Коментари - Дадоха Нобелова награда за квантово телепортиране | IT.dir.bg
назад

Дадоха Нобелова награда за квантово телепортиране

Това може да е най-добрият и бърз метод за пренос на информацията

Обратно в новината
| Редактор : Стоян Гогов

Коментари - Дадоха Нобелова награда за квантово телепортиране | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А какво определя информацията от кой от безкрайно отдалечените фотони ще се "следва " и от двата?

След като НАТО бомбардира черно море ние българите квантово ще се телепортиране в Барселона в къщата на..

НАТ0 едва ли ще си вкара автогол - понеже България е в същия тоз североаталнтически военен съюз, а телеПортиране да се ползва само за мирни цели

Преведено на лаишки език - нещата не са такива, каквито изглеждат, тоест Вселената/релността е нещо коренно различно от обяснението, което дават за нея към момента най-развитите научни постижения и това ще важи и за научните постижения след 100, и след хиляди години. Една правдоподобна теория ми изглежда теорията, че реалност/вселена изобщо не съществуват, а това е просто свръхсложен математически модел, който е осъзнал сам себе си и това следва от факта, че и най-сложното нещо (в случая реалността/вселената) може да се опише математически. Но това е една от всичките безкрайно много теории. Та в една "несъществуваща" математически описана вселена, нищо не пречи двойка футони на безкрайно разстояние един от друг да си обменят информация мигновено (тоест безкрайно пъти по-бързо от скоростта на светлината). Що не.

По-голяма глупост не можа да измислиш?

Да, така е. И най-сложното нещо-Вселената, може да се опише от най-простото нещо-мозъка ти...

И в разширеното Хилбертово пространство делта-функцията не се нормира (което е фатално за физиката), както и да въртиш Гелфандовите тройки и каквито и Радон-Никодимови теореми да съчиняваш.

С Бокова константа

Нищо подобно не са открили горните двама (Айнщайн и без друго не е способен да открие каквото и да е.) Те основават “разсъжденията” си върху делта-функции, които нямат никакъв смисъл—нито физически, нито математическп (напр. не могат да се нормират в Хилбертовото пространство). Изобщо, самата квантова механика е изначална безсмислица. Тя е един от двата стълба, наред с т.нар. “теория” на относителността, символизиращи човешката глупост. Който се интересува от повече подробности може да посети timeisabsolute.org/5.html

да, прав си , а също и земята е плоска...

Делта функцията има математически смисъл. Тя е фурие образ на вълновото уравнение. Квантовата механика всъщност не е на самоспрегнати ермитови оператори (т.е. такива, че да са с реални собствени стойности) в хилбертово пространство, а на такива в разширено Хилбертово. Защото, НДУ един ермитов оператор да е самоспрегнат в Хилбертово пространство е това да е ограничен, а Х, P и Е операторите не са ограничени. Те обаче имат самоспрегнати допълнения в разширено Хилбертово пространство, които при това са единствени. Собствените им стойности са точно от това допълнение.

в некои заведения в уса отдавна правят опити да телепортират живи организми - успешно телепортират жаба на няколко метра в лабораторни условия. Телепортират я, но тя умира сле неколко секунди. Не могат да я съжявят, не не могат. Тук не споменават за експеримента на военоморските сили на сащ по време на втората световна. Но не повтарят този експеримент. Явно е, че не могат.

А после ручат ли жабетата? :-)

Добре де, нали има NO-Communication theorem която казва, че информация не може да се предава?!? Не разбирам - тези твърдят, че ще предават?!? https://en.wikipedia.org/wiki/No-communication_theorem

Има и no-cloning theorem която казва, че неизвестно квантово състояние не може да бъде перфектно копирано

Ей, добре че е Уикипедия - телепортират кюбити като under the assumption of sender and receiver pre-sharing an entangled resource. Един вид и двете страни споделят информация за първичното състояние, така че No-Communication и No-Cloning си важат.

Поредната лъже-нобелка на новите времена на дебилите. Това е откритие направено от Айнщайн, Подолски и Розен и е наречено на тяхно име "Парадокс на Айнщайн-Подолски-Розен", на английски "EPR Paradox".

По тебе ли да им изпратят Нобеловата награда?

Еееее котко на Шрьодингер - жива ли си? :-)

Напротив EPR Paradox е бил отречен от неравенствата на Бел, чрез които експериментално е доказано, че няма скрити променливи при квантовото усукване на частици. Тоест те си взаимодействат по-бързо от светлината. Нещо, отхвърляно от Айнщайн.

Ами, значи сега по твоята логика това отрича неравенствата на Бел, което никой не го твърди обаче и потвърждава EPR.

Физиците Айнщайн, Подолски, Розен са били против идеята, че свързани/усукани частици си взаимодействат по-бързо от светлината. Тоест като измериш спина на един електрон, другият мигновено става с противоположна стойност. ЕПР са смятали, че няма обмяна на информация, а още при свързването на частиците биват определяни техните стойности, които обаче стават скрити за учените. Ирландецът Бел измисля неравенства, решението на които плюс експерименти ще определи дали има обмяна на информация или не. Експериментални измервания сочат резултат от неравенствата, според който има обмяна на информация по-бързо от светлината. Тоест Айнщайн греши, а квантовите физици са прави. Досега се смяташе, че този феномен не може да се използва практически. Например да има квантов телефон, чрез който хората да си общуват на светлинни години разстояние. Нобеловите лауреати от статията обаче твърдят, че може. Това е новият момент.

Не е поставян въпрос дали може да се ползва практически този ефект, а споровете са били само на какво се дължи този феномен. И до сега те не са решени напълно, а само на ниво "сега повечето смятат, че...". Впрочем, възможно обяснение е например свръхдетерминираност на Вселената в която живеем. Основно, консенсуса сега е в това, че се приема следното: една физична теория може да не нарушава причинността без да бъде непременно локална, нещо което е било отхвърляно преди.

си посвети живота за това. Респект пред него. Другите двама клакьори не са много интересни

Не че нещо, но тия станаха като седмичното шоу на босфорТВ, в което участва софка, майката на трафиканта от София.

дали са открили практическо приложение, защото до сега квантовото телепортиране имаше точно 0 приложение

ми то си го пише бре - за пренос на информация!

в момента в който прочетеш спина на частицата, връзката се разпада.

обаче "известен като квантово телепортиране, при който е възможно преместване на частици на квантово ниво" , квантовото телепортиране май не е местене на нищо, където и да било. по-скоро е квантова връзка.

,, Според него в бъдеще това може да се използва за пренасяне на информация." Тоест правилото, че нищо не може да пътува по-бързо от светлината, включително информацията, е нарушено?

Не, при квантовото телепортиране информацията за частицата трябва да се пренесе до новото място по класически комуникационен канал, т.е. няма как да стане по-бързо от светлината.

има две квантово свързани частици, връзката е мигновенна. прочетеш ли едната веднага знаеш каква е другата. но това за момента няма практическо приложение

Там е работата, че като "прочетеш" едната частица, т.е. като измериш състоянието ѝ, ти вече го нарушаваш. А поради свързаността на двете частици, мигновено нарушаваш състоянието и на другата. И в крайна сметка каква точно информация си получил?!? Квантовата телепортация е пресъздаване на частица с идентично състояние на отдалечено място. А информацията за това състояние следва да се пренесе до това отдалечено място по отделен канал, който е класически. Та затова няма как да стане по-бързо от светлината.

Че, защо да ме интересува информацията за частицата?!? Просто ми трябва да знам, че до един момент частицата и нейния квантов двойник ги има, а след това - че ги няма. Например - отваряме седем канала с квантово свързани частици. Някой "на началния адрес" прочита състоянието на №2 до №6. Връзката с квантовите копия се разпада и остават 1 и 7. Някой "получател" прочита състоянието на всичките седем канала и вижда, че изменения настъпват само в 1 и 7. Честито - току що се и осъществило практически моментално предаване на кодиран сигнал (латинската буква "А" в двоичен ASCII код (1000001)). Останалото е въпрос на технология.

Айде сега да бъдат така добри и да телепортират Бай Гън и геронтофила Макарон някъде в съзвездието Кентавър….

Защо толкова усилия?! Достатъчно е да ги гилотинираме, не защото сме сеирджии, а защото сме хуманни човеци и... да ги погребем без почести и на тойно място. Защото ако бяхме сеирджии можеше да ги погребем живи и да им сложим вътре камери да гледаме последните им минути на този свят. ха-ха... Или пък да ги намелим с мулчер и да изхвърлим пастета им в световния океан за храна на морските твари.

Това не е сериозно, няма украинци...сред нобелистите.