Коментари - Създадоха организъм с най-малкия геном | IT.dir.bg
назад

Създадоха организъм с най-малкия геном

Молекулярни биолози от САЩ създадоха бактерия, съдържаща най-малкият брой гени в света.

Обратно в новината

Коментари - Създадоха организъм с най-малкия геном | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е, ха сега кажете ми дали Бог е именно онзи, който е направил живота...

Разбира се че е Бог! Тук не става въпрос за създаване на оргазнизъм от нулата а за модифициране на вече съществуващи ЖИВИ организми за да се получи нов!!! Или иначе казнао това не е нещо което е създадено от пръстта/глината, а е модификация на нещо което Бог вече е създал! До тук никой никъде не е успял да събере миреали и да ги накара да оживеят! Защото само Бог може да дава живот! Човек може само да го съспива ( пример - абортите, войните и тн) и да го модифицира ( пример да ходи на фитнес ) .

Интересно, дори на моменти граничещо със смешно, е да гледам напъните на шепа хора, които чакат науката да постигне някакъв успех и веднага го приписват на Творецът (sic) -- не е грешка, те винаги членуват Творецът (sic) пълно, не знам защо, може би са попаднали на кофти учители по български език. Самите те нищо не могат да постигнат, но попиват научни термини, използват ги в изречения и обвиняват науката, че не е научна. Същата тази наука, от която крадат идеи. Имат се за единствените, които разбират от истинската наука. Хвалят как всичко е прецизно настроено от Творецът (sic), но не могат да измислят нищо извън обхвата на днешната наука, защото им липва съответния капацитет и въображение. Но в момента, в който учен открие нещо нова, те гордо крещят, това е дело на Творецът (sic) с неговата прецизна настройка на параметрите. Създаването на организъм с по-малък геном е интересно развитие. Помага ни да разберем повече за това как са устроени нещата. Това не е опит да се върне назад еволюцията, защото е наивно да се вярва, че от организъм с X гени се е зародил организъм с X+1 гени, а от него с X+2 и т.н. В еволюцията има достатъчно примери за развитие от точка А до точка Б и после връщане отново в точка А, но по друг път. Пълното разбиране на вътрешните механизми на организъм е цел на много учени. И това няма абсолютно никаква връзка с това как са създадени тези механизми - дали са следвали естествено поведение и развитие на материята, дали са проектирани и реализирани от Творецът (sic), или са резултат изцяло на случайност.

Това връщане в точка А не поставя ли въпроса дали еволюцията все пак не е чисто и просто заложен механизъм с бутонче on/off? Впрочем, други много странни примери пък са за видове, които остават непроменени в огромни периоди от време и, намирайки ги днес, виждаме, че няма разлика спрямо вкаменените им предшественици (а уж мутациите не подминават никого).

Очевидно не осъзнаваш колко си зле. Да започнем с "Имат се за единствените, които..." - хем всеки е единствен, хем са много. Относно последния ти абзац: 1. Хубаво е, че има хора, които искат да развиват науката. Аз съм на страната на тези учени. 2. Има и други "учени" - те приличат на църковните твърдения, че земята била плоска; Че е центръ на света; и т.н. Дали еволюцията е следвала случайни, или не-случайни механизми - всяко следващо откритие на науката затвърждава тезата, че еволюцията няма как да е била, или да е случайна. :) Относно това кой какви термини крадял от науката, как нямал други идеи, и как крадял(и) идеи от науката: - Има прелакено много информация, при това от различни източници... за който може да я възприеме. :) - "Учениете" от т.2 по-горе "приемат" само това, което им изнася. По това не се различават от църквите/сектите. - Учените от т.1 развиват науката, но това НЕ подкрепя твоите твърдения. Относно ник-а ти - без коментар... :)

О, благодаря за комплиментите. Надявам се са били искрени и се чувстраш горд от тях. Няма да репликирам на коментарите ти, защото ще е безсмислено. Знаеш защо. Относно ника ми - не виждам нищо особено. Число като всички останали. Ако някой вижда някаква символика в него, значи е на нивото на нумеролозите и на другите, които се занимават с квазинауки. Или на по-ниско ниво.

За синтеза на белтъците са необходими сложни белтъци, което ни подсказва че нередуцируемата комплексност е на много високо ниво при живите организми и те трябва да притежават минимално необходимите биологични структури, органели и механизми или изобщо информация, за да могат да фунционират и да се размножават. Без тях клетките не могат да осъществяват жизнените процеси вътре в себе си. Това дава отговор на въпросът зашо до ден днешен учените не са в състояние да синтезират белтъци от изходни аминокиселини въпреки че разполагат с контролирана среда в химическите лаборатории, модерно научно оборудване и интелигентен подход. Като извод може да се каже, че при линейното нарастване на сложността на органичните молекули, вероятността за случаен синтез намалява а вероятността за тяхното разрушаване до по прости изходни молекули под действие на външните фактори на средата расте по експоненциален закон. Ето защо чудото живот не се случва по случайност , а е следствие на Творчески акт на висш интелект, който има пълен контрол върху физическата среда. Затова вашите общи пожелателни приказки изглеждат токква нелепо на хора които се занимават с наука.

Започна добре, но после се разсея в нелепи подробности.

Когато приключите с бесмислените декларации, които са продукт на пожелателното ви мислене в угода на беззаконието и подкрепите думите си с науни факти, тогава мислещите хора ще погледна сериозно на думите ви. Засега само аз давам научни обяснения, които могат да се проверят лесно за достоверност. А изявените поради тяхното тяхното беззконие атеисти във форума, които са жертви на социалният инженеринг на безааконите за да ги направят толерантни към тяхното беззаконие и техни волни или неволни съучастници, дават само ненаучни декларации. Който има ум нека разбира.

"минимално необходимите биологични структури, органели и механизми" Мислех, че в наши дни е възприето като факт, че някои от клетъчните органели са били самостоятелни клетки, напр. митохондриите. Следователно, първоначалните клетки са били с по-просто устройство от днешните. Тогава се оказва, че "нередуцируемата комплексност" всъщност може да се редуцира. Мислех, че ги знаеш тези неща. А ме обвиняваш мен в пожелателно мислене...

Не, това е според ендосимбионтната теория - все още не е доказано като факт.

При ендотермичните процеси какъвто е синтеза на органичните молекули необходими на живите клетки за техните жизнени процеси и като градивен материал за техните микробиологични структури, е необходимо подаване на точното количество енергия за синтеза. Ако се подаде по-малко енергия няма да се осъществи химическа реакция и няма да се получи желаната молекула, а ако се подаде повече енергия ще се разрушат изходните органични молекули. Затова синтеза на органични молекули може да притича основно в изолирана от външният свят и контролирана среда с постоянни физически условия, каквато е вътрешността на живите клетки. Изолацията на клетката от външната среда се осигурява от клетъчната мембрана и механизмите които поддържат стазис в клетката. Не случайно в живите клетки и организми има заложени механизми, които се стремят да поддържат постоянни условия за протичане на микробиологичните процеси и когато системата се изкара дори леко от равновесие започват пагубни промени. Синтеза на белтъците, кото е един от основните процеси в живите клетки също е прецизно синхронизиран многостъпков ендотермичен процес изискваш подаване на точното количество енергия в точният момент, за да се привърже поредната аминокиселина към белтъчната верига, но така че да не се разруши тази верига. Има много тънък енергиен баланс в този процес. В него участват комплексни молекулярни машини (белтъци със сложен химичен състав и структура) и асистиращи ензими (също белтъци), чрез които се чете и превежда генетичната информация във вид подходящ за рибозомите, където се синтезират белтъците. От най-простата жива клетка до най-сложният жив организъм сложният многостъпков процес на синтез на белтъци е един и същ. Тоест той е напълно оптимизиран и максимално опростен за да е ефективен, но въпреки всичко остана много сложен изискващ контролирана среда, и сложни белтъчни молекули.

"Атомите ИМАТ склонността да се организират в нещо по-сложно, напр. молекулите. Трудно ще намериш самостоятелни хлорни атоми. Блокчетата Лего също имат склонността да се слепват едно с друго - сложи много от тях в една кутия и раздрусай. Със сигурност не всички ще останат раделени." Даваш примери за саморганизация, които са неадекватен продукт на пожелателното ти мислене, когато нямат нищо общо с науката, а само с твоите фантазии? Материята няма способност за самоорганизация. Градивните частици на материята има способност да си взаимодейства като се подчиняват на предварително установените от Творецът физически закони и при едни и същи условия един и същ вид частици или атоми винаги си взаимодействат по един и същи начин независимо дали реакциите между тях протичат днес или са се случили преди хиляда години. Прецизно настроените физическите закони, константи и фундаментални сили са заложени в момента на сътворението на вселената за да поддържат първоначално установеният порядък в нея. Те не се променят с времето защото този порядък ще се срине и животът разчитащ на този порядък ще стане невзъможен. Ако информацията може самоволно да нараства ще се променят самите физически закони, фундаментални сили, константи или изобщо настройките на физическата среда, а от там и начина на взаимодействи на градивните частици на материята помежду им, за да отразяват тази промяна. Съответно химическите реакция между един и същ тип атоми ще протичат различно в различно време или по-вероятно изобщо няма да протичат, защото те са следствие на много финна физическа настройка. От науката химия, която е раздел на физиката знаем, че само екзотермичните химическите реакции които отделят енергия могат да протичат самоволно, защото крайният продукт от тях са молекули с по-ниска специфична енергия от изходните вещества.

"Даваш примери за саморганизация, които са неадекватен продукт на пожелателното ти мислене, когато нямат нищо общо с науката, а само с твоите фантазии?" 1. Къде е въпросът, че завършваш с въпросителен знак? 2. Твърдиш, че формирането на молекули и кристали е ненаучен факт, плод на моята фантазия. Ти в кой свят живееш? 3. Кое е пожелателното в мисленето ми? Че давам конкретни примери, показващи как материята се организира в по-сложни структури ли? "Материята няма способност за самоорганизация. Градивните частици на материята има способност да си взаимодейства като се подчиняват на предварително установените от Творецът физически закони и при едни и същи условия един и същ вид частици или атоми винаги си взаимодействат по един и същи начин независимо дали реакциите между тях протичат днес или са се случили преди хиляда години." А това е типичен пример на твърдение от вида "аз не уча, просто чета задълбочено тази енциклопедия и се опитвам да разбера и запомня информацията в нея". Какво е самоорганизация, ако не самоволното формиране на по-сложни структури в резултат на следването на физичните закони?

"... в света има организъм, на който не са необходими голям брой гени за нормално функциониране". Такъв организъм отдавна съществува, даже си има 30 000 гени , от които му трябват само 6 броя - да яде, спи, отделя изяденото и изпитото, да краде, да се възпроизвежда и да вика "Бате, дай некоя стотинка".

Същестуването е повече от несъщестуването. В същесвуването и животът има смисъл докато в несъщестуиването и смъртта няма. Вселената може да се управлява единствено от свят, справедлив, всемогъщ и непроменим Бог, Който е абсолют и вечен гарант за хивота, хармонията и справедливостта във вселената, и Чиито живототворящи принципи са любовтта и истината, които се утвърждават чрез Неговата справедливост. Животът във вселената не може да пребъде във вечността, ако Бог не притежава тези качества, но от животът има единствено смисъл когато е вечен. Поради това Творецът притежава такива качества, които да го гарантират през вечността. само такава физическа система притежава етесвена стабилност и е вечна. Вселената е само творение, което е подходяща физическа среда за живота на сътворените от Творецът същества. Вселената няма собствена воля, но в нея са вложени физическите закони на Творецет, които поддържат установеният от Него порядък, благодарение на който животът на сътворените от Бог същетва във вселенат ве възмножен. Вашият начин на мислене е нихилизъм или отричане на животът и неговият смисъл от липса на любов.

Ако ми го докажеш и научно, с факти, те признавам. Другото е чесане на езика.

Абсолютно! Те не могат да се разберат кога да честват Великден (дали утре или след 1 месец), тръгнали със Вселената да се занимават. Ако допуснем, че едните са прави, другите с какво са по-различни от атеистите?!?

Гого, кажи нещо в отговор на горните двама колеги. Май те затапиха, а?

В смъртта нямало смисъл????? Това може да го каже само пълен кретен. Смъртта е в основата на еволюцията. Смъртта отваря място за новото поколение, дава храна за останалите организми, унищожава грешките на еволюцията.

симо

Животът е самовъзникваща и самоорганизираща се материя.Всякакви опити за контролирано въздействие могат да доведат до НЕКОНТРОЛИРАНО РАЗВИТИЕ В НЕПРЕДВИДИМА ПОСОКА........Майкъл Крайтън написа много изключително интересни ....романи на тази тема.

Не съществува само възникваща и самоорганизираща се материя. Такова пожелателно твърдение не може да разчита на научни факти. Не е адекватно на физическата реалност и нарушава причинно следствената връзка. Самото създаване и съществуване на вселената е поради живота в нея. Без живот в нея, нейното съществуване е безсмислено. Вселената е подходяща физическа среда, която на определени места е програмирана по подходящ начин да предлага нужните за живота на живите същества създадени от Творецът физически ресурси. В действителност в природата не съществуват физически процес, който без идеите, волята и целенасочените действия на интелигентно същество да може да предизвика увеличаване на информацията в определена физическа система. Напълно сигурен съм, че никой не е в състояние да даде пример за такъв процес. От друга страна емпиричният ни опит ни подсказва многобройни примери за самоволно намаляване на информацията в различни физически системи с времето и постепенната загуба на организация. Процес познат като универсална ентропия. Господин Крайтън и известен автор във фантастичният жанр. Мен обаче ме интересува реалността.

"Самото създаване и съществуване на вселената е поради живота в нея." На вселената не ѝ пука има ли живот в нея. Нито го е създала целенасочено, нито ще го унищожи целенасочено. А концепцията за някакъв Творец е в резултат от дефект в човешката психика, наследен от животинския период - искаме си да имаме водач, който е толкова знаещ и можещ, че сляпо да му се доверяваме и подчиняваме. Затова си измисляме бог. На много пъти природата е скривала шапката на човек. Но и човек от време на време успява да ѝ скрие шапката. Е, все още не можем да се мерим с нея, но се развиваме достатъчно бързо. На моменти дори плашещо бързо.

Цанко

Гого, материята се самоорганизира! Ще дам няколко примера, за да не се излагаш с твърдения, че това не било научно: 1. елементарните частици се самоорганизират в атоми; 2. атомите се самоорганизират в молекули и/или кристали; 3. молекулите също се самоорганизират (пусни капка масло във вода и гледай самоорганизация).

На второ място трябва да има комплексен механизъм за четене не генетичната информация записана в неговата ДНК и последващ синтез на необходимите му белтъчни молекули и последващото им нагъване в триизмерни пространствени структури, което е толкова важно за правилната фунция на белтъците, колкото техният химичен състав и последвателност. Тези механизми са свързани с синхронизиращите механизми в клетката, които заемат голяма част от генетичната информация и които регулират нейните комплексни биологични функции, и активират конкретни гени при необходимиост. На трето място най-простият организъм трябва да има способност да се размножава, което е свързано с комплексна функционалност. Деленето на клетката е много точно синхронизиран многостъпков процес, който е шедьовър на инженерната мисъл. Тези основни изисквания към живите организми обясяват защо най-простите бактерии способни да фунционират саостоятелно във външбна среда имат повече от един милион базови двойки в тяхната ДНК и няколко стотин гена. Общо взето такива учени като г-н Вентър се занимават с налучкване по метода проба грешка. Знаят нещо , но това което не знаят е океан, а това непознатото им е необходимо за да бъдат ефективни в своят замисъл.

Еволюционистите традиционно гледат на батериите като прости форми на живот, които според тяхата теория са се появили преди милиарди години по непознати за тях предполагаеми механизми. Но след като биохимията и генетиката напреднаха достатъчно в 21 век, вече е ясно че бактериите са изключително сложно устроени организми. Въпреки че е сканирана ДНК на повечето познати видове бактерии, учените все още не знаят каква функционалност осигурявт повечето гени в тези микроорганизми и има много голяма вероятност никога да не разберат. Най-простоят жив организъм по дефиниция трябва да има следните основни функции за да може да съществува самостоятелно във външната среда и да може да се размножава, при положение че външната среда му осигурява всички необходими физически условия и хранителни вещества. На първо място трябва да има сложно устроена клетъчна мембрана, която има условна проницаемост навътре и навън, за да може от една страна клетката да приема хранителни вещества от външната среда, без да пропуска навътре токсични или непотребни за нея вещества, а от друга страна да изхвърля метаболитите от биологичните процеси протичащи в нея , които и осигуряват необходимата енергия, но да не изхвърля важните за правилното и функциониране йони, соли и органични молекули. Клетъчната мембрана осигурява също структурна здравина и гъвкавост, a също притежава много важна функционалност, свързана с прoцеса на делениe на клетката. В по-сложните бактерии осигурява средва са за закрепване към повърхности или за придвижване, както и за комуникация с другите бактерии.

Създадоха... чрез налучкване. Уж създали нещо, а не им било известно еди какво си. Алхимици.

Антихриста вече е в Кремъл. Дребен, зъл и с невероятен ПР съпорт. На мен лично ми прилича на един друг дребосък живял преди 70 год в Германия.

не само на теб ти прилича :)

Идиотчета, ходете си играйкайте в некой песъчник! Не цапайте темите тука с духовмната си диария...

Очевидно визираш Хитлер, но той не е бил дребосък. Бил е оабче политически дребосък, това е факт. Ккато и кремълският.

Не съм в ред. Като прочетох от малък екран заглавието, неволно прескочих сричката "НИ" и буквата "Е" в него. Май трябва да се прегледам. Само не знам дали на очен или на психо да е. Иначе много неща се научават, като се експериментира "на сляпо". Е, понякога това е болезнено. Да видим настоящите опити докъде ще стигнат.

Просто спри да гледаш порно за известно време и ще ти мине.

Получил се е Милиционер .... ъъъъ, съвременното му име беше друго!

Идването на Антихриста е все по-близо! Това е един от знаците - когато хората се възгордеят и решат, че могат да изземат ролята на Бог.

Антихриста е вече тук, намира се в Бундестага и обича да си прави селфита с джихадисти.

Забележете: "Учените отбелязват, че все още не са им известни функциите на една трета от гените в създадения от тях организъм." Що си играете с огъня, не мога да разбера? Сами не знаете какво сте заложили в тая бактерия.

Тъй де, то не е и точно "създаване", понеже ползват готова основа, ама нали трябва да звучи гръмко новината.