Коментари - Франция настоява за европейски "облак" за чувствителни данни | IT.dir.bg
назад

Франция настоява за европейски "облак" за чувствителни данни

Някои европейски партньори на Париж обаче не са съгласни и искат неевропейски компании

Обратно в новината
| Редактор : Стоян Гогов

Коментари - Франция настоява за европейски "облак" за чувствителни данни | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

НАЧЕЛО С МАКАРОНА ДА ИЗЧЕЗНЕ В ОБЛАКА, НАЙ-ДОБРЕ! ДА СИ ОТДЪХНАТ НОРМАЛНИТЕ ХОРА!

Не си ли защитиш сам данните, не можеш да разчиташ на никоя облачна услуга. Компанията разполага с ключовете и може да ти декриптира чувствителните данни когато си поиска.

Що бе, американски облак за европейски чувствителни данни не ви ли допада достатъчно, а?

едно е сигурно - че в Облака "сигурност" няма

Това страх съюзникът да не получи данни ли е или е просто лобизъм срещу Google, Amazon и Microsoft, защото реално те владеят пазара за облачни услуги и всъщност са най-добре защитените, срещу които човек трудно може да докаже по-добра или равна на тях услуга?

Най-добре защитените от какво? От това някой външен да се добере до данните ти и да ги прочете или копира... може би. Ма нали се сещаш, че те притежават ключовете и могат да ти декриптират съдържанието винаги, когато поискат. Или когато поиска някоя от трибуквените агенцийки в САЩ. Не, че ще бъдеш и уведомен, ако това се случи.

Сравни нивото на защита на Google и това на НАП примерно и ще разбереш. Защо разчиташ на държавни агенции с почти нулев опит в ИТ да правят нещо наравно с гигантите, създаващи новите технологии? Иначе за агенциите си прав. Но пък нали САЩ са вечен съюзник и т.н.? Затова и питам какво искат да направят в ЕС. Защото то НСА и подобните и в момента следят на кило европейски политици и граждани. Или Макрон не беше следен на телефона? В момента европейски фирми искат да прилапат големи клиенти, защото просто не могат да минат гигантите от САЩ. Другото е бла-бла за наивници. Всъщност облак и сигурност на данни на ниво държавни агенции би трябвало да са несъвместими освен при "on premise /private cloud", т.е. инфраструктура в самата агенция. Да качиш досиета на полиция, банкови данни или архиви на разузнаването в чийто и да е облак извън твоя контрол и с обществен достъп до сървърите е меко казано лудост. Облакът звучи модерно, но най-сигурното е никой освен твоите хора или такива, на които си дал достъп специално, да не може да достъпи изобщо мрежата ти. В големи агенции е нормално даже да имаш отделен кабел за няколко мрежи, до които имаш достъп, с отделна станция за всяка мрежа и тогава и рс с интернет без достъп до нищо в агенцията. Сега си представи да обърнат на облак през интернет заради лобито на европейските облачни услуги.

Те набутаха всичко по американските клаудове и сега се сетиха ,че нещо не е наред и не е нормално......

Айй леле, майко мила. Ужас... Така действат лобистите в Европейският парламент.Прокарват си бизнеса и си свиркат.Особено тази порочна идея е предложена от бай Тиери Бретон , между другото с който съм работил тук в Бг по проект на НАП.Както се досещате - трагичен мениджмънт.Ама ние духаме , а той е мулти милионер.В такъв шибан свят живеем ... Не че и GCP са ок - и те са шит, но поне имат голям ресурс от инженери...В Европейската комисия - нямат.Няма и да имат. Амин