Коментари - От Давос: Роботите ще изместят работниците | IT.dir.bg
назад

От Давос: Роботите ще изместят работниците

Президентът на Световния икономически форум в Давос, Клаус Шваб смята, че само след 4 години роботите ще вземат работата на 7 милиона души.

Обратно в новината

Коментари - От Давос: Роботите ще изместят работниците | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всичко това е дълбоко невярно. Машините съкращават тези работни места, които са груби, непривлекателни и затъпяващи, а откриват при това повече, по-високоплатени и по-интересни. Прост пример: предполагам всички знаят знаменитата картина на Репин "Бурлаки на Волге". Това са едни, дето дърпат кораб с руда от мината до завода. В един момент пристига корабът с парен двигател и о, ужас, какво ще правят горките бурлаки? Ами първо част от тях отиват на самия кораб. После, тъй като корабът е по-ефективен, цената на стоманените изделия пада, производството се увеличава, друга част от бурлаките отиват в завода и във въглищната мина. При по-евтината стомана почват да се продават повече стоманени изделия, съответно трябват повече стругари, фрезисти и шлосери. В крайна сметка пристигането на кораба съкращава 1000 бурлаки, но генерира 1500 работни места, по-добре платени и никак така не отчайващи както на бурлаките. По същата логика и за всяка друга област, в която навлиза техническия прогрес. Погледнете статистика за населението на Англия между 1800 и 1900 година - въвеждането на механизацията. какво има там? Бурното развитие на техн.прогрес е съпътствано и със взривно увеличаване на населението. Т.е. машините не само не унищожават работни места, напротив, многократно ги увеличават.

Роботите дрони вече изместват военните летци.

Този Шваб, германец ли е?

Това с работните места и роботите го четох преди 5 години и пишеше,че до 2015 -та година роботите щели да ни заменят! Сега сме 2016-та и все още не са ни заменили! Доста време ще мине докато това стане,няма да е в следващите 4 - 5 години,няма да е и в следващите 10 години!

Ако няма работещи хора,няма да има и кой да купува! Може да направят така,че роботите да работят вместо нас и да изкарват или помагат да изкарваме пари,но няма как да заменят човека в закупуването на стоки! икономиката се гради от покупателната способност на хората,колкото повече стока се купува,толкова по добре е дадената икономика! Ако има милиони безработни,то и икономика няма да има! Затова тези роботи може да помагат в работата на хората,но не и да ги заменят! Самите работодатели го знаят това! Защото работодателите,като наемат роботи за работа и няма работници няма да има на кого да продават стоката си и ще фалират!!!

страшно се надевам, че ше се появи изкуствен интерект наистина... И ШЕ ВИ КАЖЕМ КВО ШЕ НАПРАВИ ПЪРВО: ШЕ МАХНЕ АТМОСФЕРАТА ОКОЛО ЗЕМЯТА, ЧЕ МУ БАВИ НЕТЪ! Ше има шът даун на органичниа живот....

Ихааа, купувам си един робот и го пращам на работа! Егати кефа!

Бъркаш, шефа ти ще купи робот и ти оставаш без работа.

И,като купи робот ,какво,после на робота ли ще продава?!!?!? За да може да продаде произведеното работодателят трябва да го продава на безработните,а те,като нямат пари,няма да купуват и работодателят ще фалира...

Гоше, аз съм Шефа бе пич, и ще си пратя робота на работа! Защо винаги се бъркат понятията...

Така си е. На планетата има доста излишен човешки матрял. Тая липса на сериозни войни последните 60 години, хич не се отрази добре на човешката раса.

А ти от кои си, от излишните, или от тези, които заслужават да оцелеят. Всеки смята себе си за най-стойностен.

Глупости! В зората на индустриализацията в Англия е съществувало Движението на машиноразрушителите. Имали са опасенията, че машините ще изместят хората. Оказа се, че само са им дали нови възможности.

Какво ще правят левите-комунисти, социалисти? Оставаме без пролетарии!

Новите пролетарии няма да дойдат с "Капиталът" и "Что делать" ами със Скайнет и Терминатор.

Напротив, всички ставаме пролетарии.

Ще видим.

...и няма да се налага да вземаме работници от африка значи, ми.... не е зле.

Явно е, че човешката алчност ще провали човечеството. Освен ако не се прибегне до намаляване на работното време, съответно работната заплата, на по-високо платените наемни работници, та за един работен човеко-ден да се трудят двама - като изход от нарастването на "квалифицираната" безработица в развитите страни. Или олигарсите да си намалят печалбите. Което, обаче, си е чиста утопия.

Единствения вариант, след като машините започнат да ни заместват е да се осигури среден доход, който да се получава по право само заради това, че си човек и си се родил.

Да ми осигурят така средно една къща на брега 500кв метра с декар и половина двор и 50 метра плаж, 3 коли, ядене, пийне и някоя сгодна женица. Друго не ми трябва. Работата доброволно я давам на роботите.

"...най-голямата медия в света няма свое собствено съдържание (Facebook), най-голямата компания за превози не притежава собствени таксита (Uber), а най-големият продавач няма своя стока (Alibaba)." И най-голямата банка в света (както и всички други търговски банки) не оперират със свои пари, а с чужди. Кой превари, той натовари...

Откакто се събира каймака на соросоидите в Давос то е само да решат- как те да станат по богати а работниците по бедни. Явно е дошло време пак за революция защото те вече са неограничено богати

И за какво са ни тогава "мигранти"?

За подобряване на генофонда разбира се! В Кьолн кампанията вече започна!

А за какво вкарахме в гащите си бегълците?? Нали да подобрим пазара на труда и освежим кръвта?

FuckTheEU

Че те вече започнаха с освежаването на кръвта. Първо с Кьолн, после навсякъде.

Първоначално - при направата на децата ви!?

Както винаги, не науката е лоша, а хората и начина, по който я ползват. Мечтата на повечето интелектуалци през вековете е била да могат да се освободят от тривиалните грижи за дребнавото ежедневно материално, за да могат да се отдадат на филосифя, наука, култура и себеусъвършенстване в ментален, духовен и морален аспект. Това трябва да е целта на човешката цивилизация. А този контекст роботите са идеални - ще работят, ще изкарват прехраната, а хората ще се занимават с дейности, които ще движат цивилизацията напред, а не с бачкане, за плюскане. Къде е проблема. Много са, като се почне от това, че масата хора нямат изобщо нужда от научно, културно и духовно развитие, а от пукница, трудно е да се предвиди какво ще правят масите, които нямат никакво занимание, дори и да са задоволени материално. Другият основен проблем е, че роботите не се вкарват в индустрията, за да се подобри стандарта на цивилизацията, а с една простичка цел - богатите чичковци да станат още по-богати. Само тези два фактора са способни да взривят цивилизацията ни или да я издигнат на качествено ново ниво на развитие. Какво ще стане зависи от самата цивилизация.

Ако си мислиш че хората са добрички много се лъжеш. Богатите ги интересува само да забогатеят. И в един ограничен свят това може да стане само за сметка на другите. Човека в момента е незаменим защото мисли. В момента в който няма нужда от тази дейност ще бъде изхвърлен от икономическия процес. Както което и да е животно, което няма стопанско значение. Който не работи няма да яде. Ето това е инстината. Къде са мечките в Англия?

В момента, в който няма нужда от мислене ли? Това беше вицът на деня. Ама така де, все пак си прочел само историята на Англия, какво друго да очакваме...

то как ще решим демографската криза- вместо хора ще правим роботи.

Роботите ще изместят хората от всичко... и ще си останем безработни. Ще седим в къщи по цял ден, държавата ще ни хвърля едни мизерни помощи колкото едвам да си покрием жилището и храната. Само че това не е живот а вегетация. А в Щатите и западна Европа е пълно с такива и стават още повече.

Много голям оптимист си. Може би и специални роботи ще искаш да правят храна, която на тях не им трябва. Защо считаш че държавата или който и да е трябва да те хрантути в къщи?

Ех може би не мисли така, но просто отбелязва бъдещата реалност. Прогнозираните 5 млн. безработни в 15-те най-развити страни, изтикани от роботите, ще легнат на социалните институции в съответните държави. Това е...

FuckTheEU

Тогава държавата да не иска и данъци и акцизи от него, щом хем не го "хрантути", хем го замества с робот на работното му място.

Ами, че ние в България сега за това работим " колкото едвам да си покрием жилището и храната".

При тези темпове на ръст на населението на Земята и съответно ръст на безработицата, невежеството и неграмотността е доста интересен ефекта от замяна на нискоквалифицираната работна ръка с роботи. Следствията са много: Ще се повиши масата на незаети нискообразовани и нискоинтелигентни хора. Ще нарастнат държавните разходи за издръжка на тези маси, защото иначе те ще станат заплаха за властта. Ще се повиши темпа на разтеж на населението на Земята, защото свободния глупак се размножава повече /фактите говорят/. Ще се повиши престъпността и несигурността на всички нива /нискоинтелигентния безработен ще си намери нови занимания/, ще се задълбочи разделението на класова основа /още по-малко още по-богати и още повече още по-бедни/. Технологичния прогрес ще е основната причина за налагане на нова социално-икономическа система - в противен случай капиталът ще загуби собствеността и ресурсите си, изяден от масите бедни и прости хора. Т.е. така отричаният от нас, но признат като гении дори в най-развитите икономики Карл Маркс отново ще се окаже прав. Трябват нови решения, които са свързани с неприятни жертви от страна на богатите хора. Всяко друго решение би ни направило по-малко хора и би ни поставило под заплаха от самоунищожение. Парите в тази си форма като всеобщ еквивалент все повече се изчерпват в ролята си на двигател в развитието на човечеството. Предстоят интересни и може би бурни събития...

Тя виц знаеш ли го: -Шефе, рибки имаш ли? -нямам. -Значи си педераст. Та и тези причинно следствени връзки дето си ги написал са доста съмнителни.

Е накрая ще решат, че няма нужда от нискоинтилигентни само възпроизвеждащи се орки и ще започнат да ги ползват я за органи, я за опитни зайци, я за лов /и без това животинските видове намаляха, но пък има голям запас от простаци за отстрел/. Накрая като им омръзне и това - няколко масови ваксини с повечко живак, като внесените наскоро от съседите и ще има една масова стерилизация на орките и край. Ще останат богоизбраните с техните технологии, а ненужните 99% ще бъдат изтрити от лицето на земята - и без това са никому ненужни паразити, чакащи на готово...

по "естествен път". Една глобална война (дистанционна), едно глобално бедствие (предизвикано), нещо от космоса, нещо от някоя лаборатория (изпуснато)... и в резултат може да се окаже, че дори няма да има достатъчно хора за работа. Роботизацията е неизбежна, защото прогресът на човечеството означава освобождаване на човека от принудата да изкарва хляба си чрез полагане на регулярен и рутинен труд. Това ще отстъпи място на творчески занимания (в най-общ смисъл), овладяване на космоса и разселване по други планети с цел добив на ресурси и разпространяване на живота из галактиката. Земята е на път да изчерпи своите възможности за развитие и оцеляване на хомосапиенс. С други думи няма място за притеснение в по-дългосрочна перспектива, макар че болезнен преход ще има и той като всяко ново начало е неизбежен. Най-доброто в тази статия са заключителните й думи: истински глобална цивилизация с чувство за колективна съдба. Тъкмо към това трябва да се стремим и да си поставим като цел.

Ресурсите на Земята са предостатъчни са в пъти по-голямо население. Теорията за пренаселеността се оборва с най-елементарни аритметични сметки. Колкото до изкарването на прехраната - още дълго ще има да чакаме "космическия автобус до Луната", тази пропаганда просто се възражда периодично (с оглед на холивудските тенденции).

Съгласен съм с Вас, но искам да отворя една скоба - ако погледнем по-внимателно тенденциите на разделение и противопоставяне през последните няколко години и масовото оскотяване пък дори и сред населението на т.н. високо развити държави /за което до голяма степен имат интернет, социалните мрежи и цветните дисплеи/, съм доста скептичен по отношение на еволюционната реализация на: истински глобална цивилизация с чувство за колективна съдба. Дори само 10% от населението на Земята и половината от този 1% дето притежава световното богатство да бяха единни поне по 3 цивилизационни въпроса, може би щеше да има надежда. Без да се случи нещо наистина епохално и съдбовно, което да раздруса съзнанието на хората няма как да стане промяна.

Меркел не знаеше ли че роботите ще заместят работниците, та ни "обзаведе" насила с уж евтина работна ръка.

то проблема е сериозен с нискоквалифицирания труд по принцип... не знам дали знаеш... няма мераклий да го работят за по две шепи ориз вече, пък нуждата я има ;-)

Хайде помисли малко. Как ще фалира общество, което не е подчинено на пазарна икономика?

Гледай и се учи!

При 8 милиарда население, от които 6 милиарда в пъла бедност и мизерия, при социо-културно ниво на тези 6 милиарда на нивото на робовладелските общества, при пълна морална дегенерация на високо-развитата част от човечеството, КАКЪВ ОПТИМИЗЪМ ? 62 души в света притежават богатството на 40 процента от човечеството и ТЕ се страхуват, че един ден робите могат и да не са съгласни с това. А роботите, ще ги препрограмират няколко чалнати дегенерати с високи Ай Ти умения и ето ти нова социална сила и нови, безоказни и безмозъчни войници. Пускаме болести, тровиме земята, а после говорим за нов ренесанс....Ега ти и безочието !

Внедряване на роботи и освобождаване на хората от хамалска работа е добре само в идеологията на развития социализъм защото тогава печалбата се разпределя за социални разходи и хората ще работят по малко а ще се ползват от блага създадени от роботи . Това е единствения вариянт в който това може да е положително

аман от чалнати мечтатели за развит социализъм- да бяхте се родили и израсли в нашата страна след 45г. без да сте в семейството на силните на деня, па да ви видя тогава за какъв развит социализъм ще ми говорите....

Ти какво предполагаш че ще се случи след време.Примерно циганчето дето сега краката му ходят до училището с идеята, че след като завърши училище ще си купи шофьорска книжка и с колата като такси , шофьор на камион или обикновен крадец ще си изкарва прехраната .... в един момент колите стават автономни и какво правим тогава. Сигурно цигането ще се преквалифицира в програмист :))) ? Другия вариант сметосъбирането- ще роботизират напълно колите , сепарирането в депата 100 % ще се извършва от роботи и хоп още неграмотници отпадат и какво ще правят те - единственото което могат ще създават нови циганета- неграмотници и още престъпност. Как може отчасти да се тушира тази лавина - със диктатура или социализъм пък ако ще наречен социално подпомагане то си е същото. За България спешното което трябва да се направи в момента е да се обвърже социалното подпомагане на трайно безработни, малограмотни, лица с интелектуални затруднения с ограничаване на раждаемостта - до 2 деца получават помощи направят ли трето им спират помощите и се лишават от родителски права.

По време на най-ортадоксалния социализъм кибернетиката беше буржуазна лъженаука.

Това е хубаво нещо, но трябва да се работи и в посока облагане с данъци на продукцията изработена от машина, както в момента се облага продукцията изработена от човек. Въпреки че данък общ доход не е приложен директно към цената на продукцията, той няма как да не я оскъпява. По този начин разпределението на доходите отива към собственика на машината, което оставя хората с еквивалентна по стойност продукция с по малки доходи. Това изпраща парите към 1% от най-богатите в света и увеличава бедността.

Аха, аха, на робота на се плаща.... То нали това е далаверата, да не се плаща данъка... иначе труда е евтин... Точно комунизЪма в европа (70% данъци в Германия) тласка тая "4та революция" !!! Амаа кой ще копува като всички стават все по бедни накрая, както и вече се вижда тука в германия ... Половината тука е на Hartz 4 - социална квартира, и социални помощи/дневни...' Това няма как да не избухне скоро...

преквалификация... Тинтири-минтири, безработица яка вика човека - шваб ...

Шефчетата на корпорациите следва да се замислят дали не е добре да поспрат малко желанието си за всевластие. Защото е възможно точно преди да го постигнат да увиснат на уличните стълбове.

Нормалните хора са притиснати от две посоки. От едната - настъпващите роботи, от другата - настъпващите мюслита. Единствено по-лошо може да стане, ако роботите приемат исляма.

Всъщност, работата е там, че медиите се опитват да направят от обикновените хора овце... Тази издухана робо-пропаганда върви ежемесечно години наред и ако сумираме всички избълвани статийки досега, то трябваше вече да живеем в реалността на Стар Трек. По същия начин са плашили хора по времето на т.нар. индустриална революция. Стигало се е до такива абсурдни моменти, в които работниците на дадена фабрика не са смеели да помогнат на някой пострадал от тях. Колкото до мюслитата - много лесно могат да ги огелпат. Но за съжаление европейските мъже не са това, което бяха. А силите на реда дотолкова са свикнали да следват заповеди, че нямат куража да застанат на страната на народа и да пометат едно слабоумно бабе. Хах, пък един тука ме убеждаваше, че "в демократичните общества, един човек не можел да срине цяла държава, както станало при СССР"...

В момента заради роботизацията това което преди се правеше от стотина души сега се прави от 2-ма. Това са роботитев автомобилната индестрия, това са лазерните и пънч машините, които ти изкарват готови детайли, за които трябваха много хора и обработки, това са компютрите и софтуера, които направиха проектирането и разработките да стават за дни вместо за години и т.н. Това не е пропаганда, а прост факт. Разбира се че не трябва да се плашим - все пак работнота време е намаляло от 10-12 часа шестдневна на 7 часа 5 дневна раб. седмица.