне управляем термоядрен синтез, който е един от най-перспективните бъдещи енергийни източници. Токамакът е разработен от съветските физици Игор Там и Андрей Сахаров през 50-е години на XX век и вдъхновен от идеята на Олег Лаврентиев. Синтезът се състои в сливане на ядрата на деутерий и тритий, които са изотопи на водорода и могат да се извличат от водата, като в резултат се получава хелий и се освобождава термоядрена енергия подобно на процесите в Слънцето.

Е няма как редакторите на dir-a да са наясно, че "токамак" е име на нещо! А как се нарича въпросното "нещо" - устройство за управляем термоядрен синтез.

За неграмотните русофили - Крим открай време е бил васален на Османската империя. Присъединен е към Русия 1723 г.

Se taia

Мани приятел, те са толкова облъчени, че даже няма да разберат въпроса ти. А това, че България е имало много преди за Русия да е мислено като държава, няма кой да спомене ;)

BajMangal, първо гьосурата по горе не е задал въпрос а е изказал някакво посредстено, подвеждащо мнение, Крим е бил гръцки, византийски, татарски, украински и също на древната Рус, турците са го владели само от ден до пладне ... второ къде е туския токамак, кажи бе фес, защо резаните хич не ги бива по техниката?

Кога да очакваме големия "БУМ"??? (буквално)

градуса по Келвин! Малко е.

500000273.15 по Целзий, толкова стигат ли? А и нищо не казват при какво налягане.

Може би е при вакуум, как иначе да го изолират да не подпали всичко наоколо. То и при вакуум е тотален зор за постигане та не знам има ли особена разлика де.

Има една 0 повече и освен това се вади по Целзий. Приблизително 49999726.85 по Целзий. Но и те са го закръглявали много. Просто да подчертаят, че не е по Фаренхайд сигурно. А и Келвина сигурно се приема по-добре във физиката.

Лека полека ще го направят.

Натам отива. Последните 60-ина години енергията от ядрения синтез е "след 10 години", може вече наистина да остават само толкова.

Тоя токмак веднъж го пишете Токакмакът , веднъж токамак , май не знаете правилния монголски ..

Бравос.