Коментари - Финландия наля почти 1 милиард евро в Nokia | IT.dir.bg
назад

Финландия наля почти 1 милиард евро в Nokia

Финландското правителство вложи 844 млн. евро в производителя на телекомуникационно оборудване Nokia, увеличавайки дела си в компанията, съобщи Ройтерс.

Обратно в новината

Коментари - Финландия наля почти 1 милиард евро в Nokia | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Който не познава скандинавците, той не може да каже защо Нокия загази. Те са назадничави и трудно се решават на промяна. Именно, навлизането на Андроид ОС и големите дисплеи в мобилните телефони бяха технологията, която не бе добре приета в Нокия и това им изяде главата. В момента притежавам Нокия 8, (Снапдрагън 835 с 4 ГБ рам, 64 ГБ рам) и съм очарован. Влюбен съм в Нокия, а 8-мицата е неповторима!

Статията наистина е много интересна, не знаех че Нокия е съществувала като компания още през 204 г. след Христа :) "През 204 г. Nokia..."

"скандАнавската" държава "изпаднала в икономическа стагнация", а Гогов в тежък махмурлук.

"в резултат на което Финландия изпадна в икономическа стагнация" хахах кой е тоя малоумник, който е написал това ?!

Нокиа има уникален шанс, който просто нямам как да се експлоатира от друг - евтините телефони, една стъпка над слушалките (feature phones). Това от Нокиа всеки ще го приеме и трайно, ако следите нещата, сигурно сте забелязали колко много нови и стари компании се опитаха да направят удар в тоя сегмент и все ден до пладне. Прости, но впечатляващи с нещо телефони са нещо, на което марката "Нокиа" лесно ще донесе доверие и стабилност - не беше толкова отдавна, когато това водеше пазара и пак в лицето на същата марка, а и не беше за ден-два, никой друг не може да експлоатира тая ниша гарантирано успешно. В яките смартфони трябва нещо ново, а засега не се наблюдава такова от Нокиа и шансовете да се случи са също доста ограничени на фона на скоро придобилите световна слава китайски компании и живи традиционни такива. Ако ръководството разсъждава прагматично, стабилен прогрес може да бъде изграден за 2-3 години, при това евтино и после да се пробват нови неща.

Глупости на търкалета. Колко се печели от евтини телефони за 20 евро? Никакъв марж. Умряла работа е Нокия. И да наливат и да не наливат - от умрял писмо.

Новите NOKIA 6, 7 и 8 съвсем не са по 20$, но не са и китайски еднодневки. Стабилни, добре измислени и изработени телефони, с 95% от възможностите на "флагманите" при 1/2 от цената им. Следващият ми телефон със сигурност ще е NOKIA 8.

Виж какво направиха Xiaomi с евтините си смартфони и правилната стратегия. Преди 3-4 никой не беше чувал за тях, а сега държат голяма част от пазара.

RIP за Нокиа. RIP за Аплето. RIP за Самсуняка. Да живей гаражната шитнярка. Ураа!

През 204 г. Nokia продаде телефонния си бизнес на Microsoft Егати то България не е била основана тогава, писменост сме нямали, а Нокия продала на някой си безжичните си телефони. Де е 204 година, де е 2004 та, де е 20004 та примерно.

В първите месеци на 2018 г. правителството на Финландия придоби 3,3% от акциите на Nokia чрез държавната инвестиционна компания Solidium. За целта правителството продаде дялове в шведския телеком Telia, шведската металургична компания SSAB и финландския холдинг Sampo. Решението за инвестиции в Nokia е взето изключително от ръководството на Sokidium, твърди министърът на икономиката на Финландия Мика Линтила. Но той признава, че правителството е заинтересовано от увеличаване на държавния дял в Nokia. В последно време Nokia стана твърде интернационална компания и вече не е стратегически важна за Финландия като например операторът Elisa, коментира мениджърът на фонда Danske Bank Юха Варис. След това цитиране бих попитал кога това ще стане в България. Нека министър Петкова да прочете това и пак да говори за лошата държавна собственост. Ето го пътят за добруването на страната. И стига с това продаване на държавни активи. Държавата е равноправен икономически субект и трябва да печели.

Това, че правителството на Финландия има пари за изхвърляне и налива в някаква частна компания съвсем не означава, че Нокия ще цъфне и ще върже. Пълно е с технологични компании, които се борят за оцеляване. Ръководителите им да не са по-тъпи от правителството на Финландия, че да не знаят как се правят пари та сега Финландското правителство да обърне играта в мобилните телефони?!

FuckTheEU

Не става дума за мобилни телефони а за оборудването с което връзката става възможна. Нокия вече не произвежда телефони, тия новите нокии са китайски и нямат нищо общо с финландците. Както германците вече нямат нищо общо с блаупункт и телефункен, които вече са турски.

Цялата история с краха на Nokia е 3D филм за "пазарната" икономика под патронажа на олигархията САЩ !!! У нас кое и как бе затрито оставам на будната ви съвест !

кое и как беше затрито? Не ми разправяй, че сме можели да завземем света с правец82 и пералня аурика. Или пък с криви гуми ВИДИМА. 90% от стоките навремето бяха адски некачествени и производителите им можеха да оцелеят само със субсидии и на дефицитен пазар затворен за конкуренти. Когато САЩ/Майкрософт се намеси в Нокиа, нещата вече бяха изтървани. Други бяха вече големите на пазара на смартфони. Самите майкрософт го проспаха тоя момент, много преди да си помислят да купуват нокиа.

"Когато САЩ/Майкрософт се намеси в Нокиа, нещата вече бяха изтървани." === Бяха затънали доста, но не бяха изтървани. Ако помниш, изпълнителен директор на Nokia стана бивш кадър на Microsoft, който напусна Microsoft за да стане шеф на Nokia. Това човече ги докара до дъното, че и закопа в него. След краха на Nokia той се върна в Microsoft, а Microsoft купи мобилният бранд на Nokia. Троянски кон се нарича това.

пълни глупости, Нокиа фалира защото мениджмънта им тотално пренебрегна пазарната ситуация. На нашенски му се вика наглост, или лежачка на стара слава. Финландското правителство хвърля пари на вятъра в мъртва компания.

Нокия се издъни, щото не се усетиха навреме и останаха с дървената Симбиян на фона на далеч по-голямото софтуерно разнообразие, предлагано от Епъл и андроидите. Кво като имаха Карл Цайс за оптика и 2мп снимки изглеждаха супер, дори години по-късно. По това време масовия потребител цъкаше игрички, програмки и т.н., а и конкуренцията почна да вади хубави камери. А нокията закопаха на място.

Затова пък Майкрософт ги взе под рамо и вече са със процесори на Куалком, а изкуствения интелект (на софтуерно ниво) изпреварва всичките Айфони и Самсунзи за по 1500 долара. Сименс също бяха на Симбиян, но няма инвеститор, който да повярва в тях - Германците, имат ЕГО, което трудно се кутира в зелено.