Коментари - YouTube изоставя Flash и преминава към HTML5 | IT.dir.bg
назад

YouTube изоставя Flash и преминава към HTML5

Платформата за споделяне на видео клипове YouTube се отказва от Flash, избирайки HTML5 за уеб плейър, пише The Verge.

Обратно в новината

Коментари - YouTube изоставя Flash и преминава към HTML5 | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Проблема на флаш специално за видео е, че е недомислен. Трудно се ускорява хардуерно не знам дали и са успели вече. А същевременно хаби много ресурси и съответно енергия. Бюджетни лаптопи изглеждат като костенурки именно заради сайтове с флаш. А същевременно с HTML5 версията на youtube която си върви на дори и най-старите смарт устройства няма никакъв проблем. Въздуха на земята ще стане значително по-чист след изкореняването на некадърната Flash технология :-) Да не говорим за безобразното количество бъгове.

Още един пирон в ковчега на ХР и ИЕ8 (и Виста също).

Да добре.От 100 трилиона сайта само ютюб бил още на флаш.Ами как да ви кажа най посещаван е.Знаете ли например че има около 100 китайски производителя на автомобили?Не нали?Ама знаете голф и ауди?Та така и с ютуб флаша и хтмл на китайските ви милиарди сайтове.Всички всички всички само дето никой не ги знае тея всички.А това дето най много се ползва все още си ползва флаш.Така че аре леко гений недоценени..

Хората ти казват - Флаш е технология минала зенита си, развивана с години, докато HTML5 е още в младежка възраст и тепърва ще взима връх. За справка iPhone/iPad неподдържат флаш изобщо, даже Стив Джоб се присмиваше, че е архаична технология. Другото което е, че Флаш е енергоемка технология разлика от HTML5. Прочетете малко и за WebRTC, което е доста интересно приложение на HTML5.

Опита показва, че когато една компания стане самодоволна и не се развива губи. Е, html5 запълни празнината и става за всички ОС и браузери, те просто нямат печеливш ход освен да поддържат html5.

Крайно време беше. То от отдавна си има за видео, но може би не за стрийм - на поток. Flash-а е много по-безмислен за плейър. Сега спокойно могат да изкарат елементите за управление и навън. Могат да ползват и за графиката canvas и да местят на фреймове образа от скрит видео елемент. Така се праи в HTML5 плейар. Но вече не е необходимо управленито на звук, пауза и други да са в кубчето. Тук вече те са част от страницата и управлението им, а в Flash-а всичко е в един правоъгълник. Пускал съм видео дори и на 3D обект с движение. Да не говорим, че на по-стар компютър Flash-а забива ужасно, дори може до син екран.

не бъркай конкретен AS плеър с Flash. Ако плейъра е направен читаво с малко JS контролите му могат да са навсякъде, както и с video елемента. Но пък чистото HTML5 решение е по-добро не само от семантична, но и от технологична гледна точка - всичко си е в браузера и си се ползва само една технология. Най-малкото синхронизирането на анимация и видео е по-добро, защото се прави на едно място. А пък със stream media и WebRTC API и видеоелемента скоро имаме скайп-подобен чат директно в браузера, което си е благинка.

Сори, пич, не видях, че си писал за WebRTC, което малко хора познават и не съм те "плагиатствал", като го писах и аз по-горе.

На моя лаптоп Ютуб с ХТМЛ5 върви по-бавно от Флаш. Проблема се вижда при ХД и особено при цял екран ХТМЛ5 цепи много и не става за гледане. Така че излиза че няма да мога да гледам Ютуб вече, но това не ми е голям проблем, аз и без това не го гледам много.

смени компа.

На моя лаптоп отпреди 8 години върви без проблем.

"Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8 и пробните версии на Firefox" А опера?

кой ти я бръсне за сл*ва операта? Освен да отваряш с нея html странички, друга съвместимост не ти е гарантирана никъде

Въпросът не е дали някой го бръсне /или не бръсне/ за определен продукт. Въпросът е , че много тарикатски се "порязва" (отстранява) този продукт от конкуренцията на другите. Колкото до мене - ползвах опера до 12.17. Новата (с вид на хром) стана отвратителна и я зарязах... Не не не мога без тубата де...Ама ако я направят като vbox7 - ще я изтрия от моята РАМ веднага.

Note: Opera supports the HTML5 media elements with the following exceptions: preload attribute is not supported; for your reference, autobuffer was changed to preload in the specification. buffered, seekable and played IDL attributes always return empty TimeRanges objects. playbackRate and defaultPlaybackRate do not affect playback speed or direction.

Алелуя! Нема такова бъгаво животно като youtube.

Ясно, връщаме си го на Мозила, заради търсачката на Yahoo :)

Ясно ми е, че сега ще ми скочат, но дай-хард феновете на андроид каква песен ще запеят сега? Сума ти време пяха, че андроид е по-по-най щото поддържа флаш. И как е възможно една ОС да няма флаш. Какво се оказа, че от Купертино са прозряли нещата отдавна.

Какви ли загуби, какви ли епични усилия трябваше да положат тези с много-много-много-милиардната компания за да сложат поддръжка на флаш, когато доминираше на пазара? Нали са умни тея телефони - може да се инсталират неща, да се махат неща, да се ъпдейтват, да могат да правят много работи като истински компютър...

Тъпан, става въпрос за консумация на енергия. Flash съдържа java, което е равносилно на нещо супер тромаво и товарещо процесора. Джоба правилно им би шута. Java-ат е като някой паразит или зараза - вредоносна.

От кога андроид поддържа флаш?

Хахахаха, защото прозряха нещата, затова ли държаха потребителите на iPhone без видео стрийм в продължение на 8 години? Защо, след като не искаха да интегрират флаш, не го направиха директно на HTML5, a? Щото са прозрели нещата, че Google ще го направи години по-късно?

аппле винаги са поддържали видео стрим, точно под формата на html5 или натив приложения плейващи стримове. ВСЕКИ съвременен видео плеър може да плейва стримове.

Ficho

Подочул си нещо, ама и на тебе не ти е ясно много... Първо, YT е само един от над 100 000 000 сайта, ползващи флаш, които най-накрая минават към ХТМЛ5. Най-посещаваният? Вероятно. Но това няма никакво значение за мобилните операционни системи, защото от първите си версии насам, всички големи мобилни ОС имат възможност да гледат YouTube видеа, благодарение на специализирано приложение. iOS, не прави изключение и никога не е било проблем да се гледат YouTube видеа на iPhone. Второ - Андроид също прекрати кор поддръжката на Flash и въпреки, че има начин да го ползваш, ясно е, че и там нещата отиват към завършек. Трето, не е, и не беше сложно да прозреш факта, че флаш си отива. Сложното за мениджърите и визионерите на Ябълката явно е, да не подценяват клиентите си. Не можеш с лека ръка да отцепиш над 11% от сайтовете по света, защото не те кефи някоя технология. Дори да е затворена, бъгава и страшно тежка. А, и да не забравя - ако не знаеш, YT е собственост на Гугъл от 2006, така че, едва ли правят услуги на iOS.

i.e си подържа флаш.и в мобилната си версия и в десктоп такава.това,че всички са бесни нинджи и се чудят какъв по-китайски и измислен броузър да си инсталират щото трябвало да са различни от останалите и това е единственият начин за себеизява наред с това да се татуират като малоумни си е техен проблем.както и да е де бъдещето ще покаже дали и как смарт телевизорите ще елиминират компютрите от пазара.Аз съм много скептичен за това.

Ficho

Ама и на тебе ти е ясно...

Мдаа, голям напредък - заменяме една кофа с друга. Ама пък ни отне 5 години. Нищо де-я вижте на ИПв6 колко минаха и аха да се наложи ;)

Защо само кусури намираш?

Освен, че ми е задигнал "ника" виж ще не посочва никакъв кусур. Периода за навлизане на html5 съвсем логично ще е дълъг. Най малкото все още има браузери които не го поддържат. А тубата поне от година две се тества на html5 (най-малкото заради мобилните платформи, където така или иначе flash липсва)

Не намирам кусури, а тъпо преливането на една и съща вода от 1 кофа в друга. Като се прави нещо трябва да има ползи от него, не просто замяна на един кодек с друг или един протокол/език с друг такъв. Това са си иновации в стил Епъл: сменяме един конектор с друг или цвета на стъклото...тъпо и безсмислено упражнение

IP v 6 , е необходимост :) Няма как да не се наложи

Еееее, крайно време беше !! Досега също можеше да се гледа без флаш с някой браузъри. Аз като му разправях на един приятел преди 2 г. ,че флаша е мъртъв, не ми повярва. Сега ще остане без работа :) Разбира се не му го пожелавам

-Как да познаем дали една страница е html5? -Отваряш я с интернет експлорер и ако се отвори значе не е.

Какво е това HTML5? Програмка като Adobe Flash Player? Ако с нея е по добре да се гледа видео, флаш видео, като бързина, кодеци и т.н. ОКЕЙ. Дайте линк от къде да я теглим? Или още не е пусната за масово ползване?

А какво е това "вода" попитал сърфиста приятеля си

Вярно, че не всички са длъжни да разбират, ма като не разбирате не коментирайте де.

Някой ден и на теб ще ти отговорят така. Пожелавам ти това да се случи на работното ти място и да ти посочат вратата. Алонсо, тегли/ъпдейтвай новите версии на браузера си, повечето вече поддържат HTML5. HTML5 е набор от стандарти/препоръки за нови функции и начин на работа, които разработчиците трябва да спазят стриктно като правят браузерите си. Част то HTML5 е и възможността за гледане на видео и слушане на музика без да има нужда да инсталираш програми (приставки) от трети производители като Adobe. Т.е. няма да има нужда да сваляш (и да си зависим най-вече) някакви си нови програмки като Adobe Flash Player, защото функционалността вече си съществува в браузера ти.

Крайно време беше. За съжаление, М$ все още имат доста страи браузери, които за пореден път спъват развитието на технологиите.

MS или простите потребители, които не могат да ъпдейтнат компютрите си? Не всичко е черно-бяло.

А ако нямаш компютър?

Компютър не се ъпдейтва, или преинсталира. Ъпдейтва се или се преинсталира windows. ПС != Windows