Коментари - Галактики джуджета се движат подобно на планети | IT.dir.bg
назад

Галактики джуджета се движат подобно на планети

Астрофизици от Франция и Австралия са открили,че голям брой галактики джуджета - спътници на големи галактики - орбитират около тях във въртящи се дискове.

Обратно в новината

Коментари - Галактики джуджета се движат подобно на планети | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И едно протоМакедонче, ги дърпа тези струни ....... :)))

Какви 700 милиона светлинни години..!? Локалния галактичен куп е не повече от 5 мил. св. год. в диаметър, а разстоянието между нашата галактика и Андромеда е 2.5 мил. св. год.

Аз пък си мислех че причината е слабото но константно действие на центъра на почти всяка галактика-огромна черна дупка с неизчерпаема мощ.Но както се казва Космос голям "чудеса" всякакви.

Е, явно космосът не е сихронизирал действията си с недоучените-учени!! Ами, да му заповядат! Може и да се стресне!!

Коментарът ти "недоучени учени" издава единствено злоба и пълно неразбиране на основния принцип на научното познание. За разлика от религията, научното знание се развива постоянно и се допълва от новите наблюдения и открития. Нито едно научно заключение не претендира за окончателност и изчерпателност, а единствено се стреми да обясни наличните данни и наблюдения. Науката винаги е отворена за доразвитие, за разлика от религията, където доктринерството е господстващо и нещо повече, налага правотата си с "огън и меч".

От наука разбираш толкова, колкото и от религия. По-добре си мълчи, за да не се вижда колко малко знаеш...

В действителност учените хабер си нямат каква е причината. Струните се опит за елегантно обяснение на света в който живеем, но сложният математичен апарат на тази теория го вкара в девета глуха. Демотивиращо е да градиш теория само на база спекулации, без да имаш възможност да провериш дали са врени нейните фундаментални постановки. Добре е учените да свикнат с идеята, че света няма да открие всичките си тайни, поради нивото ни. Не сме дорасли за по-задълбочено познание с тази масово наложен материалистичен мироглед.

В статията "струни" може би е превод на "филаменти" (ивиците материя между големите празнини в космоса), а не микроскопичните струни от теорията на струните ("стрингове"). Така или иначе откритието е доста интересно и е поредният кол в колелото на стандартното обяснение за космическата еволюция.

В струнната теория има микроскопични струни, но има и такива дълги колкото цялата вселена с внушителна маса и влияние.

"Гореща" новина от 2013 г.