Chrome въвежда опция за HTTPS с приоритет

Новият режим може да стане по подразбиране в бъдещи версии

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

SSL е една измама за много пари. Общо взето те карат да си купиш криптиращ ключ от две американски компании. Ти не можеш да си генерираш такъв или да си криптираш сам, също така не можеш да купиш от друго място, освен от Америка. Взимаш ключа, и плащаш всяка година рекет. Сега ще премахнат безплатните ключове от cPanel и подобни и нека грабежа продължава с пълна сила. Същевремено американците имат абсолютно всички ключове, и следят и записват всичко.

Google Chrome изостава много от Opera браузера, където отдавна има вградена безплатна VPN (за Android и Windows), вграден блокер за реклами, както и много по-сигурното DNS-over-HTTPS вместо DNS. Затова обичайното хакване на Chrome при автоматично стартиране на malware от опасни сайтове (изисква се преинсталиране на Chrome) не се случва при Opera браузера. Opera браузерът е също много по-стабилен и позволява отваряне на десетки линкове едновременно, без блокиране на компютъра, както при Chrome.

Сещам се едно време коментар във форум за JavaScript, че Opera е браузер за отваряне на текст. ;) Как се хвалеха преди, че са по-бързи от IE, защото просто нямат проверки и корекции на код и изкарваха недостатъка за предимство. Сега не ги знам. Огромните възможности на IE и свързаност със системата, от друга гледна точка са недостатък за сигурност. А това с HTTPS, го направиха за да плащаш за сертификати. Ръчно направени не позволяха и даваха страшни страници от браузерите, където преди повечето хора няма да се ориентират от къде се преминава нататък. Е има безплатни от Let's Encrypt например, но трябва да ги знаеш. А реално за трансфера, нищо не се отличава като сигурност от собствен сертификат. Освен че за простите сини сертификати проверяват един емейл. А за по-сложните зелени, вече и други данни. Но всичко не е свързано със сигурността на трафика. А по-скоро на кой е сайта.

Сега да очакваме поскъпване на ssl сертификатите, че вече не всеки трябва да може да има сайт, а тозй, който дръзне да има и не иска да плаща за сертиикат, го обявяват за "ненадежден", независимо дали сайта му е чисто информационнен и няма нужда от ssl лиготии...

Глупости на търкалета .... има безплатни, никой не те задължава да си плащаш...

Пробвай да си инсталираш безплатен ssl на който и да е шеърнат хостинг... Все пак говорим за бюджетни решения, не за корпоративни...

Има безплатни друг път, cPanel и Plesk се правят, че им са безплатни, но не са... надуха си цените и ти включиха сертификата в цената.