Дефектен софтуер застрашил космическата капсула "Старлайнър"

Космическият кораб бе изстрелян в безпилотен режим на 20 декември м.г.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бъг във фреймуърка :)

Отидоха и се върнаха за 9 дена Даже се отбиха да пуснат по една вода и напомпат гумите

2024, ОК. Е ха дано. Аз няма как да знам какво ще стане в бъдещето - знам само какво не е станало в миналото, и съдя на базата на това. Само че и Буш, и Мъск обещаваха отиване на Луната още за 2014та, после 2019та - и все така. Колко му е да го рестартират пак, и пак. Какво ви кара да им вярвате на тях - а не на очите си? Затова питам - колко още години трябва минат. След 4 години, през 2024та, ще почнете ли да имате съмнения? Когато още не сме се приближили и на крачка към Луната? Апропо, точно аз искам да стане по-бързо. Защото, макар и млад, отскоро съм с болно сърце - и едва ли ще преживея повече от 5-10 години още.

Е то и сърцето ако ти е болно с тия мании заради които не те изписват и не те изписват от тоя 4-и километър тя работата дори по-зле отколкото очаквах, слушай докторите и не дразни санитарите.

Пич, това ти го пуснах точно като тест що за човек си. Не се оплаквам - живял съм по-пълноценно от повечето хора, нямам проблеми да умра по-рано - макар и само поради лош късмет. Но ако нормален човек прочете каквото написах - ще смени малко плочата. Замисли се малко за себе си.

Е какво лошо ти препоръчах, да слушаш доктора и да не ядосваш санитарите ти казах. Стресът е опасен за болното сърце, едно, че все да те връзват едва ли ти помага а и ако ги оставиш да ти излекуват лунната мания (най-упоритата от всички, някои ги докарахме до ремисия поне) ще отпадне и стресът на който те подлагам аз като се разврещиш, кога в напън да ме разплачеш кога друго.

Ми Боинг... SpaceX им показаха как се прави...

ХАХАХХА как точно им го показаха? Или викаш да си пусна коментарче пък кот такова

Викаш като нагънатия и изпушил бидон, предвиден за 100 човека, да завършат като в Аушвиц.

Сериозно, охлюви - парите на масата. Кажете кога ще видим човек на Луната - остави Марс. Няма значение руснак, евреин или индиец, това не е политика. Аз ви казах отдавна, че следващите 50 години няма как да стане (както и предишните 50). И всяка година, по часовник, ще идвам тук да ви го припомням това. Да видим колко години ще ви отнеме дори да почнете да зацепвате в какъв филм сте се вкарали.

Почети малко, поинтересувай се - 2024 - НАСА, Блу Ориджин, ДеарМуун, Индия и Русия - 2025, Израел също е заделил бюджет. Все някой ще успее !

Мнооого си се раязврещял пак, усмирителната риза няма да ти се размине. Сега кажи и за Стенли Кубрик и за Мохаве да не забравиш преди да са те вързали, че нямаш много време дотогава.

А някои охлюви още вярват, че човек бил стигнал до Луната. Че и се върнал. Нанайсет пъти. Без кьорав проблем. С "технологията" от преди 50+ години, на ниво джобен калкулатор. Е тва е най-голямата фантастика писана и заснемана като филм някога. ;) Виж, че до орбита не могат да стигнат и сега, с 300 зора. 2 от трите совалки изгърмяха при първа възможност и изпържиха 20 човека. Обаче да пилотират извън орбита - което е точно 200 пъти по-трудно и на този етап невъзможно - оо, за това нямат равни. :) Щом са го заснели и пуснали по телевизията още 60те, когато даже телевизия едвам е имало - значи е самата истина, как може да ви хрумне друго изобщо.

Не са ходили не са, само мирувай. Че санитарите пак ще те заключат ако много се развихриш.

Добре добре, само мирувай. Лягай да спиш санитарите да не те усетят, че не си си в стаята.

LOL, щатният трол с административен достъп - aka Стенли Кубрик от Холивуд на 4-и километър, aka поет (поизлекуван) с химически молив си изтри поста между моите два та да изглеждат както изглеждат сега. Е много ли постигна бе Стенли, от сума време и това практикуваш а напъните ти все така напразни. Да беше се примирил.

Казваш. че "с технологията от преди 50+ години, на ниво джобен калкулатор" са заснели толкова добър филм, че дори с днешните технологии не могат да докажат "лъжата"! Като знам какви са спец ефектите преди 50 години, ми идва да ти сме посмея на акъла!!! Само един въпрос имам: Защо всички "доказателства", че хора не са кацали на Луната, са в Ютуб, а не в научно списание? Ще ти подскажа отговора: Защото в Ютуб може да пуска клипове куцо и сакато, а в научно списание се публикува само ДОКАЗАНА информация!

Хи-хи-хи, говежди боклуци

Изквича, прасето :)

Разработчиците на софтуер за инженерни цели и устройства, взимат 2-3 пъти по-малко, от колкото такива, които разработват бизнес или консуматорски приложения. А работата е много по-отговорна (спирачки на автомобил, например). Не е по-сложна, но като най-добрите работят в друга индустрия заради заплатата, резултата е налице. Освен това за големите компанни, това е просто един разход, който трябва да се минимизира, без да си дават сметка, че това е знание което се трупа с години и е много комплексно, за това го дават на индиици, които са супер зле.

Е те и маркетирите получават повече от техническия персонал който върши работа, светът е крив, това е положението. Но това не пречеше до преди 20-ина години да има и свястно написан софтуер и сериозни, свестни писачи - част от които ги има и днес и малка част от които и днес правят сериозни неща.

"Старлайнър"...звезден лай...нар

Така е когато индийци пишат софтуер за да е по-евтино. Королъов не е залагал много софтуер и затова не се налага да се променя работещата концепзия на Союз. Но и руснаците са ударили главата в тавана и повече от това не могат да направят. Виждат се и разликите между SpaceX и Бойнг едната частна, а другата публична компания по резултатите досега. Бпйнг искаше бързо да докаже на инвеститорите, че ще има пак лапачка, но попадна в още по-голяма дупка

Проблеми със софтуера доведоха и до двете катастрофи с Боинг 737 Макс и "приземиха" всички самолети от този модел.

така е когато инженерите и програмистите ги сменят със финансисти, счетоводители и еФтини индийски програмисти - това е крайния резултат катастрофи и неустешни космически полети

Не са само индийците причина за мазалото което е днешният софтуер, ако и да са много активни участници. Бих си заложил главата, че в тоя кораб е бъкано с АРМ-ове и линукси всичко това компилирано с GCC, т.е. никой не знае какво точно прави софтуерът. Тоя подход върши работа за телефони и подобни, когато като не стане от първия път опитваш пак или от телефонния съпорт те питат "рестартира ли всички модеми и рутери". И е абсолютно неизползваем за неща които трябва да работят с висока степен на надеждност за дълбо без човешко побутване/дооправяне. Не е да няма към кого да се обърнат за сериозните неща - навярно го и знаят - но няма да го направят, такъв е днешният свят. Дано не хукнат да качват хора с тоя софтуер горе.

хахаха, намери се един смешник веднага да се изсере ... ARM, Linux и GCC му били виновни ... Linux е най-стабилната операционна и за разлика от позореца, е силно конфигурируема. Дори ядрото можеш да прекомпилираш само с нужните ти компоненти и да работи бързо и ефективно дори на слаб процесор. Позодреца го получаваш като един солиден пакет, пълен с л*йна. GCC е далеч по-добър от компилаторите на MS, а може и да бъде заменен с Clang/LLVM, който е толкова "скапан", че дори микромекотелите взеха да мигрират към него. ARM, пък, като "много скапана архитектура", още преди 20 години произвеждаха и продаваха 5-10 пъти повече от Intel и AMD, защото покриваха пазарите на всякакви цифрови джаджи, които имат нужда от управление - аудиосистеми, телевизори, микровълнови печки, старите телефони (включително Nokia); автоматизация на поточни линии, управление на сензори и каквото се сетиш още. ARM, всъщност, е изминал изключително дълъг път и се е доказал в изключително много индустрии. Обаче, "разбирачът" понеже за ARM чул вчера и вече всичко знае ...

Не се наврещя ей. Понеже не знаеш друго освен "прозорец" и лайнукс та реши, че говоря в полза на другото мазало. Да беше загрял досега че с общи приказки и попрочетено оттук-оттам не можеш да ме коментираш, безброй пъти си се напъвал вече с все същия резултат. Свикни с идеята за гьола, който трябва да си знаеш и си стой в него. В тоя живот нямаш шансове да научиш и 1% от нужното за да можеш да разбереш горния ми пост, затова и получаваш подобаващ на наглостта си отговор.

Кого го интересуват "постиженията" на някой си Мъск, след като руснаците пращат такива кораби регулярно в орбита и до МКС вече над 30 години! Покажете нещо ново, което не е правено досега и тогава се фукайте!

Какво общо има Мъск със Старлайнера и тази статия???? Руснаците пращат малки корабчета и то не от 30, а от над 50 години и само това правят, нищо ново. Колкото до Мъск и кораба му - направиха неща които никой друг не е правил - примерно свалят от МКС товари до 3 тона - нещо което руснаците не могат и няма да могат и след 50 години, скачи се МКС не отзад , както е най-лесно, а странично - перпендикулярно на посоката на движение.

Мъзг е един фалирал шмекер.

За шмекер шмекер е но не мисля да е фалирал - и хвърля пари в полезна посока, тия дето работят за него научават това-онова и т.н.

Мъск общо със "Старлейнер" - това е прекият и единствен засега конкурент на неговия "Спейсдрагон". Но явно не е на нивото му след много бройните дефекти. А Мъск миналия месец успешно демонстрира аварийно отделяне на капсулата при скорост 10 000 км/ч - планирано, разбира се.

червените кратуни не правят разлика между Мъск ( Спейс Екс ) и Боинг......егати залюханите дето сте...... за ваше съжаление точно Мъск превърна РосКосмос просто в такси до МКС , бизнеса със сателити - ще го гледат руските ви господари през крив макарон....с тия ретро-технологии още от времето на СССР

Нищо не е направил...с тяхната си ракета изстрелват евтини сателитчета на нискоземна орбита...което започнаха да го правят и китайци и японци дори и индийци за много по-евтино Аз съм си записал дата на която ще тръгва към Марс...

Та кое е новото в руските кораби за които пак си се разврещял като искаш нещо "ново". Не са пенсионирали още тая система и я ползва светът, никой от Роскосмос или от НАСА не врещи глупости като тия дето руските тролове тук постоянно ги повтаряте.

Ами нормално - нали затова са тестовете! Ако можеше всичко да се направи без грешка, ама не може!

А бе по принцип е напълно вярно това но за тия които знаят как се пише днешният софтуер такова развитие е и очаквано, и не изглежда особено поправимо.