Европейска централна банка етикетира криптото като "вредно" и "без обществена полза"

Според ЕЦБ добра алтернатива е въвеждането на дигитални валути, издавани от централната банка

Обратно в новината

Коментари - Европейска централна банка етикетира криптото като "вредно" и "без обществена полза" | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Естествено, че така ще кажат! Нямат контрол над криптовалутите, там няма лихвени проценти, не могат и да следят кой, с кого разменя средства. Вредно е. За банките, за правителствата, защото нямат контрол върху вас. С голяма обществена полза е. Изцяло децентрализиирана валуута, без възможност да се печатат безотговорно пари и по тази причина да се предизвикват високи нива на инфлация.

да вредно е за правителствата, защото без контрол няма данъци, без данъци няма държава. изцяло денецнтрализирана валута означава изцяло невъзможно събиране на данъци, което означава изцяло невъзможно финансиране на държавния апарат във всички не нефтени държави. не разбирам защо смяташ, че ако няма държава това е в обществена полза. ти си експерта по "обществена полза" ти кажи как държавата да я няма е добре за обществото. . а за инфлацията дай по-добре дори да не отваряме темата. Каква е инфлацията от преди пандемията 20-30%, нека са 40 или дори ще съм щедър даже 50%. не е 50 но да не кажеш, че ощетявам аргумента ти нека е 50%. я да хвърлим едно око на стабилността на флагмана на криптовалутите - Биткойн. 04.2021 г. цена към 100 000 лв, 06.2021 г. 50-55 000 лв. Колко инфлацията за 2 месеца? Давай сметни я? после 10.2021 г. пак сме на около 100 000 лв, сега сме пък на дефлация. Давай сметни я. после до края на 2022 г. едно смело падение до 30тина хил лева. Айде сметни сега и тази инфлация. Смятай смело, помисли си какво означава това за човек който трябва всеки ден да си купува хляб, каква ще е цената на хляба всеки ден? Ще има ли 2 дни подред цената да е еднаква? виж не си мисли само за ситуацията 10.2021 г когато изведнъж с парите които си можел да си купиш 1 хляб сега си купуваш 2. това са готините моменти, от тях никой не го е страх. кажи какво да правим в моменти като 06.2021 г. когато с парите с които си си купувал 1 хляб сега си купуваш 1/2. това е страшното. кажи как ще защитиш хората от това с децентрализирана валута и си готов за Нобелова награда по икономика. . без контрол няма стабилност! точно за това децентрализирани валути нямат шанс да изместят централизираните. да контрола е лошо нещо и може да се използва за политически цели. и не само може ами и политиците постоянно си злоупотребяват с това. трябва да приемем лошото заради доброто което контрола дава. а то е именно това, че ако се осъществява правилно такива скокове в стойността на валутата не се случват. . ето ти един екстремален случай. преди година и половина Русия напада Украйна, санкции, изключване от суифт, и тн. Рублата пикира право на долу, анализите бяха за около 10тократно обезценяване. Обаче шматки като мен - икономисти, под ръка с всички инструменти на държавния контрол, получават заповед от другаря Путин "ТОВА НЯМА ДА ГО БЪДЕ!". Лихвения процент до небето, забрана/ограничения за търгуване с валути, продажба на валутен резерв ... опс даже се престараха руските колеги, че даже рублата тръгна нагоре вместо надолу. Да няма спор руския народ ще има години наред да плаща тези корекции, но рублата беше спасена. По-добре ли щеше да бъде да падне 10тократно? не знам, явно ти си експерта по "обществена полза", ти кажи. . извода е много прост. контрола върши работа. той е един чудесен инструмент за стабилност. не обвинявай инструмента заради това, че си го сложил в ръцете на хора чиито решения не одобряваш.

Грешна ти е логиката, за неплащане на данъци може да се влезне в затвора, а един отговорен човек винаги би платил независимо от платежната система. Колкото до инфлацията пак грешиш, в момента биткойн или която и да е друга криптовалута почти не се използват за текущи плащания и покупки за хляб, когато това се случи, в което не се съмнявам , ела да смятаме пак кое е по-стабилно и как се е обезценило в проценти и т.н.

мд, струва ми се, че твоята логика е грешна. Имаме дори контрапример от преди 10-15 години, когато задължиха фирмите да превеждат заплатите по банков път. Може би си малък и не помниш колко хора и фирми изпищяха, че сега трябвало да си плащат пълните данъци и вноски. Естествено, имаше и рев, че това налива пари в джобовете на банките, но ползата от излизането на светло на толкова приходи е, според мен, неоспорима. По същата причина масово се въвежда и изискването разплащанията със съми над определен лимит да са само по банков път. Така че, да, неплащането на данъци е престъпно и наказуемо, но само ако могат да те хванат. И докато плащаш някакви минимални данъци, много е трудно да се докаже, че реалните ти доходи са по-големи. ТА, хайде у лево с тия анарахически идеализации за криптовалути.

ЕЦБ са единственото "вредно" и "без обществена полза" в случая.

Мдаа друго си е няколко милиона заплата, няколко милиона бонус накрая на годината, как може даже някой да се усъмни в банковата система и нейната ефективност

Щеше да е изненада ако от банката имат обратната позиция. Нали именно тази децентрализация на парите ще обезсмислят банките като цяло . Не случайно има вече и изключително дигитални банки. Щом реват, значи посоката е правилна.

хахаха тази малоумщина "щом реват, значи посоката е правилна". добре щом казваш сигурно е така. пиян шофьор кара към ръба на скалата, пътници ревът ... е щом реват значи посоката е правилна, нали така! айде стига глупости!

дай ми пример за това банкер да ти каже нещо вярно, което е в твоя и в негова полза

До ККК Най-голямите измамници в Света са банките и застрахователните дружества...

в момента в който някой каже аргумента "щом реват, значи посоката е правилна", всякакъв аргумент от моя страна е излишен! аз тази малоумщина си я превеждам като : "щом кажеш нещо което противоречи на това което вярвам, значи автоматично това което казваш е невярно, а моята теза е потвърдена само защото ти и противоречиш". с други думи твоята логика е или се съгласявам с теб че си прав, или противореча което всъщност без значение какво казвам доказва автоматично, че ти си прав. или по-накратко в ума ти има 2 варианта - или си прав, или си прав! до момента в който не ме убедиш, че се отказваш от подобна малоумщина, няма причина да си губим времето с разговори, примери, аргументи ... те нямат значение, защото ти винаги си прав! нали така! просто няма какво да спорим, ти си прав!

Джордж Сорос: Ами сега ???