Коментари - Националният домейн „бг“ получи одобрение | IT.dir.bg
назад

Националният домейн „бг“ получи одобрение

Националният домейн на кирилица „бг“ получи одобрение от международната Интернет организация за имена и адреси ICANN.

Обратно в новината

Коментари - Националният домейн „бг“ получи одобрение | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

То май .bg е един от най-скъпите домейни.

Не е вярно, че от моето IP твърде скоро е публикувано нещо. Нищо не е публикувано.

Към редактора: беше обсъден ... въпросЪТ.

Домейн име на кирилица има отдавна, това което ще се кирилизира е разширението на домейна. Прави се заради пари, домейните са монополна машина за пари. Целта е за да си защитиш името и бизнеса, да си резервираш колкото може повече домейн имена.

Първо, задължително трябва да има не един, а множество организации позволяващи регистрирането на .БГ домейн, за да се избегне монопола и високите цени. Второ, крайно време е някой да направи нещо по въпроса и да се появи конкуренция на .BG регистъра, че с тия цени е ебати скъпото. И трето, имам странното усещане, че .БГ ще се държи също от една организация и ще се превърне в монополен бизнес.

по-добре да има, отколкото да няма! аз ще си регна, та да съм фяшън, па и qr код ше си изтъпаня:) ей тъй да се чудят простите инглишфили:) ще влезе в приложение все за нещо кирилицата не се притеснявайте:) а и определено трябва да си пазим азбуката! продажните политици може и да я продадат някой ден:) 400млн люде не е малко! да не би на тъпите шваби да им говори някой езика или измислената азбука + някоя добавена буквичка и пак си е латиница... 90млн пишат на тъпия швабски:) ами гърците с тяхната азбука? някой да им я ползва? ама мно' се поамериканчихте бре баси:) прописахте на английски в блоговете, вкарахте американизми в българския, мно' хай тех взехте да го раздавате:)специалисти айти гурута пишман айдяяяяяя чибаааааа прррррррр диййй!!!

Съгласен! И все бизнесмени са им в главите. Не можели да правят бизнес. Га че ли всеки домейн е за бизнес.

Адресът на една уеб страница не е съдържание. По тази логика трябва да се въведе и base64 кодировка на кирилица (опс, основа64). И всички крипрогравски сертификати - само на "основа64" - иначе не разбирам какво пише...

А .бг домейна да го дадът на мен! ;) Това трябва да е нещо простичко. Примерно ред в база и за това да ми плащат примерно за година 49.99лв. Да им подбия цената. ;) Е и някое външно обръщение към АПИ, но това ще го дават сигурно от ICANN.

Аз и друго бих изисквал. За SSL сертификатите за httpS да се приемат от браузерите "ръчно" направени - например с OpenSSL. Не да трябва да плащаш за това. Иначе дават браузерите ужасяващи страници, колко бил опасен домейна. А със сигурност той не е по-опасен от стандартните, но така се осъществява кодиране между браузера и сървъра.

Или поне да направят български такива. Не може да се доверяват на чужди. А и първият в браузера ми в листата, е някакъв тюрктруст. Турците явно вече са се сетили. Бих принудил всички държавни сайтове да ползват само български сертификати.

Плаща се за нещо подобно на "сертификация". Т.е. фирма ти подписва сертификата за да гарантира, че е истински. А тя би трябвало по независими канали да провери данните на регистриращия се или поне да потвърди самоличността на заявителя (при измама да се знае поне 1 лично замесен). Съвсем друг въпрос е, че годишна такса за "удоволствието" от 100-200+ USD си е дива наглост. 20-30$ разбирам, но за 100-200$ сертифициращият трябва да поема финансова гаранция от 1,000,000$ поне.

За обикновеният сертификат (маркирано в синьо до адрес лентата), май се проверява само имейлът, който трябва да е към домейна. Той може да струва и малко - 20$. За зеленият, искат и данни на фирмата и излизат при кликане иконката за сертификат. За Wildcard (важащ и за поддомейни) зелен, обаче може да ти струва и 600$. Въпросът е друг. Защо изобщо трябва да се плаща? Дори да сложат червна на цвят иконка за сертификата, то трябва да е разрешено със собствен. От къде на къде, ще те принуждават да плащаш? Обикновенните странци на http, като този сайт, по-никакъв начин не са по-сигурни. Но те ще ти забранят кодирането между браузера и сървъра, ако не си платил. Ако съм в подходящата комисия на ЕС, така щях да ги подгоня. И ако откажат например от Google за Chrome, щях да наложа спиране на всичките им домейни в ЕС, като Google търсачката, AdWords, AdSense, YouTube и други, докато не го разрешат в новите версии и не пуснат упдейти за старите.

Трябва да съм луд да си регистрирам домейна на кирилица и после да очаквам, че някой извън БГ, ще отвори сайта ми с който се опитвам да правя бизнес. Освен ако не сложа обяснение на Английски, как да си добавят кирилица на кравиатурта, за да могат да изпишат домейна, който иначе никога няма да отворят защото не могатд а изпишат...Параграф 22... Абе глупости безмерни...

На кой му пука? Защо въобще си написал тая глупост? Като искаш бизнес с чужбина - правиш си го с .com ; .net; .biz и т.н. Като искаш нещо, дето да се хареса на българина и да е лесно разбирамо от него - правиш го с .бг . Едното не пречи на другото. А ако те бъркат парите за такъв домейн, за тая реклама :) ясен си ми що за бизнесмен си :) .

А регистратора на .bg домейна дали е минавал такава процедура? По-добре беше да насочат усилията да има конкуренция в .bg регистъра (в момента е монопол, цените са високи, бюрокрацията е невъзможна), отколкото да пускат пара в свирката по .бг домейна.

Абсолютно бих подгонил тизи с .bg домейна. Не може .us домейна често да е промоция от 4 долара .de да е например 6. .com да е 10. А .bg да е примерно 50 лева. Не съм ги гледал последно. Ето за това трябва да се обърнат към ICANN, да разруши този монопол. А даже имаше и безплатен домейн .tk май - на някакви острови.

1. на този свят няма нищо безплатно. За да ползваш .tk домейн не плащаш кеш, но си има доста ограничения. 2. Да бяхте се сетили преди 20 години да сте първите, които ще поискате от ICANN да станете регистър за BG областта и тогава вие щяхте да сте на мястото на варненци. Правото в този случай е на страната на първия, който се е сетил.

Поради нашенски си дивотии, процентът на фирмите използващи .bg домейни е доста нисък. А за скептиците, какъв ти е проблемът да си регистрираш .bg и .бг. Защото нещата не опират само до пряката изгода от домейна и сайта.

Моля, светни ме за непреките ползи от това да имаш и .бг домейн. Е, мога да се си направя селфи с екрана на компа, да си направя тениска с такава снимка и да развявам гордо българското знаме на митинг на Атака...

Мога да те светна. Защото продаващите .bg са монополисти и е на абсурдни цени. Защото май имат и изисквания, за да вземеш домейн. Защото се води лошо за запомняне и чисто маркетингово оценяват такива домейни като по-лоши. Ето казвам ти Microsoft и кой е първият домейн който би търсил? Защото ако искаш да се развиеш и за чужбина, това ще е спънка. .com домейна е най-ценният. После идват .net, .biz, .org, .gov (правителствени). Само че .com е така зает, че трудно ще намериш до 6 символа, дори от произволни букви. Иначе ако си платиш, може да имаш и .mycompany . Някой от големите фирми си плащат.

Цените им са не абсурдни ами абсурдни.... Последно (преди години) като проверявах, .bg струваше на година в хилядите доколкото помня. .com домейнът, който имам от 10-ина години ми струва по $10 ако не и помалко на година. Така че това с .bg домейна е оевидно някаква ченгомафиотщина, вариант за изпиране на пари през фирми ползващи тоя домейн, тия пари отиващи за заплати на нелегален след 89-а агентурен апарат.

... държави, използващи кирилица - Беларус, България, Казахстан, Киргизстан, Македония, Монголия, Русия, Сърбия, Таджикистан, Узбекистан, Украйна. Много ще ми са любопитни мотивите на малоумнника, който ще разчита бъзнеса му да се развива успешно с .бг домейн... Ако има несъгласни с това - моля опитайте се от да отворите сайт с домейн с китайски йероглифи - НАЙ-разпространеният език на планетата Земя... Хм... няма такъв ли? Колко са глупави тези китайци! Позор - каква липса на патриотизъм! Ние обаче сме ВЕЛИКИ!

Коментара ти е смислен, но като гледам плюсчетата и минусчетата, то не могат да ти го разберат. Това че не могат да очакват, някой американец да пише на кирилица.

Не само, че има домейни на китайски и арабски, ами има допълнителни желания за разширения от тази година за gTLD. Ако не сте запознат недейте писа. Относно .бг домейна аз лично не виждам смисъл освен някой шовинистично настроен бизнесмен да го ползва и да е тясно географски обвързан с кирилицата, което е безумие, защото никой в Китай няма да си сложи кирилица за да ви изпише домейна хептен пък в САЩ. Логиката в притежаването на .bg домейна е повече от добр аи географски дава по широка възможност клиенти или партньори да достигнат до вас и вашият сайт. Управлението на РегистърБГ е тромаво, но коректно и има наистина възможност да се понижат цените има възможност все пак NS сървърите за .bg са се изплатили и няма особена причина да са толкова скъпи.

Често кирилишки домейни (не говоря за .бг, а за основната част) се прехвърлят към некирилишки. Поне сайта за цифровизацията го прехвърляха. Освен това те реално се прехвърлят към някакъв адрес от неясни символи, почващ с "х".

Първо, има много фирми, на които бизнеса им е концентриран изцяло в България и име на домейн изцяло на кирилица ще е една добра добавка. Освен това има правителство, училища, университети, нестопански сдружения и т.н, за който би било подходящо, а за някои направо задължително да са достъпни по адреси изцяло на кирилица.

Е само бизнесмени ли правят сайтовете? dir.bg като го пише на латиница и те американците и китайците се побъркват да го търсят. бг си е зана употреба :)

Ти не си реалист, а просто поредния увесил нос нихилист. Какво пречи на един уважаващ себе си бизнесмен да повери изработката на сайта си на професионалисти, които да направят български вариант регистриран на .бг , дето може да се отваря и от пишещите на кирилица дето си изброил и англоезично огледало с разширение .bg или .biz .com или както си го наглсят. Опротивяла ми е тая латиница навсякъде - даже и на мачовете във вътрешното първенство имената - на латиница. То си има мярка за всичко. Преди 89г. единия голям брат, до днес - другия - а ние кога, а?

Дам, очаквах го с нетърпение. Сега вече мога спокойно да ползвам Интернет. Преди все нещо не ми достигаше.

Трипъти ура, все пак е една малка победа за българският език!